StoryEditorOCM
ŠibenikRazvoj prometa EU novcem

Pilot projekt od 100 milijuna kuna dovodi 11 novih autobusa komunalnog prijevoza, a  naredni korak je povezivanje otoka s urbanim središtem

Piše Branimir Periša
21. veljače 2020. - 18:08
-SPECIJAL SD- Sibenik, 220319. Autobusne stanice s autobusima i putnicima u gradu Sibeniku. Na fotografiji: Autobusna stanica na trznici.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Do nedavno je izgledalo gotovo futuristički da bi Šibenik svoje kopneno i pomorsko okružje mogao povezati komunalnim prijevozom, no ugovor za EU projekt „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika“ vrijedan 100 milijuna kuna, nesumnjivo je prvi korak ka bliskoj i izvjesnoj budućnosti nove etape lokalnog javnog transporta putnika. U svečanom ozračju na tvrđavi Barone, najvrjedniji iz paketa ugovora koje je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković donio sa sobom potpisao je s Goranom Bulatom, direktorom Gradskog parkinga, tvrtke nositelja projekta i Tomislavom Petricem, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Projekt punog naziva „Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“ obuhvaća izradu studijske dokumentacije za organizaciju i integraciju javnog prijevoza na području grada Šibenika te razvoj aplikacije za pametne telefone radi lakšeg korištenja usluga iz sektora prometa.

Aplikacija će objediniti informacije o različitim oblicima prijevoza te omogućiti plaćanje karata u javnom prijevozu i na javnim parkiralištima na području grada Šibenika. Projektom je nadalje, predviđena kupnja 11 niskopodnih autobusa za održavanje javnog prijevoza na 7 linija te postavljanje popratne opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta, a dijelom će se financirati i aktualna izgradnja podzemne garaže na Poljani, uređenje trga i rekonstrukcija obodne prometnice. Precizno, projekt je vrijedan 99,35 milijuna kuna od čega su 73,8 milijuna bespovratna europska sredstava

-Prethodno razdoblje bilo je Šibenčanima zahtjevno s obzirom na opseg radova koji se odvijaju u našem gradu. Ovo je projekt koji će potpuno promijeniti lice Šibenika i značajno podići standard gradske infrastrukture.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić i zahvalio se svojim suradnicima koji su uspješno izradili projekt, naročito Petru Mišuri iz Odjela za gospodarstvo, te gostujućim ministrima u Šibeniku i njihovim suradnicima na potpori razvoju grada. Osim Butkovića, na tvrđavi Barone, okruženi gradskim i županijskim čelnicima, te članovima njihovih uprava, za glavnim stolom sjedili su također Ivan Malenica, ministar uprave i Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.

 Budući da je istodobno riječ o pilot projektu ovom prigodom želim zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja na razumijevanju i podršci, kao i Gradu Šibeniku koji je projekt pripremio, kazao je Oleg Butković, uz napomenu da je prvi put na tvrđavi Barone, koja je simbol primata Šibenika u korištenju sredstava europskih fondova. Nije jedini zbog toga pohvalio Šibenik te je i Tomislav Petric, ravnatelj SAF-u istaknuo da je u posljednje vrijeme u Šibenik stiglo 420 milijuna kuna te je ovo trinaesti ugovor koji se potpisuje za projekte s područja grada, s time da svaki novi projekt u Šibenik donosi više novca od prethodnog.

Marko Pavić pohvalio je viziju razvoja Šibenika gradonačelnika Burića i njegova tima, te najavio povezivanje s otocima kao sljedeći korak u prometnom razvoju Šibenika a Ivan Malenica smatra da je to pravi primjer dobre suradnje lokalne i državne uprave.

 

25. travanj 2024 03:14