StoryEditorOCM
ŠibenikVelika obitelj

Ovo su hrvatski kraljevski gradovi

Piše Šibenski.hr
11. svibnja 2017. - 17:18

Povelju o uspostavi prijateljstva i suradnje „Šest hrvatskih kraljevskih gradova“ u četvrtak su na Tvrđavi Barone potpisali predstavnici Grada Biograda na Moru, Grada Knina, Grada Nina, Grada Solina, Grada Šibenika i Općine Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine.

-Potpisivanjem Povelje o uspostavi prijateljstva i suradnje šest hrvatskih kraljevskih gradova nastavljamo slaviti i baštiniti našu čuvenu povijest, tradiciju i kulturu. Šibenik je prvi hrvatski samorodni grad, koji je napunio 950 godina svog postojanja i koji nakon toliko godina brine za svoju čuvenu povijest i njenu ostavštinu. Najbolji primjer toga je i Tvrđava Barone na kojoj smo danas potpisali ovu Povelju, koja je samo dio onoga što je za našu baštinu učinjeno na području grada, a da se za nju ne brinemo samo unutar zidina stare jezgre pokazuje i nedavni početak radova na nalazištu u Danilu. Raduje me što ćemo s Biogradom na Moru, Kninom, Ninom, Solinom i Tomislavgradom nastaviti raditi na očuvanju, revitalizaciji i promociji naše kulturne i povijesne baštine.“, istaknuo je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Cilj Povelje je uspostavljanje dobrih odnosa i prijateljstva gradova potpisnika, što uz sebe nosi brojne turističke i kulturne potencijale, ali i prednosti u pogledu projektnih suradnji, odnosno privlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

„Zadovoljstvo mi je biti dio ove velike kraljevske obitelji. Spojila nas je povijest, no zajedno se moramo okrenuti budućnosti te zajedno povezati hrvatski narod, i njegovo bogato kulturno nasljeđe, bez obzira na granice.“, istaknuo je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin.

Gradonačelnici grada Biograda na moru Ivan Knez, grada Solina Dalibor Ninčević te grada Knina Nikola Blažević istaknuli su važnost Povelje kao preduvjeta da šest gradova zajednički može nastupati prema fondovima Europske unije i na taj način ulagati u svoju bogatu kulturnu povijest.

Svečanom potpisivanju nazočio je župan šibensko-kninski Goran Pauk, a predstavnici Grada Nina ispričali su svoj dolazak te će Povelju potpisati naknadno.

24. ožujak 2023 01:14