StoryEditorOCM
Šibenikda ne bi bilo zabune

Paško Rakić postaje čelni čovjek Sberbanke?! Da, ali ne Paško Rakić, šef šibenskog HDZ-a

Piše Šibenski.hr
3. ožujka 2022. - 19:31

Paško Rakić novi je predsjednik uprave Sberbanke! Vijest kako je šef šibenskog HDZ-a imenovan na čelo sanacijske uprave bivše ruske banke brzo se proširila Šibenikom i Dalmacijom, no ispostavilo se kako je riječ o - zabuni. Naime, riječ je o imenjaku i prezimenjaku lokalnog političara koji, ipak, nije po struci ekonomista.

- Ne, to nema veze s istinom - kratko je našem novinaru jutros još poručio Paško Rakić.

HNB je, pak, Dalmatinskom portalu odgovorio s iscrpnim poslovnim biografijama članova sanacijske uprave koji imaju zahtjevan zadatak koordiniranja poslovanja banke dok novi vlasnik, a to je Hrvatska poštanska banka, ne postavi svoju upravu.

- Paško Rakić (ne šibenski šef HDZ-a! op.a.) diplomirao je 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i trenutno je zaposlen kao viši savjetnik u Uredu za sanaciju kreditnih institucija u Hrvatskoj narodnoj banci. Karijeru u HNB-u započeo je 2007. stekavši višegodišnje iskustvo na poslovima supervizije i nadzora banaka, uključujući i izravnu odgovornost u smislu povjerenika u Addiko (ex.Hypo) za vrijeme krize u toj grupaciji 2014. godine. 

Rakić 2014. prelazi na poslove sanacije kreditnih institucija i radi na uspostavi sanacijskog okvira u RH, suradnji s drugim europskim institucijama na poslovima sanacije, poslovima procjene mogućnosti sanacije kreditnih institucija te planiranju i provođenju sanacije, uključujući i aktivnosti oko rješavanja krize u Veneto grupaciji 2017. godine.

Član uprave Boris Bekavac magistar je znanosti koji je završio postdiplomski studij na smjeru Financije i bankarstvo, podsmjer Bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Od 2016. radi na poziciji izvršnog direktora Sektora za poslovanje s velikim poduzećima i javnim sektorom u Hrvatskoj poštanskoj banci, a od 2018. do 2020. bio je na mjestu direktora Direkcije za projektno financiranje i poslovanje s financijskim institucijama i EU fondovima.

Bankarsku karijeru započeo je u Zagrebačkoj banci 1999. godine te nastavio u UniCredit Bank d.d. Mostar u BiH kao zamjenik direktora banke i stariji potpredsjednik rupe. Radio je i kao neovisni financijski konzultant te je stekao veliko iskustvo na području razvoja kreditnih proizvoda i procesa za fizičke i pravne osobe te općenito na području poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom te velikim poduzećima i javnim sektorom. 

Pomoćnik sanacijske uprave je Ivan Knežević. Magistrirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2012. i trenutno je zaposlen kao glavni stručni suradnik u Uredu za sanaciju kreditnih institucija u Hrvatskoj narodnoj banci. Karijeru u HNB-u započeo je 2015. sudjelujući na poslovima uspostave sanacijskog okvira u RH, suradnji s drugim europskim institucijama na poslovima sanacije te planiranju i provođenju sanacije. Prije dolaska u HNB, stekao je trogodišnje iskustvo u odvjetničkom uredu. Ima položen pravosudni ispit - naveli su iz Hrvatske narodne banke.

25. travanj 2024 09:22