StoryEditorOCM
ŠibenikZablaćani zatražili od Hrvatskih pošta

Otvorite nam poštanski ured da za svaki račun ne moramo u Šibenik

28. travnja 2017. - 20:18

Mjesna pošta u Zablaću, odmah na ulazu u mjesto i dalje je sablasno pusta otkako je u studenome zatvorena, a na ulaznim vratima, iza rešetke stoji natpis da je ured 22030 privremeno zatvoren, a pošiljke se preuzimaju na adresi Borajska bb.
Nezahvalno je biti zloguki prorok, no teško se oteti dojmu da će zabravljena vrata poštanskog ureda sa zahvalom strankama "na razumijevanju" na kraju obavijesti biti tako skoro otvorena, barem ne do ljeta, čemu se nadaju Zablaćani.
Sandra Grgas, predsjednica Vijeća gradske četvrti odaslala je prije dvadesetak dana HP-u peticiju s oko 150 potpisa stalnih stanovnika Zablaća i zahtjevom da se ured što prije otvori i još uvijek čekaju na odgovor.
Kada smo na ovim stranicama o tome pisali prije nekoliko mjeseci odgovor glasnogovornika HP-a bio je da je zablaćka pošta privremeno zatvorena pa je red podsjetiti na okolnosti koje su do toga dovele.
Naime, došlo je do kvara na električnim instalacijama oštećenima zbog kiše i to je izgleda, bio dobar povod da se vrata ureda koji je u zadnje vrijeme ionako radio samo dva sata dnevno zaključaju na duže, ali iz nekog drugog razloga. U protivnome, kvar bi se otklonio, a pošta bi radila kao i prije, osim ako HP ne očekuje da popravke obavi šibenska gradska uprava, inače vlasnik prostora.
Ne bi čudilo uslijedi li takav zahtjev znamo li da je Grad Šibenik HP-u ustupio ovaj prostor bez i jedne lipe naknade za najamninu da bi pošta "skupila tunju" i okrenula ključ u bravi ureda već pri prvome kvaru.
– Otvorit će se, ali traže rješenje! –to je sve što Zablaćanima stiže kao odgovor – govori Sandra Grgas, pa zajednički pokušavamo iščitati značenje između redova.

Odgodili naplatu parkiranja

U svakom slučaju, Zablaćanima je zatvoreni poštanski ured velik problem i sada za i najmanji račun ili podizanje novca trebaju potegnuti do Šibenika. K tome još, u mjestu već godinama nema niti običnog uličnog novinskog kioska gdje se također mogu platiti računi, a zbog čega je u prvome navratu šibenski Gradski parking odustao da na prostoru starog, neasfaltiranog igrališta uvede naplatu parkiranja na zahtjev gradske četvrti, jer je u sezoni stanje na uskim zablaćkim ulicama jedva podnošljivo.
– Zamisao je bila da se parkirne karte kupuju na kiosku, no kako ga definitivno nema, od toga se odustalo. Nakon toga, pokolebali smo se mi u vijeću gradske četvrti, zbog nezadovoljstva vlasnika brodica jer je parking s naplatom obuhvaćao i dio lučice.
Imali bismo pravu pobunu da se nekome tko dođe do svoga broda naplati parkiranje, makar i simboličnih deset kuna za dnevnu kartu i u svakom slučaju problemu parkinga morat ćemo se posvetiti u narednom vremenu i bolje razmotriti sve mogućnosti – govori Sandra Grgas.
Mjesto je u pripremama za turističku sezonu i ovih dana počinju radovi na glavno igralištu za mali nogomet i košarku.
Iz sredstava Turističke zajednice za uljepšanje mjesta bit će izmijenjena žičana ograda igrališta i učvršćeni metalni stupovi za koje je prihvaćena, a na dječje igralište dolazi gumena podloga. U parku do nekadašnjeg kluba Midnight izgradit će ružu vjetrova, a radna akcija velikog pospremanja Zablaća prije ljeta predviđena je 20. svibnja kada će ronioci od otpada očistiti podmorje, a "kopnene snage" posvetit će se uređenju zelenih površina.

Na polovici mandata

Iz gradskog proračuna ovih dana bit će asfaltirane i dvije manje ulice-trg braće Antolos i Grgasova, označit će se pješački prelaz i tri autobusna stajališta, a nekoliko metalnih stupića spriječit će parkiranje uz kružni tok u središtu mjesta.
Iz godine u godinu imamo sve više turističkih noćenja u Zablaću, napominje Sandra Grgas, o čemu svjedoči i to što im je na raspolaganju za uređenje naselja 65 tisuća kuna od PDV-a koje ulaže Turistička zajednica. Ipak, značajna i dobrodošla komunalna obnova doći će im s postavljanjem kolektora i priključivanjem na sustav odvodnje. Prema obećanjima iz gradske uprave, radovi bi trebali početi u listopadu.
Njezin mandat na čelu gradske četvrti je na polovici, a u protekle dvije godine uspjeli su govori, na plažu uz auto-kamp postaviti pet montažnih stepeništa za pristup moru, te izmijeniti jedanaest klupa za odmor uz obalu. Gradska uprava ispunila je obećanje postavivši šest novih rasvjetnih stupova na obali i dva u unutrašnjosti naselja, a na putu do nove plaže, prema tzv. Punti Kapitala, uza niz luksuznijih kuća promet smiruje nekoliko "ležećih policajaca".
U sezoni nažalost, automobili se na tu plažu parkiraju doslovce uz kupače i sljedeći važan korak je svakako zabraniti promet uz obalu, jer sve kuće imaju omogućen pristup sa stražnje strane.

07. svibanj 2024 23:52