StoryEditorOCM
ŠibenikDonacijom kontra korone

Ove svjetiljke su pomogle i u Wuhanu; Bit će od pomoći djelatnicima i pacijentima i u šibenskoj bolnici

Piše Krešimir Gulin
10. rujna 2020. - 13:33

Tvrtka UV Ready d.o.o. iz Šibenika, kao doprinos u borbi protiv koronavirusa, donirala je Općoj bolnici Šibensko-kninske županije četiri UV-C svjetiljke OSRAM AirZing PRO ukupne vrijednosti 14.400 kuna. Te svjetiljke koje su namijenjene dezinfekciji prostora su postavljene u jednu od operacijskih sala na bivšoj oftamologiji, zatim u jedan izolacijski boks na Jedinici intenzivnog liječenja, dok su dvije svjetiljke instalirane u kontejnere za trijažu koji se trenutačno nalaza ispred Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

- Zahvaljujem na vrijednoj donaciji. Činjenica je da smo i prije u bolnici koristili UVC svjetiljke za dezinfekciju prostora, naročito onih koji se ne mogu ventilirati, poput operacijskih sala. No, ovo što smo sada dobili je kudikamo modernija tehnologija. Nadam se kako će ovakve svjetiljke postati standard u Covid eri. Posebice u bolnicama i drugim prostorima gdje se obavljaju zdravstvene djelatnosti- kazala je dr. Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice.

Prema riječima Marina Krstića, iz tvrtke UVready, medicinske sestre i osoblje šibenske bolnice bilo je sretno kada su razgledavali potencijalne lokacije za postavljanje UV-C svjetiljki:

- One su nam radosno govorile kako će im biti od velike pomoći u dezinfekciji. Nakon toga smo bili svjesni da imamo dobar proizvod i da je donacija otišla na pravo mjesto- istaknuo je Krstić.

Inače, tvrtka UVready partner je poznate firme Osram:
- Oko 2000 ovakvih svjetiljki postavljeno je u Wuhanu. Prema njihovim svjedočenjima, pokazale su se iznimno dobre us prečavanju virusne infekcije- dodao je Krstić.

Osim njega, partnerica u tvrtki UVready je i svestrana šibenska poduzetnica Ornela Šupe:
- Prvenstveno, ja se bavim poslovima čišćenja i znam da moji djelatnici u zadnje vrijeme imaju veliki strah. Uvijek sumnjamo i nikad nismo sigurni gdje idemo. Zato se nadamo da ćemo ovim prirodnim proizvodom koji ne truje okoliš bar donekle pomoći našim zdravstvenim radnicima u problemu koji nas je snašao. Silno sam ponosna što smo s našim donatorkim programo počeli baš u Šibeniku i u našoj bolnici. Vjerujem da će ovaj proizvod biti prepoznat u Šibeniku i da će pomoći sačubati djelatnike gdje god da su izloženi. Također, nadam se kako ćemo pronaći još mjesta gdje ćemo moći donirati kako bismo sačuvali naše sugrađane- poručila je Šupe.

Ona je naglasila kako su naručili dosta svjetiljki budući da se isporuka poprilično čeka. Njezin kolega Krstić istaknuo je kako se UV svjetlo već 200 godina koristi u prehrambenoj ili zdravstvenoj industriji:

- Naša želja je uporabu dezinfekcijskih svjetiljki spustiti na nižu razinu. Primjerice u škole, frizerske salone ili čekaonice. Jednom riječju, na sve prostore gdje se zadržava dosta ljudi- zaključio je Krstić.

18. travanj 2024 12:56