StoryEditorOCM
ŠibenikIvan Slavica

Ovaj 19- godišnjak mogao bi biti najmlađi vijećnik u idućem sazivu šibenskog Gradskog vijeća: ‘Nadam se da će HDZ biti konstruktivna oporba u gradu‘

Piše Davorka Blažević
21. travnja 2021. - 13:08

Devetnaestogodišnjak Ivan Slavica izlazi na lokalne izbore kao kandidat na koalicijskoj listi SDP-a i Nove ljevice za Gradsko vijeće Šibenika. Drži sigurno treće mjesto na listi i vjerojatno će iduće četiri godine biti gradski vijećnik. Prije samo godinu dana bio je na parlmentarnim izborima s platformom Možemo! kao član Nove ljevice, maturant. Sada je student zagrebačkog Pravnog fakulteta i ponovo ulazi u izbornu utakmicu, ovog puta na lokalnim izborima, ali pun optimizma, s brojnim primjedbama na rad aktualne gradske vlasti, i čini se kao da jedva čeka da mu se otvori ta gradska "parlaonica".

Kakva su tvoja očekivanja na ovim lokalnim izborima?
-Uvjeren sam da će u Zagrebu Tomislav Tomašević biti novi gradonačelnik, a u Šibeniku mislim da ćemo kao lijeva koalicija uspjeti formirati većinu u Gradskom vijeću. Nadam se da će naredne četiri godine HDZ biti konstruktivna oporba u gradu.To je moja želja.

Prije godinu dana kad smo razgovarali, na pitanje zašto Nova ljevica a ne, recimo, SDP, rekao si da ti SDP nije pao ni na pamet. Što se promijenilo da sad na izbore idete zajedno?
- Ništa, zato sam danas u Novoj ljevici,a ne u SDP-u, ali to ne znači da ne možemo surađivati i zajedno pokušati ostvariti najbolji rezultat na izborima. Smatram da je SDP nakon izborne katastrofe 2017. prošao katarzu, izabrao novo vodtsvo s Tončijem Restovićem na čelu, koje ima nove ideje, meni bliske, s kojim je suradnja moguća i vjerujem da će biti uspješna,

S obzirom na dinamiku sjednica Gradskog vijeća, budeš li vijećnik, nećeš se previše umoriti. A dobro će ti doći i naknada kao džeparac, zna se da studenti nikad nemaju dovoljno novaca...
- Ako netko misli u Gradskom vijeću biti radi naknade, neće se obogatiti,to svakako nije motiv. Da se želim materijalno okoristiti od politike onda ne bi bio u Novoj ljevici, nego u stranci koja drma već 30 godina– "zna se".

Kao gradski vijećnik, budeš li izabran, imat ćeš priliku u vrlo ranim godinama utjecati na politiku u svom gradu. Što misliš da bi u Šibeniku trebalo promijeniti?
- Prije svega, smatram da gradska vlast ne smije biti nikakva odnarođena elita, odvojena od svojih građana, ona mora konstantno komunicirati sve probleme s građanima kako bi znala što ih najviše muči i što građani vide kao rješenja za neke probleme. Kao vijećnik mislim se baš na to fokusirati, osluškivati bilo građana i prenositi njihov glas u gradsku vijećnicu.

Koje bi ti probleme u gradu apostrofirao?
- Recimo besplatan vrtić za djecu. Za ljude koji završe fakultet i žele se vratiti u Šibenik, i tu zasnovati svoju obitelj, besplatni vrtići bi bili apsolutni pogodak jer omogućavaju viši standard mladim obiteljima, a znamo kako su vrtići skupi, 500 kuna za jedno dijete, pa ako ih imate više, to je već ozbiljan izdatak za mlade obitelji. Smatram da Šibenik u 21. stoljeću napokon zaslužuje imati zatvorenu gradsku tržnicu, recimo na prostoru zapuštenog šibenskog "Importanea", kao što svi veći gradovi imaju. Zatim, sanacija Doca koji godinama poplavljuje kod svake veće kiše, a o sanaicji se govori bar osam godina i do danas taj problem nije riješen.Gradska vlast bi trebala rješavati upravo takve probleme, a ne sebi dizati spomenike, kao što radi trenutno.

