StoryEditor
ŠibenikNezadovoljni u BIH i oporbi

Plenković ublažava kritike zbog dolaska Milorada Dodika u Zagreb

Piše HINA
16. rujna 2020. - 17:56
Cropix


ZAGREB, 16. rujna 2020. (Hina) - Hrvatski premijer Andrej Plenković nastojao je u srijedu ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska vođe bosanskih Srba Milorada Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema "nikakve tajne" i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.


Srbijanski član kolektivnog predsjedništva BiH stigao je u Zagreb i odvojeno će se sastati s Plenkovićem i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.
Hrvatski i bosnjački član državnog vrha kritizirali su ih što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara otcjepljenje Republike Srpske.
Plenković kaže da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tijekom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.
"Nema nikakave tajne...Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija...mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve", izjavio je Plenković novinarima.
Razgovor s Dodikom opisao je kao "radni susret bez velike drame".
"Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem g. Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem", rekao je Plenković.
Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. "To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u", istaknuo je.
"Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH", rekao je Plenković.
Bošnjački član predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je da susreti u Zagrebu ne mogu imati obvezujući karakter za bilo koga u njegovoj zemlji, ali da bi mogli imati negativne posljedice.
Hrvatski član Željko Komšić osobito problematičnim smatra to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojemu je doveo u pitanje opstanak BiH.
Milanovićev ured je ranije u ponedjeljak objavio da Dodik u Zagreb stiže kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.
Visoki dužnosnik je rekao da se radi o široj Milanovićevoj inicijativi za obnovom dijaloga kojemu je cilj stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata.
Na Pantovčaku su istaknuli da za susret s Dodikom znaju čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

 

Izdvojeno

20. rujan 2020 18:23