StoryEditorOCM
Šibenika sezona počela...

Plaža u Zablaću konačno sanirana, no sad je očekuje - nova sanacija! Obnovljeni dio već popucao!?

Piše Toni Veljača
4. srpnja 2022. - 13:16

Tek što je sanirana i otvorena za javnost, plažu u Zablaću očekuje nova – sanacija. Naime, uslijed loše izvedenih radova, zbog kojeg je počeo pucati, gornji, završni sloj, a što je potvrdio i nadzorni inženjer, popularno kupalište, koje u ljetnim mjesecima okuplja zaista veliki broj ljudi očekuju novi radovi.

Ako uzmemo u obzir to da se turistička sezona već polako zahuktala, postavlja se pitanje kada će se ti isti radovi i odraditi. Odgovor smo potražili u gradskoj upravi, gdje su nas uvjerili da je riječ o zahvatu koji bi po svemu sudeći, trebao potrajati tek nekoliko dana.

- Tek trebamo s izvođačem radova utvrditi kada će se krenuti u sanaciju. Teoretski, ako se radi o nekoliko dana radova onda bi se to moglo i sada napraviti, ako ne, sanacija će sačekati kraj turističke sezone. Danas imamo sastanak s izvođačem radova, pa ćemo utvrditi koje su nam mogućnosti. Ali nekakva procjena je da je riječ o poslu koji nije dugotrajan – kazao nam je pročelnik odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Petar Mišura.

Metoda sanacije kao i općenito radovi s kojima će se plaža u Zablaću, neminovno je, suočiti, tek se treba utvrditi. Ono što je važno napomenuti, kazao nam je Mišura, a potvrdio dogradonačelnik Šibenika, Danijel Mileta, je da posao izvođaču radova, zbog novonastale situacije - nije isplaćen. Niti će biti dok se ne sanira problematično područje.

- Nikako nismo zadovoljni kako su radovi napravljeni, sam nadzorni inženjer je također nezadovoljan i bojim se da samom izvođaču radova to ne može ni biti plaćeno – naglasio je Mileta.

Inače, rekonstrukcija plaže u Zablaću dio je projekta "Sanacija pomorskog dobra u Zablaću – sanacija plaže" koji financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministarstvo je za ovaj projekt odobrilo 390.000 kuna dok je ukupna vrijednost projekta 558.932,50 kuna. Ugovor o realizaciji projekta, Mileta je potpisao još u ožujku ove godine, u prisutnosti ministra, Olega Butkovića.

- Projektom je obuhvaćena sanacija obale u vidu izrade betonskog zida, odnosno plombe koja služi kao zaštita od podlokavanja obale djelovanjem mora u ukupnoj duljini od 147 metara, sanacija postojećih i izrada novih betonskih stepenica koje služe kao pomoć pri ulasku u more te postavljanje pripadajućih rukohvata. Također, površinski će se obraditi zaobalna površina reparaturnim mortom u površini od 933 metra kvadratna, postavit će se komunalna oprema, odnosno drvene klupe te iscrtati dječje igre na zaobalnoj površini - mlin, školica, i slično - rekao je tada zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Troškove sanacije, napomenimo i to, u potpunosti preuzima izvođač radova kojeg uostalom, na to obvezuje garancija utvrđena ugovorom.

- Ako se ispostavi da trenutni izvođač radova nije u mogućnosti, iz ne znam kojeg razloga sanirati to područje, onda ćemo o njihovom trošku angažirati novog izvođača radova. Do nikakve štete, što je važno za reći, po grad Šibenik nije došlo i mišljenja sam da se podignula nepotrebna halabuka oko cijele ove situacije – zaključio je Mišura.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
18. travanj 2024 20:09