StoryEditorOCM
ŠibenikŠoferi na mukama

Počela sezona čepova u Šibeniku: Brate, preusko je! Autobusi zapinju... (FOTO)

26. svibnja 2017. - 15:20

Na sto muka našao se vozač ovog turističkog autobusa iz Španjolske kada je ovih dana zaglavio na ulici kod šibenske gimnazije, poslije nadvožnjaka koji je istodobno i magična granica između razmjerno široke ceste duž Šubićevca i pravih prometnih tjesnaca koji zalutaloga čekaju niti stotinjak metara nizbrdo, prema centru grada.
Vozač očito nije uočio čak dva prometna znaka koja zabranjuju prolazak autobusima i kamperima pokušaju li u grad ući raskrižjem na Meterizama preko Šubićevca. Prvi je postavljen kod Lidlova centra na Šubićevcu, a drugi u podnožju nadvožnjaka i na tim mjestima još uvijek ima dovoljno širine i mogućih skretanja da se pogreška ispravi bez većih neprilika.
No ako vozači znakove previde, ne ostaje im drugo doli mukotrpni manevar ispod gimnazije i pravac natrag.

 

Inače, gustom prometu Šubićevcem, otežanom zbog radova na plinofikaciji i na čvorištu Meterize, nedostaje još samo ovakvih scena i kolona auta s iznerviranim vozačima dok čekaju da se cestovni golemaši iskobeljaju iz zamke u koju su upali.
- Ovaj je, izgleda, otvorio sezonu i pitam se kako je samo prošao sva "minska polja" raskopanih Meteriza i glavne ulice na Šubićevcu! U jeku ljeta slični prizori događaju se već godinama barem dvaput tjedno - govori Branko Kronja koji je fotografiju autobusa zabasalog pod svojom kućom kod gimnazije objavio na svome Facebook profilu i odlučio o tome progovoriti također za Šibenski list.

Drži da su za to najmanje krivi vozači autobusa, a u većoj mjeri neprikladna, teško uočljiva prometna signalizacija.
Nije prvi put da Kronja, inače vijećnik s Nezavisne liste Stipe Petrine u budućem šibenskom Gradskom vijeću, javno upozorava na ovaj problem. Nakon učestalih scena sličnih ovoj s fotografije, prije dvije godine je, govori, uputio predstavku gradskoj upravi nakon čega su postavljeni sadašnji prometni znakovi.

- Ni tada nisam bio zadovoljan s rješenjem i unaprijed sam znao da to neće biti dovoljno. Život me, nažalost, nije demantirao i jedini način da spriječimo ove prometne neugodnosti jest da se znatno veći i grafičkim izgledom uočljiv znak zabrane postavi na nadvožnjak. Treba biti vidljiv iz veće udaljenosti, jer ovaj klasični, pokraj ceste vozači sigurno ne primjećuju. Ako se to ne uradi, prometne gužve bit će nam bez ikakve potrebe stalna sudbina.

Uostalom, mnogi od njih nerijetko voze za autobusima gradskog prijevoza koji također ne smiju prijeći nadvožnjak, već se pred njim okrenu u ulici desno, iskrcaju putnike i vrate se preko Šubićevca. Strani vozači, međutim, to ne znaju, a kada shvate da ne mogu dalje, već je kasno, ističe Kronja i s osmijehom napominje kako je njegov posao gradskog vijećnika započeo, eto, i prije službenog konstituiranja Gradskog vijeća.

 

I dok autobusi, zbog veličine, vrlo brzo shvate u kakvoj su gabuli, dogodi se da kamperi i po dva-tri zaredom, produže obveznim smjerom ulicom J. Machieda prema centru grada, zapnu jer zbog skučene, vijugave prometnice kroz četvrt Škopinac ne mogu dalje i potom se izvlače vožnjom unatrag stvarajući neopisive zastoje u prometu.
- Javnost nema predodžbe što se sve događa u noći. Isto to, samo što prilikom okretanja bude oštećenih parkiranih automobila okolnih stanara, tako da prometni kaos nije jedina šteta koju građani trpe samo zato što što zabrana prometovanja ovih većih vozila nije dovoljno uočljiva - zaključuje Kronja s očekivanjem da će njegove riječi službe gradske uprave ozbiljno razmotriti.

Sudeći prema odgovoru koji nam je stigao iz Ureda gradonačelnika, izgleda da hoće:
"Na spomenutoj cesti ispod nadvožnjaka istaknut je znak zabrane prometovanja autobusima i kamionima. Grad Šibenik, nažalost, ne može utjecati na nepažnju pojedinih vozača, ali će svakako nadzirati kretanje ovih vozila te, u slučaju potrebe, postaviti dodatnu signalizaciju na navedenoj lokaciji."

01. svibanj 2024 00:35