StoryEditorOCM
ŠibenikGradi se na sve strane

Počinje na Poljani, a nastavlja se na Meduliću, s postavljanjem novog pločnika

29. rujna 2018. - 19:58

U satima curi vrijeme kada će šibenski Stari grad okupirati građevinski strojevi i raskopati ga sa svih strana. Zamašno preuređenje Poljane i gradnja podzemne garaže počinje u ponedjeljak i trajat će sljedeće dvije godine, a koji dan poslije gradski komunalci otvaraju ulično gradilište u najbližoj zoni gotovo pa obnovljene srednjovjekovne palače Galbiani, budućeg muzeja katedrale svetog Jakova prema programu "Civitas sacra – sveti grad". Srećom, tu će sve biti zgotovljeno najviše za dva i pol mjeseca, a tim će dijelom Staroga grada prolaz biti omogućen jedino pješacima. Specijalna dostavna vozila "Gradskog parkinga" prisilno će mirovati neko vrijeme.

Gradska uprava uložit će, naime, oko 500 tisuća kuna u novo kameno popločenje u Ulici Ivana Pribislavića i kod Medulića, do hotela "King Krešimir", s izmjenom kanalizacije i elektroinstalacija. Riječ je o površini od oko 350 četvornih metara, a kamen koji će zamijeniti propale ploče nabavljen je prema konzervatorskim naputcima. Palača Galbiani u novoj namjeni otvorit će vrata već na proljeće, a budući da je komunalno uređenje obveza lokalne samouprave, u Gradu su odlučili nastaviti se na te radove i zaokružiti cjelinu obnove vrijednih zgrada spomeničke baštine na Meduliću. Počelo je, podsjećamo, s dvije nasuprotne palače obnovljene u malene hotele, a kuća Galbiani treći je vrh toga simboličnog trokuta.

– Cijena od pola milijuna kuna okvirna je, pa očekujem da će biti i manja. U ovoj godini to nam nije bio predviđeni proračunski izdatak, te će trošak zahvata podmiriti Šibenska biskupija, koja je investitor obnove palače Galbiani, a Grad će uloženo vratiti otplatom u obrocima za iduće dvije godine – kazao je Miroslav Lucić, šef gradskog komunalnog odjela.
U svakom slučaju, uvjeti će biti točno precizirani u sporazumu s Biskupijom koji tek treba uslijediti, napominje Lucić.

Preuređenje palače Galbiani na površini od oko tisuću četvornih metara provodi se najvećim dijelom novcem europskih fondova i košta 36,5 milijuna kuna. Na natječaju prije dvije godine Biskupiji je odobren 31 milijun, a ostatak će namiriti vlastitim sredstvima. Osim muzeja, u palači će biti prezentacijski centar katedrale svetog Jakova sa suvenirnicom i restoranom u prizemlju, u prostoru dojučerašnje trgovine cipela.

26. travanj 2024 17:52