StoryEditorOCM
ŠibenikUkinuli ga gradski vijećnici

Pala većinom glasova: Musica Appassionata, šibenski festival klasične glazbe koji je tijekom 11 godina svoga postojanja postao bitan gradski kulturni brend došao je svome kraju

13. lipnja 2019. - 17:50

Musica Appassionata, šibenski festival klasične glazbe koji je tijekom 11 godina svoga postojanja postao bitan gradski kulturni brend, došao je, čini se, svome kraju. Makar što se tiče Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Gradskog vijeća kao njegova osnivača. Oni koji su festival 2010. osnovali (GV), danas su ga de facto – ukinuli. Većinom glasova vijećnika koji nisu iznijeli argumente za gašenje festivala kojeg je svojim potpisima na peticiji branilo stotine eminentnih imena hrvatske i svjetske klasične glazbe, ugledni hrvatski glumci i javni djelatnici.

Vijećnicima je podnesen na uvid nalaz unutarnje revizije u kojem se evidentiraju nedostaci i vođenju financija festivala, ali i navode preporuke za njihovo ispravljanje, što sugerira kako se nije radilo o kriminalu koji se mjesecima insinuira u kuloarima.

Uostalom, iz nalaza revizije je vidljivo da je festival u 11 godina potrošio oko 1, 3 milijuna kuna, odnosno oko 100 tisuća kuna prosječno po sezoni. Utvrđeno je i da se festivalsko vijeće, kao tijelo odgovorno za funkcioniranje festivala, uopće nije sastajalo, a predsjendik mu je bio sam gradonačelnik Željko Burić!

Kako je Kazalište, pod čijim se skutima organizirao i provodio šibenski festival klasične glazbe, u sustavu gradske riznice, jasno je da novcem za Musicu Appassionatu nije raspolagala voditeljica festivala Nera Gojanović, već sam Grad. No, svi su oprali ruke a gradonačelnik je, prije negoli je napustio sjednicu GV-a zbog drugih obaveza, čak poručio da neće njemu nikakva, makar i emnientna imena hravstke glazbe govoriti đšto će on i kako raditi u svojoj kući, ali će svi oni i dalje nastupati u Šibeniku, no pod kondicijama Grada!

-Nije stvar u financijama, nego u pravnom legalitetu održavanja ovog festivala koji nikad nije bio usklađen s aktima Kazališta- tvrdio je vijećnik Rikard Marenzi, ocjenjujući revizijski nalaz nepotpunim pa stoga i nevažećim.

Nezavisni vijećnik Anton Dobra zdušno se borio za opastanak Musice Appassionate, citirao izjave i zaključke Gradskog vijeća iz 2010. kojima se glorificira taj festival, naziva središnjom glazbenom manifestacijom grada, bitnom sastavnicom kulturnog turizma s eminentnim glazbenicima, jednom odvodećih glazbenih manifestaicja u Hrvatskoj. Što se promijenilo otad, pitao je Dobra? Što se krije od nas, cijeli je festival obavijen nekim velom tajne, ponavljao je uporno, tražeći prave odgovore zašto se odlučilo ugasiti jedan takav brend.

-Poštovani gradonačelniče, zašto sve ovo radite kad revizija nije pokazala nikakvog kriminalnog djelovanja koje se nagovještavalo- pitao je izravno Dobra- zašto se jedina operna pjevačica, solistica koju imamo u gradu pokušava na taj način diskreditirati.

Predložio je da se točka skine s dnevnog rada, a u tome mu se pridružio i vijećnik HDZ-a Branimir Zmijanović, kojemu su mnoge stavri oko festivala ostale i dalje enigma.

Oporba je pokušavala satima uvjeriti kolege iz pozicije da ostave Musicu Appassionatu na životu i da se preko festivala ne obračunavaju s dosadašnjom umjetničkom voditeljicom festivala Nerom Gojanović. Ali, sve je bilo uzalud, jer odluka je besumnje davno prije donesena i danas je trebalo "presudu" samo formalizirati.

Od početka na sjednici je bila prisutna i Nera Gojanović, kojoj, međutim, nije bilo dopušteno da se vijećnicima obrati, iako se za to založio baš vijećnik vladajućeg HDZ-a Branimir Zmijanović. No po Poslovniku Nera je dobila dopuštenje pratiti sjednicu, ali ne i sudjelovati u raspravi.

Nakon glasanja kojim je osporeno pravo da se bivša voditeljica festivala obrati Vijeću, revoltirani Dobra je izjavio:Sram me je vas koji ste digli ruku, pogotovo vas žena koje joj svojom rukom oduzimate pravo da govori- rekao je Dobra i predložio da se točka skine s dnevnog reda. U tome je dobio podršku više kolega, no predsjendik GV-a upozorio je da to može samo predlagač, Odbor za društvene djelatnosti, koji se potom interventno sastao. No, većinom glasova odbio je priejdlog i točka je ostala na dnevnom redu.

U nastavku sjednice vijećnicu HSU-a Ljubicu Kardum je zanimalo u kakvom je statusu danas Nera Gojanović u Kazalištu na što je ravnatelj Jakov Bilić kratko kazao da je u radnom odnosu u HNK Šibenik, u statusu umjetnika s ugovorom kakav imaju svi umjetnici u RH., a Milorad Mišković(HSS = sugerirao je da Musica Appassionata "život " nastavi izvan Kazališta, bilo samostano ili pod okriljem JU Tvrđave kulture. Svi su tijekom duge i mučne rasprave isticali kako iznimno cijene ravnatelja Kazališta Jakova Bilića čiji su program prihvatili, a u kojemu nema mjesta za ovaj festival, već se on suprtituira glazbeno-senskim programom, i da to poštuju, ali s gašenjem festivala se naprosto ne slažu. Naposljetku, pristupilo se glasovanju i Musica Appassionata je većinom glasova – pala!
 


 

Nera Gojanović: Žao mi je, festival je mogao nastaviti život i bez mene...

-Žao mi je, užasno mi je žao zbog ovakve odluke, jer, ako sam im ja smetala, mogli su mene smijeniti ali festival ostaviti da ide dalje. Ne mogu shvatiti da mi nisu dozvolili da se obratim. Samo sam htjela onima koji odlučuju, reći da su ciljevi zbog kojih je festival osnovan i ostvareni, i da su u Šibeniku gostovali najeminenntiji glazbenici iz Hrvatske i inozemstva, od Mužeka, preko Karamazova, Mrvice do Zagrebačke filharmonije. Festival je mogao netko drugi voditi, ali ga je trebalo sačuvati jer je postao prepoznatljiv brend, ali ne mora biti nužno pri Kazalištu. Sve sam ovo već prošla,već su me uvaljali u blato, preživjet ću ja. A Gradu i Kazalištu, kako kaže ravnatelj HNK ne treba Musica Appassionata- razočarano je nakon sjednice izjavila Nera Gojanović

26. travanj 2024 05:27