Što inače misliš o aktualnoj gradskoj vlasti i projektima koji iza nje ostaju- Poljana, Aglomeracija, tvrđave, Trokut...?
- Mene zanima hoće li nakon projekta Aglomeracije građanima u Šibeiku biti jeftinija voda. Čisto sumnjam. A što se tiče Poljane, drago mi je da se središnji gradski trg uredio, da imamo podzemne garaže, ali malo je to šlampavo da svaki put nakon velike iše prva etaža garaže poplavi. To su ipak radili neki inženjeri s diplomama, taj je projekt stajao milijune kuna da bi se dogodila tako banalna, ali užasna greška u projektu.

Nedopustivo je, recimo, i da Šibenski vodovod od 2013. do 2017. za Nogometni klub Šibenik doznačuje 2,4 ili 2,6 milijuna kuna, a u istom razdoblju ukupno za osnovne škole u gradu dade 6 000 kuna! Grad bi trebao pomagati amaterski, a ne profesionalni sport koji je u rukama privatnih vlasnika. Uz sve to, propalo je 8 milijuna kuna koje su bile uložene u dionice Jadranske banke, iako je gospodin Burić, sjećam se, govorio da JB Šibenik ne može nikad propasti. A ipak je propala. S njom i gradske dionice.

Što bi se reklo, za nogomet uvijek ima, a za školstvo, kulturu nema...
- Mural "Grad za mlade" kojeg je napravila gradska vlast na zidu stadiona, to je čisti primjer podizanja spomenika samima sebi.To služi samopromociji HDZ-a pred izbore, i ništa drugo. A o prigradskim naseljima- od Donjeg polja do Vrpolja, i otoka, vlast i ne misli, ponaša se prema njima kao maćeha. Djeca u Vrpolju nemaju čekaonice za autobuse s nadstrešnicama, pa kisnu dok čekaju prijevoz. Zbilja ponižavajuće u 21. stoljeću...To je posao gradske vlasti, da osigura siguran put djeci do škole, jer to su sve djeca grada Šibenika, a ne da se bavi spomenici svojim "veličinama".

Mural Ivi Brešanu, velikanu hrvatske književnosti, rade, pak, udruge civilnog društva...
- Da, Danijela Grubišić je za to zaslužna i Marko Svraka, akademski umjentik koji je nacrtao mural. To je po meni tužno, kao i činjenica da do danas nije otvorena Brešanova soba, iako se ne radi o nekoj velikoj investiciji, a prošle su tri godine od Brešanove smrti. Isti je slučaj i s multimedijalnim centrom "Arsen", koji se gradi godinama. Sramota.
Sramota je i da se godinama ne rješava parking na Vidicima, asfalt u ulicama Nova 7 i Nova 8 u Njivicama iako se bar deset godina obećava. U mojoj ulici Ivana Rendića 9. konstantni su odroni, a grad je svojevremeno obećao uložiiti u sananciju 500-600 tisuća kuna, no, do danas nije ništa učinjeno.

Dolaziš iz antifašističke obitelji odakle i tvoja sklonost lijevim idejama. Kako gledaš na to da Grad na tvrđavi sv. Ivana turskim šatorom evocira događaje iz 17. stoljeća i osmanlijsku kulturu i baštinu, a recentnu hrvatsku antifašističku povijest ignorira, što pokazuje stanje spomen-parka strijeljanima na Šubićevcu?
- Od osnovne škole me jako zanima povijest i ona je u meni pobudila i interes za politiku. Da, Grad ima više senzibiliteta prema borbi između Osmanlija i Mlečana nego prema borbi hrvatskog naroda protiv nacizma i fašizma.Ipak, moram reći da je HDZ u Šibeniku nešto liberalniji nego u drugim gradovima, i bar prigodno komemoriraju neke antifašističke obljetnice, ali nema aktivnijeg angažmana u smislu poštovanja antifašističke prošlosti. Nitko se i ne sjeti da je 535 Šibenčana poginulo na Sutjesci. Vijenac i svijeće za obljentice, to je sve što čine.Kod sv. Ivana me posebno smeta što se radi o preskupom projektu, sam taj šator stoji gotovo 600 tisuća kuna..Mogao se na tvrđavi napraviti stalni postav koji bi govorio o borbi Mletačke repubike i Osmanskog carstva u 17 stoljeću. Nisam sklon mitomaniji, pogotovo dok se recentna povijest zatire- završio je Slavica.

24. travanj 2024 08:03