StoryEditorOCM
ŠibenikStaza ‘Naš mir‘

Pješaci i biciklisti naprijed u Dumboku. Šibenska gradska uprava proširuje hit destinaciju Kanala sv. Ante

Piše Branimir Periša
17. veljače 2021. - 09:10
Staza 'Naš mir' označena je žutim, a do nje se dolazi s glavne prometnice Šibenik-Zablaće  Grad Šibenik

“Naš mir” sugestivan je naziv pješačko biciklističke staze koju će Grad Šibenik uskoro započeti uređivati uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. S obzirom na niz sličnih puteva kroz prirodu u gradskom okružju dosad prilagođenih i obilježenih za rekreativce-hodače i one koji vrte pedale, ta dva kilometra sada poprilično grbavog makadama ne bi bila ništa posebno da nije u neposrednom okružju s pravom razglašene Šetnice u kanalu sv. Ante, hit odredištem praktički otkako je izgrađeno.

Tu stazu koja u zaleđu uvale Dumboka prolazi maslinicima, borovom šumom i makijom, te pored mandalinskih zaseoka Periše i Jurkovići rekreativci već godinama koriste. Otkako je zavladala epidemija koronavirusa, sve ih je više, primjećuje Danijel Mileta, pomoćnik gradonačelnika, dodajući da je i to bio razlog više da se gradska uprava odluči za uređenje te trase i širenje upravo izvrsno prihvaćenje zone Kanala u turističko-rekreacijsku cjelinu koristeći državne i potpore eurppskih fondova.

Grad Šibenik ovih dana potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ugovor o sufinaciranju projekta “Naš mir”, odgovarajući na javni poziv resornog ministarstva za sudjelovanje u dijelu troškova za promicanje integriranog i inteligentnog prometa, te će u toj investiciji u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna Fond sudjelovati s 500 tisuća. Izvođač će biti poznat nakon skorog raspisivanja natječaja, napominje Mileta.

-Budući da je staza u kontaktnoj zoni šetnice u kanalu, odlučili smo da standard uređenja jedino može slijediti posebne kriterije onoga što je već napravljeno u Kanalu. Upotrijebit ćemo tzv. stabilizer, umjetnu podlogu na bazi silikona koja na oko izgleda kao prirodna, a idealna je za rekreaciju zbog svojih amortizirajućih karakteristika. Zato je taj projekt razmjerno skup, i u prvoj fazi, izračunali smo, novca će doteći za uređenje nešto više od 2 kilometra. Kasnije ćemo nastaviti u etapama i u konačnici povezati uređenim stazama s bliskim područjem Velike i Male soline stvarajući širok gradski rekreacijsko – turistički prsten. U dogledno vrijeme planiramo na tom prostoru urediti ukupno čak 19 kilometara staza, iznosi Mileta.

Morski tjesnac na ulazu sa šibenske strane već desetljećima simbolizira poznata vila ‘Moj mir’ koja je također na trasi šetnice, a nedalekim odvojkom bit će spojena i s budućom uređenom stazom. To je i u nazivu staze poveznica s tom upečatljivom, osamljenom kućom navrh stijene koja se obrušava u more, s tom razlikom što je ‘Naš mir’ javni projekt na uživanje svim građanima i gostima Šibenika.

-Osim uređenja staze, projekt podrazumijeva sanaciju nelegalnih odlagališta otpada uz postojeći put, postavljanje odmorišta i sunčališta, info tabli, rampe, te sustava video nadzora, objašnjava Mileta.

Ovo posljednje posebno je važno, budući da je dugi niz godina to područje na meti devastatora koji neprestano pored puta ostavljaju hrpe otpada, najviše građevinskog.

-To je upravo strašno i stalno se ponavlja, ma koliko se čistilo. A da tome konačno stanemo na kraj, poslužit će video nadzor, pa će se jasno vidjeti čiji automobili tu zalaze i s kojim svrhom. Mislim da je neminovno sve takve puteve i staze, gdje se inače manje zalazi pa nekome služe kao deponiji, u narednim godinama opremiti video nadzorom – razmišlja Mileta i zaključuje da se povoljnosti realizacije projekta „Naš mir“ odnose na poboljšanje kvalitete života te stvaranje svakodnevnih navika vožnje biciklom i smanjenje korištenja automobila.

-Biciklističko-pješačka staza „Naš mir“ nastavak je uređenja brojnih biciklističkih staza na području grada Šibenika poput onih na Zlarinu, u Jadrtovcu, Donjem Polju, Lozovcu, Brodarici i na Šubićevcu, a u planu je i izgradnja staze na području Grebaštice te nastavak uređenja šetnice pored plaže u Raslini – istakao je Danijel Mileta.

18. travanj 2024 05:26