StoryEditorOCM
ŠibenikUPLIFT MEETUP

Petar Mišura:Šibenik je EU projektima preokrenuo sumorne gospodarske trendove, revitalizirao grad i kulturu

Piše Z.P
12. ožujka 2024. - 14:35

Kako ostvariti pozitivne promjene u poduzetništvu? Na to je pitanje pokušao odgovoriti drugi Uplift Meetupa koji je proteklog vikenda u Šibeniku, točnije u kampusu na Tvrđavi sv. Ivana, okupio ambiciozne mlade poduzetnike, željne znanja i novih iskustava. Uplift Meetup je dio jedinstvene edukacije namijenjene mikro, malim i srednjim poduzetnicima iz sektora turizma i uslužnih djelatnosti iz cijele Hrvatske koji se već treću godinu provodi u sklopu projekta Uplift, a organiziraju ga Mastercard kao nositelj cijelog projekta te Algebra koja je zadužena za edukativni dio projekta.

Čitav niz predavanja

Dvodnevni susret polaznika Uplift akademije obilježio je niz inspirativnih predavanja i radionica, usmjerenih na rješavanje aktualnih izazova u poduzetništvu i osnaživanje sudionika da kroz inovacije mijenjaju svijet nabolje, a predavači su bili: Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske, Morana Periša, voditeljice odjela za programsku produkciju Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, dr.sc. Maja Brkljačić, rukovoditeljica razvoja poslovanja Algebra LAB-a, izv.prof.dr.sc. Leo Mršić, prorektor za znanost i istraživanje Sveučilišta Algebra, Marina Mustać, Sveučilište Algebra, Vanja Šebek, Sveučilište Algebra te Dajana Brajčić Jurica, polaznica druge generacije Uplift akademije i menadžerica mini resorta Augusta Insula.

U fokusu događaja bila su predavanja stručnjaka koji su podijelili svoja iskustva i savjete iz različitih područja – od rada na EU projektima i izazova u turizmu do financijskog planiranja i primjene umjetne inteligencije. Osim toga, polaznici su imali priliku čuti inspirativne priče o kulturnoj transformaciji grada Šibenika, što je poslužilo kao primjer kako se slični pristupi mogu primijeniti u poduzetništvu.

-‘U Šibeniku smo u posljednjih 13 godina realizirali EU projekte u vrijednosti od 170 milijuna eura i svjedočili preokretu sumornih gospodarskih trendova, revitalizaciji grada i kulture, što je dalo novi optimizam stanovnicima i poduzetnicima‘ - rekao je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika, u sklopu svog predavanja o transformaciji Šibenika kroz EU projekte koje je pružilo inspirativan primjer kako vizija i timski rad mogu dovesti do održive promjene.

Učenje ključ uspjeha

Uplift Meetup u Šibeniku pokazao je da je ključ uspjeha u poduzetništvu kontinuirano učenje, otvorenost prema novim tehnologijama i spremnost na suradnju.

-‘Od početka projekta Uplift naglašavamo da je promjenama potrebno pristupiti sveobuhvatno, o čemu god se radilo. U ovom slučaju riječ je o promjenama koje mali poduzetnici mogu donijeti svom poslovanju, lokalnoj zajednici kao i gospodarstvu u cjelini. Uplift Meetup je zaokružio na najbolji mogući način ono što projekt Uplift jest – spoj iskustva i znanja vrhunskih stručnjaka s entuzijazmom malih poduzetnika koji su spremni čuti i implementirati novosti koje im mogu pomoći stvarati poduzeća otporna na tržišne promjene. Veseli me što iz godine u godinu u dobivamo primjere koji pokazuju kako se dobra ideja nošena voljom i hrabrošću uvijek isplati‘ - poručila je Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

28. travanj 2024 08:50