StoryEditorOCM
ŠibenikZona Podi okuplja metalce (foto)

Otvoren Industrius, tvrtka za proizvodnju energetske opreme s međunarodnim rejtingom

28. travnja 2017. - 18:16

 

Fotografija gradilišta goleme termoelektrane u Južnoj Africi, na kojoj je radilo 15 tisuća ljudi "osobna je karta" danas otvorene tvrtke "Industrius" u šibenskoj Poduzetničkoj zoni Podi.
"Industrius" je 35. po redu tvrtka koja otvara svoj pogon u šibenskoj zoni koja je 2015. godine proglašena najboljom u Hrvatskoj. Počinju s 35 zaposlenih u proizvodnoj hali na površini od 2,5 tisuće četvornih metara, a u sljedeće dvije godine tu će raditi 80 ljudi.
Kompleks "Industriusa" u zoni Podi prostire se na 12 i pol tisuća četvornih metara, a tvrtka je lanjski dobitnik nagrade za najboljeg domaćeg izvoznika koju dodjeljuje Udruga hrvatskih izvoznika.

U međunarodnom graditeljskom projektu na jugu Afrike ta je tvrtka sudjelovala kao posrednik u zapošljavanju kvalificiranih radnika. Sada su u Šibeniku odlučili otvoriti vlastiti pogon za proizvodnju opreme koju na gradilištima diljem svijeta trenutačno ugrađuje njihovih 250 zaposlenika.
- Grad Šibenik dao nam je najbolje uvjete i potporu gradskih službi, zato smo došli na Pode - kazala je Milenka Barać, direktorica "Industriusa", dodajući da je tvrtka počela s radom 2010., posluje u brojnim zemljama Europe i diljem svijeta, a u ovome pogonu razvit će proizvodnju posuda pod tlakom, cijevnih sistema, te strojnu obradu metala i dijelove za energetsku opremu.

Željko Burić, šibenski gradonačelnik, smatra da je uloga lokalne samouprave da bude pouzdan partner investitorima, što se u Šibeniku dosad i pokazalo.
Kako je kazao, trenutačno gradska uprava pregovara s osam novih ulagača na Pode i do kraja godine zaposlit će se 400-tinjak novih radnika, te će ih ukupno u ovoj zoni biti 1350.
- Nema grada bez spoja gospodarstva i visokog obrazovanja, a Šibenik je primjer upravo takvog napredovanja. Turizam se događa, no jedino su proizvodnja i znanje uvjeti našeg opstanka - istakao je Burić, poželivši "Industriusu" puno uspjeha, uz zahvalu što su izabrali Šibenik za mjesto svoga poslovnog razvoja.
Zadovoljstvo nije krio niti Jakov Terzanović, direktor zone Podi. Jer, "Industrius" je prema njegovim riječima, prethodnica drugih iz branše koji uskoro stižu u šibensku poduzetničku zonu.
-Tvrtke poput ove, koje rade i proizvode na globalnom tržištu očito nemaju problema s likvidnošću, te možemo biti zadovoljni što se koncentriraju na Podima i poslovno surađuju - istaknuo je direktor Terzanović.
Budući da najviše traže zanimanja poput bravara i cjevara, koja nije jednostavno naći na tržištu radne snage, očekuje se da će se promijeniti klima u školstvu u smjeru obrazovanja tih struka potrebnih proizvodnji.
 

29. travanj 2024 00:47