StoryEditor
ŠibenikAkcija od 10 do podne

Petak je Dan ljubaznosti u prometu: Poštujte pješake i zaslužite nagradu

Piše šibenski.hr
29. listopada 2020. - 09:38
ilustracijaJakov Prkić/Cropix

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske Odjel za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave šibensko- kninske u suradnji s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Grada Šibenika organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, kao i pješake da koriste pješačke prijelaze.

- Povodom ove akcije u petak, 30. listopada između 10 i 12 sati u Šibeniku, policijski službenici naše policijske uprave će nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima i temeljem njihovih zapažanja 20 vozača će biti nagrađeno od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Turističke zajednice Grada Šibenika.

Tijekom ove akcije od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkog prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. Na ovakav način potičemo pješake da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu „Hvala“ ili da se osmjehnu, jer osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnom komunikaciji. Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo i da ovakvo kulturno i ljubazno ponašanje postane obrazac za sve vozače i pješake- kazao je Šime Pavić, glasnogovornik Policijske uprave šibensko-kninske.

Prema njegovim riječima, na potrebu ovakve i sličnih akcija u prometu koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu ukazuju i statistički pokazatelji, koji su u pozitivnom trendu kao i cijela statistika u prometu za 2020.godinu:

- U prošloj godini u prometu smrtno je stradao jedan pješak, a 32 ih je ozlijeđeno. Nadalje, ove godine je također smrtno stradao jedan pješak, dok ih je 27 ozlijeđeno. Međutim treba skrenuti pozornost i na prometne nesreće gdje su pješaci pogriješili. Tako je tijekom 2020. godine zabilježeno takvih devet prometnih nesreća u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a 10 ih je ozlijeđeno- istaknuo je Pavić.

Izdvojeno

06. ožujak 2021 16:27