StoryEditorOCM
ŠibenikDozvali se pameti

Ovo je glazba za uši šibenskih gasitelja; Građani masovno zovu i pitaju: Vatrogasci, morao bih zapaliti malo korova...

Piše Katarina Rudan
24. lipnja 2018. - 14:18

Vatrogasci JVP Šibenik od početka godine do 21. lipnja, imali su 232 vatrogasne intervencije, što je 88 intervencija manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od ukupnog broja intervencija 39 se odnosi na gašenje požara na otvorenom. Na sreću, velikih požara nije bilo, a zračne snage u pomoć su pozvane samo jednom, na gašenje požara na području općine Primošten i to zbog nepristupačna terena. Zapovjednik postrojbe Volimir Milošević kaže da je zadovoljan pošto je prethodnih godina u tom razdoblju, posebno u vrijeme intenzivnih poljoprivrednih radova, bilo daleko više požara na otvorenom.

– Prošle godine u tom razdoblju bilo je 114 požara na otvorenom ili 75 više nego ove. U prilog su nam išle vremenske prilike jer je bilo dosta kiše, ali moram pohvaliti i naše sugrađane jer su vodili računa kako se ponašaju na svojim poljoprivrednim zemljištima kad pale korov. Naime, za razliku od prethodnih godina, kad smo imali mali broj prijava o paljenju korova, u ovom smo ih razdoblju imali gotovo tisuću – kaže Milošević.



Inače, JVP Šibenik najstarija je i po broju zaposlenih najveća na području Šibensko-kninske županije. Uz nju još su tri profesionalne postrojbe: u Drnišu, Kninu i Vodicama. Poznato je da je prošla godina bila izuzetno teška kad je riječ o požarima na otvorenom u cijeloj Dalmaciji, pa tako i na prostoru Šibensko-kninske županije. Svi se, naravno i vatrogasci, nadaju da se ona neće ponoviti. Milošević, koji je u vatrogastvu 30 godina, kaže da je bilo i težih "požarnih" ljeta i godina od prošle te da ona nije bila najgora.

– No, prošla je godina karakteristična po tomu što se vatra približila ili ušla u naselja i zbog toga se ističe kao "najteža". Po meni, rekao bih, ona je bila neuobičajena – ističe zapovjednik. Na pitanje jesu li šibenski vatrogasci spremni za novu protupožarnu sezonu, odgovara:

– Jesmo, s tim da uvijek ističem kako bi moglo biti i bolje. Prvenstveno, po pitanju financiranja izuzetno skupe vatrogasne opreme i tehnike. Troškovi ne nastaju samo kad se oprema koristi neposredno na intervencijama, već su znatna sredstva potrebna za njezino redovito održavanje da bi bila ispravna i u funkciji kad zatreba. Bit ću iskren i reći da se mi već sad nalazimo u određenom problemu, jer osigurana financijska sredstva za rad JVP-a Šibenik u 2018. neće biti dostatna. Naime, država osigurava dio sredstava za funkcioniranje javnih vatrogasnih postrojbi, a ostatak do potrebnog iznosa općine i gradovi. U našem slučaju Grad Šibenik. Također, s nekim susjednim jedinicama lokalne samouprave, na žalost ne sa svima, imamo potpisane sporazume o sufinanciranju jer interveniramo i na njihovom prostoru. Evo, prošle godine smo imali više od 500 intervencija na požarima na otvorenom, a 180 ih je bilo na području susjednih općina i gradova. Dakle, neki sudjeluju u sufinanciranju troškova, a neki ne – ističe Milošević.

Ove godine raspolažu s proračunom u iznosu od 10.864.000 kuna. Iz državne blagajne, iz decentraliziranih sredstava, dodijeljeno im je 7,6 milijuna kuna, a ostalo je iz proračuna Grada Šibenika. Tražili su 12.566.000 kuna, u što je bila uključena i kupnja jednog vozila, ali su dobili znatno manje. Milošević kaže da im već sad nedostaje između 500 i 700 tisuća kuna, a prava protupožarna sezona još nije ni počela.



Vatrogasci, baš kao i vatra, ne poznaju administrativne granice općina i gradova, interveniraju na poziv, a s obzirom na to da JVP Šibenik ima najveći broj profesionalnih vatrogasaca i najviše opreme, njihov dolazak na teren znači i akciju gašenja požara. No, bilo bi još bolje kad bi imali još desetak profesionalnih vatrogasaca.

– Prema Planu i procjeni ugroženosti od požara Grada Šibenika, koji definira veličinu profesionalne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava, naša bi postrojba trebala imati 62 operativna vatrogasca, a imamo ih 56. Dakle, nama fali šest, što je više od pola jedne smjene pošto se radi u turnusnom sustavu 12-24. Debelo osjetimo nedostatak tih šestero ljudi, posebno na intervencijama u kojima i jedan čovjek više znači puno – navodi Milošević.

Prema tom istom planu, količina vatrogasne opreme zadovoljava. Ali, dogodi li se da se u jednoj intervenciji uništi ili dođe do oštećenja, rezervne opreme neće biti dovoljno, pa se moraju snalaziti kako znaju i umiju. Inače, raspolažu sa 16 vatrogasnih vozila različitih tipova i namjene. Trenutno, najveći problem im je navalno vozilo, koje je osposobljeno za sve vrste gašenja početnih požara. Ono s kojim raspolažu staro je 18 godina, imalo je prometnu nezgodu i plan je bio nabava novog u ovoj godini. Zbog nedostatka novca ono nije nabavljeno, a u šibenskoj JVP bit će zadovoljni ako ga uspiju nabaviti i dogodine.


Javni radovi – odličan pogodak!
Na administrativnom području grada Šibenika, do 31. svibnja radilo je oko 120 osoba preko javnih radova koji su, među ostalim, u prethodnih šest mjeseci, čistili poljske i protupožarne putove. Rezultati su vidljivi na terenu.
– Napravljen je dobar posao. Neke su grupe napravile više, neke manje posla, ali sve skupa gledajući, jako smo zadovoljni. No, posla još ima i naša sugestija je da se s čišćenjem poljskih i šumskih putova nastavi – rekao je Milošević.


Ne znamo kome pripadamo
Kad je riječ o organizaciji hrvatskog vatrogastva, Milošević ističe da je dobro što je u Divuljama uspostavljeno Operativno vatrogasno zapovjedništvo za upravljanje protupožarnim aktivnostima, da se u jednom centru prikupljanju informacije i određuju prioriteti kad je riječ o upotrebi zračnih ili zemaljskih snaga.
– Ali, ne vidim da je došlo do cjelovitog rješenja oko položaja vatrogastva. I dalje ne znamo komu pripadamo, jesmo li državni ili lokalni u smislu financiranja, tko bi trebao preuzeti kompletno vatrogastvo i da ne navodim dalje. Čini mi se da se tu još uvijek puno luta. Ono što nas vatrogasce posebno smeta je što kao neposredni izvršitelji koji smo na terenu i uočavamo manjkavosti sustava nismo na pravi način uključeni u rješavanje tih pitanja – poručuje Milošević.

23. travanj 2024 08:16