StoryEditorOCM
ŠibenikZVONI ALARM

Platite komunalije dok vas nije "pritisnula" agencija za naplatu potraživanja

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
21. siječnja 2017. - 10:35

Zbog naplate ogromnih dugovanja građana za komunalnu i vodnu naknadu, u šibenskoj gradskoj upravi u listopadu prošle godine angažirali su agenciju za naplatu potraživanja. Riječ je o zagrebačkoj agenciji EOS Matrix d.o.o., jednoj od vodećih tvrtki za upravljanje potraživanjima u Hrvatskoj, koja je kako doznajemo u gradskom Upravnom odjelu za financije već "obradila" značajan broj slučajeva. Trenutno ukupno nenaplaćeni dug fizičkih osoba za komunalnu i vodnu naknadu iznosi oko 6.000.000 kuna. Lista dužnika je poduža i trenutno je na njoj oko 20.000 osoba.



– Ukupan broj zaduženih je promjenjiv jer se novi zadužuju. Agenciji smo na naplatu dali oko 3000 građana čija su dospjela dugovanja viša od 400 kuna za najmanje dva tromjesečja – navodi pročelnik Slobodan Tolić. Građani su kod prvog kontakta s Agencijom usmjereni na Gradsku upravu kako bi se informirali o čemu se radi, ali samo plaćanje dogovaraju s Agencijom.
 

Obročno plaćanje


– Ona im dopušta plaćanje u više rata, s kamatom, s tim da im ne tolerira ako "promaše" dogovoreni datum plaćanja. Naravno, uvijek ima ljudi koji se uglavnom neopravdano žale, ali ima i onih koji priznaju dug i potvrđuju da ga namjerno nisu plaćali iz određenih razloga. Iako ima građana koji zaista nisu u mogućnosti podmiriti dugove, zasada se pokazalo da se Agencija uspije dogovoriti s njima. Procjena je da se do sada uspješno rješava ili se riješilo oko 65 posto dugova od navedene 3000 građana obveznika plaćanja komunalne naknade koji su Agenciji dostavljeni – kaže Tolić. Inače, ovrhe za građane koji su na popisu za Agenciju EOS MATRIX d.o.o. se trenutno ne rade, a u slučaju da Agencija ne uspije uspostaviti kontakt s građanima u roku od šest mjeseci, Grad ima pravo ovršno postupiti.
 

Otpis dugova


Što se tiče otpisa dugovanja komunalne i vodne naknade, u Upravnom odjelu za financije taj podatak nam nisu mogli "izvući" jer se u tu masu uklapaju i neki drugi otpisi koji nisu u vezi s Agencijom.



– Uglavnom se radi o zastarama ili duplim zaduženjima i slično. Zapravo, se na ovaj način, uz naplatu, čiste preostale neraščišćene situacije – ističe Tolić.
Zagrebačka agencija angažirana je samo za naplatu dugovanja građana ili fizičkih osoba, dok se s dugovanjima pravnih osoba – poduzeća, ustanova i drugih institucija – bave službenici za naplatu potraživanja u Upravnom odjelu za financije. Svoje usluge Agencija naplaćuje četiri posto iz dijela zatezne kamate. Što se tiče vodne naknade, koja je uključena u račune koje građani dobivaju za komunalnu naknadu, Grad Hrvatskim vodama za uslugu naplaćuje proviziju od pet posto.

26. travanj 2024 23:13