StoryEditorOCM
Šibenikzdravstveni bilten

Pada broj novozaraženih u Šibeniku i županiji, no bolnica i dalje pod pritiskom: ‘Nije vrijeme za opuštanje, pandemija nije došla kraju!‘

Piše Šibenski.hr
8. veljače 2022. - 19:41

U posljednja dva tjedna polako opada broj novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji. Međutim, iako nema većeg priljeva pacijenata, i dalje ne popušta pritisak u šibenskoj bolnici. No, popustilo je zanimanje građana za cijepljenje, javlja HRT.  

- Cijepili smo 50-ak ljudi. Skoro sve s trećom, a bilo je nekoliko s prvom dozom, rekla je Branka Skelin, medicinska sestra. 

Kontinuirano opada broj testiranih u posljednjih 15-ak dana, a time i broj novooboljelih.

- Nakon laboratorija, svi ti pozitivni nalazi prelaze u Odjel epidemiologije, onda se epidemiološki obrađuju. Ti su brojevi zaista manji, ali nije vrijeme za opuštanje i ne možemo reći da to vodi kraju, ističe Diana Dulibić, ravnateljica ZZJZ-a Šibensko-kninske županije. 

Isto razmišlja i prvi čovjek šibenske bolnice. U njoj je trenutačno zbog COVID-a hospitaliziran 61 pacijent, 13 ih je na respiratoru. 

- To je brojka koja se zadnjih tjedana zapravo uvijek kreće na toj razini. Nemamo nekakav znatno veći priljev pacijenata, ali još uvijek nismo u situaciji da možemo reći da brojke padaju, naglašava Kristijan Stipaničev, v.d. ravnatelja Opće bolnice Šibensko-kninske županije. 

Pa pritisak na tri COVID odjela i dvije COVID intenzivne jedinice ne popušta. Stoga iz Zavoda za javno zdravstvo neprekidno i dalje pozivaju na cijepljenje - tek je 56 posto odraslog stanovništva cijepljeno.

- Nažalost, mi smo u donjem dijelu tablice po procijepljenosti i ne možemo biti zadovoljni s takvim rezultatom. Zaista je činjenica u zadnja dva mjeseca da ljudi koji su cijepljeni ne obolijevaju od težih oblika bolesti, istaknula je Diana Dulibić, ravnateljica ZZJZ-a Šibensko-kninske županije. 

Bez obzira na stagnaciju zanimanja za cijepljenje, broj punktova nije se smanjivao, kako bi u svakom trenutku ipak bili što dostupniji svim građanima, ističu u Zavodu za javno zdravstvo, prenosi HRT.

27. travanj 2024 00:08