StoryEditorOCM
Šibenikgotovi praznici

Počela škola, dio djece se vratio u klupe: provjerili smo hoće li i šibenski učenici imati vježbe za slučaj potresa

Piše Marija Lončar
18. siječnja 2021. - 14:49

Drugo polugodište u šibenskim školama počelo je očekivano i u skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno županijskog Stožera civilne zaštite. U svoje klupe vratili su se učenici nižih razreda osnove škole te maturanti, a u škole će dolaziti i srednjoškolci koji imaju vježbe, odnosno praksu.

No, ni u jednoj školi prvi dan nastave nakon zimskih praznika nije počeo s pokaznim vježbama evakuacije u slučaju potresa, kako je to preporučilo resorno ministarstvo.

Škole, ističu šibenski ravnatelji, i od prije imaju svoje evakuacijske planove u slučaju požara, potresa i drugih elementarnih nepogodna te iznenadnih događaja. No pokazne vježbe, smatraju, u ovom trenutku, s obzirom da se u škole vratio tek manji dio učenika, a pogotovo s obzirom na epidemiološku mjere, ne bi imale potreban efekt.

U Turističko-ugostiteljskoj školi svake dvije godine redovito se provode vježbe evakuacije, kaže ravnateljica Senka Dodig. Posljednji put to su obavili prošle školske godine, a ponovit će je i ove, ali kada se situacija normalizira i učenici ponovo vrate u klupe.

- Mi sada u školi imamo samo jedan razred maturanata. To su hotelijeri, njih nešto više od 20. U školu će dolaziti i kuhari i konobari koji moraju imati vježbe. Obavljat će to u manjim grupama s najviše 10 učenika, budući da su prostori u kojim imamo kuhinju i restoran dovoljno veliki da to u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama možemo organizirati. No, smisao je evakuacijskih vježbi da u što kraćem vremenu sigurno iz škole iziđe što više učenika. Iako smo lani imali takvu vježbu, sada ćemo je opet organizirati, ali čim budemo bilo više učenika u školi – kazala je Dodig.

Ravnateljica OŠ Fausta Vrančića Snježana Ćaleta smatra kako se preporuke Ministarstva o edukaciji i postupanju u slučaju potresa uključujući i vježbe evakuacije odnose prije svega na područja pogođena potresom.

- Mislim da te vježbe nemaju smisla ako nema djece, a nama su u školi sada samo učenici od 1. do 4. razreda, a i zbog epidemioloških mjera ne bi bilo dobro da se na okupu sada nađe puno djece. Zato ćemo te vježbe provesti kada to dopusti situacija vezana uz pandemiju i kada se učenici vrate u školu – naglašava Ćaleta.

Pokazne vježbe u školama radile su se i prijašnjih godina, ali ne baš redovito, podsjeća Ivana Rupić, ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca.

- Uvijek kada se dogode ovakve situacije kao što je potres u Zagrebu, Sisku, Petrinji, Glini i okolnim mjestima aktiviraju se dodatno i priče oko evakuacijskih planova i pokaznih vježbi. Naša škola ima dva ulaza i izlaza, a dobro je i to što smo tijekom nedavne energetske obnove dobili tzv. panik vrata koja su sada standard u gradnji škola. Ona izvana mogu biti zaključana, ali se iznutra automatski otvaraju što je jako dobro u situacijama kada iz škole treba brzo izići velik broj učenika i zaposlenika – istaknula je Rupić.

Njezin kolega Natko Duvnjak, ravantelj OŠ Jurja Dalmatinca, s vježbama evakuacije, pak, planira početi već ovih dana, iako su se i tu školu vratili tek učenici nižih razreda. Raspoređeni su u dvjema smjenama, osim područnog odjeljenja na Lozovcu gdje nema puno djece, pa nastava svima može biti organizirana u jednoj smjeni.

- U našoj matičnoj školi u Crnici imamo dva ulaza i izlaza podijeljena po katovima zgrade. Zbog epidemioloških mjera prema kojima je nastava organizirana tako da se djeca u svojim grupama ne miješaju, vježbe evakuacije provest će se po razredima. Učenici će sve to proći sa svojim učiteljima – rekao je Duvnjak napominjući kako evakuacijski plan, oznake i koridori kretanja po hodnicima i stubištu i u toj školi postoji od prije, kako to zakon i nalaže.

Nova vježba, vjeruje, proći će uspješno, bez strke i panike, no trenutačno mu više glavobolje zadaje problem organizacije nastave Škole za balet i ples koja djeluje u sastavu ove šibenske osnovne škole. Naime, mali plesači još uvijek su osuđeni na online nastavu, pa se Duvnjak nada da će se problem koji je korana nametnula svim plesnim školama u državi uskoro i riješiti na toj razini.

18. travanj 2024 00:26