StoryEditorOCM
ŠibenikDo daljnjeg

Pitate se kada će započeti radovi na uređenju Poljane? Odgovor ne znaju ni u Krešimirovom domu ni u Gradskom parkingu

Piše Katarina Rudan
24. veljače 2018. - 14:54

Šibenskom poduzeću Gradski parking, nositelju investicije projekta Poljana, stiglo je rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, o žalbi Zajednice ponuditelja "ING-GRAD" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe, na izbor izvođača radova na projektu Poljana.

Poništena je odluka o odabiru izvođača, a Gradskom parkingu je naloženo da u roku od osam dana od dana javne objave na internetskim stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, podnositelju žalbe nadoknadi troškove žalbenog postupka u iznosu od 70.000 kuna.

Rješenje je objavljeno 20. veljače, pa Gradskom parkingu ostaje još nekoliko dana da novac uplati Zajednici ponuditelja. Zajednica ponuditelja "ING-GRAD" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe u žalbi osporava valjanost ponude odabranog ponuditelja, odnosno osporava zakonitost postupka pregleda i ocjene ponuda, što je Komisija nakon pregleda dokumentacije uvažila i ocijenila da je žalba osnovana, te se "predmet vraća naručitelju na ponovno postupanje".

Kako doznajemo od direktora Gradskog parkinga Gorana Bulata, Povjerenstvo za provođenje javne nabave, koje čine Slobodan Tolić i Nino Vrcić iz gradske uprave, Anita Skorin i Danira Protega Popović iz Gradskog parkinga te vanjski suradnik Hrvoje Zlatoper, sastali su se istog dana kad je rješenje Komisije stiglo na adresu Gradskog parkinga i dogovorilo smjernice daljnjeg rada.

- Jednostavnim rječnikom rečeno, natječaj nije odbačen, žalba je djelomično prihvaćena i sve se vraća na postupak pregleda i ocjena ponuda svih ponuđača koji su se na natječaj prijavili. Nakon toga bira se izvođač radova, a onda slijedi žalbeni rok u kojem se opet netko može žaliti. Koliko će cijela procedura trajati, pošto treba donositi i nove rokove, tražiti garancije i provesti sve ostale radnje baš kao da su ponude tek otvorene, nemoguće je znati. No, moramo se pridržavati zakonskih odredbi, kaže Bulat.

Podsjetimo, natječaj za izvođača radova na projektu Poljana objavljen je još 23. lipnja prošle godine, a otvaranje ponuda bilo je određeno za 25. kolovoza. Zbog izmjena na troškovnicima i drugim dopunama, ponuđači su zatražili produženje roka u dva navrata pa su ponude konačno otvorene 25. rujna. Žalbu je tada podnijela zagrebačka tvrtka "Tehnika" i postupak je zaustavljen. Nakon što je 6. listopada "Tehnika" povukla žalbu, razmatranje ponuda je nastavljeno, a nakon odabira najpovoljnijeg izvođača ponovo se zakompliciralo.


'Lavčević' bio najpovoljniji


Podzemnu garažu na tri etaže s 256 parkirnih mjesta "Lavčević" je ponudio napraviti za nešto više od 47,8 milijuna kuna, bez PDV-a. Zajednica ponuditelja izišla je s ponudom od 49,8 milijuna kuna, a treća je ponuda "Pomgrada" za nešto više od 59 milijuna kuna. Kao najpovoljniji od tri ponuditelja izabrana je splitska tvrtka "Lavčević", a Zajednica ponuditelja "Ing-grad" iz Zagreba i "Projektgradnja" iz Donje Vrbe uložili su žalbu.

Sve se odužilo i iz razloga što Gradski parking nije dobio na uvid žalbu, već su na web-stranicama Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave zadnjeg dana žalbenog roka, 18. prosinca vidjeli da su uložili žalbu. Kad je Državna komisija tražila očitovanje o žalbi, Gradski parking ih je izvijestio da žalbu nisu primili poštom, pa su im dostavili presliku. Gradski parking, odnosno Povjerenstvo za provođenje javne nabave, 17. siječnja u svojem očitovanju DKOM-u predložio je da se "rješenjem odbaci predmetna žalba kao neosnovana i kao nepravodobno dostavljena naručitelju".

Njihov prijedlog Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave nije uvažila i - eto - sve kreće iz početka. Još jedna je to priča iz hrvatske svakodnevice o javnoj nabavi, izvođačima i žalbama, koja početak realizacije nekog projekta odgađa "do daljnjeg".

24. travanj 2024 03:52