StoryEditorOCM
ŠibenikRASKOPANI GRAD

Otvoreno još jedno gradilište u Šibeniku: 'Bili' put od Mandaline do Dalmarea - ne zna se kome je gore - automobilima ili pješacima

24. listopada 2019. - 10:31

U posljednjih desetak dana otvorilo se na području Šibenika još nekoliko gradilišta koja su sastavni dio višemilijunakog projekta Aglomeracije Šibenik. Znatno ranije od zacrtanog roka, tako, započela je treća faza radova u Ulici kralja Zvonimira, pa je potez od Stare ceste do Ulice Primorske čete u potpunosti zatvoren za promet.

 

Ulaskom u novu fazu radova dodatno je, kako je i predviđeno u “Vodovodu i odvodnji”, otežan promet prema gradskom središtu jer glavnina vozila prema centru, umjesto kroz Ulicu Bribirskih knezova, prometuje preko Stare ceste.

 

U dan-dva razlike počelo je i uređenje budućeg autobusnog stajališta kod zgrade šibenskog kazališta. Za nekoliko metara pomaknuta je sigurnosna ograda i kontejneri, a na pogonom mjestu iscrtan je i pješački prijelaz.

 

Raskopana jezgra

 

Riječ je o infrastrukturnom zahvatu grada Šibenika koji je iskoristio pogodan trenutak ne samo za uređenje autobusnog stajališta, već i za postavljanje novih podzemnih kontejnera na Starom pazaru. Građevinari su ušli i u Ulicu kraljice Jelene u staroj gradskoj jezgri i prionuli postavljanju instalacija. Uz radove na vodovodnim i kanalizacijskim cijevima, u ulici će, preciziraju u “Vodovodu”, biti položene nove električne instalacije i vodovi, a cijeli će zahvat biti završen do kraja godine.

 

Prilikom iskopa, napominju investitori, izvođač će voditi računa da se postojeće kamene ploče skinu uz što manje oštećenja, te sačuvaju za buduće radove. Tijekom spomenutih radova stanarima i prolaznicima je omogućen pješački pristup. Neka su rješenja, kažu Šibenčani bolja, a neka lošija za prolaženje.

 

Ipak, čini se da će najgore proći oni koji će silom-prilika morati pješačiti uz rub netom otvorenog gradilišta u blizini Poduzetničkog inkubatora. Od početka ovog tjedna, naime, radovi na cesti Šibenik - Zablaće ušli su u novu fazu.

 

- Završava se dionica ceste od Podsolarkog do skretanja za uvalu Dumboka te će dionica biti asfaltirana i puštena u promet. Istovremeno, kreću radovi na potezu od skretanja za uvalu Dumboka, prolaze dijelom rotora i ulaze u ulicu Velimira Škorpika, do zgrade Policijske uprave Šibensko-kninske. Radovi na dionici od uvale Dumboka do rotora kod Poduzetničkog inkubatora trajat će do kraja studenoga, nakon čega će i ta dionica biti puštena u promet. Radovi u ulici Velimira Škorpika (od rotora do zgrade PU) trajat će do svibnja iduće godine. Ulica će biti zatvorena za sav promet, s izuzetkom pristupa vozilima dostave za tvrtke u Poduzetničkom inkubatoru. Osim radova na postavljanju vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, te postavljanju električnih i telekom instalacija, bit će izvršeno niveliranje cijele ulice kako bi se riješio problem nakupljanja vode u rotoru za vrijeme većih kiša - uputili su građane iz “Vodovoda i odvodnje”.

 

Makadamom do odredišta

 

Kao alternativni pravac i vozilima, ali i “pješacima-namjernicima” ponuđena je cesta kraj zgrade Policijske uprave i bijeli, netom probijeni put uz željezničku prugu koji se s ulicom Velimira Škorpika ponovo spaja u blizini veterinarske stanice i kluba Inside (nekadašnje trgovine “Tica”). Na licu mjesta uvjerili smo se da zamjenski pristup objektima u krugu nekadašnje vojarne Bribirski knezovi nije baš najuputniji ni za vozila, a kamoli za pješake.

 

Makadamom se jučer, što na četiri - što na dva kotača - prašilo u oba smjera, a promet je, začudo, bio prilično gust iako je građanima preporučeno da, ukoliko mogu birati, koriste cestu preko Bioca.

 

Kako su pješaci još uvijek mogli prolaziti nogostupom od skretanja za zgradu Policijske uprave do rotora, na makadamskom putu nikoga nismo sreli. Kada, međutim, za koji dan teški strojevi i njima budu onemogućili prolaz, situacija će biti daleko od idealne pogotovo studentima dislociranog Sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Do zgrade studija nema redovne autobusne linije, cesta preko Bioca nije ništa bolje rješenje, a radovi će završiti tek u svibnju.

17. travanj 2024 00:21