StoryEditorOCM
ŠibenikAGRONOM DAMIR BUNTIĆ

‘Otvaranje dućana na tržnici korak je u pravom smjeru‘: OPG-ovci od muke i ne idu polje. I nitko nije pametan - saditi ili ne saditi?

Piše Zdravko Pilić
27. ožujka 2020. - 13:06

-'Ovo je korak u pravom smjeru, a on nesumnjivo jest – ponovno otvaranje tržnica i ribarnica! Naravno, uz poštivanje svih sanitarnih uvjeta!' - prokomentirao je odluku Nacionalnog stožera CZ da se ponovno dozvoli rad specijaliziranih prodavaonica unutar tržnica - prehrane, higijenskih potrepština, stočne hrane i hrane za životinje, poljoprivrednih trgovina, agronom Damir Buntić, savjetnik za poljoprivredu u Razvojnoj agenciji Šibensko kninske županije, koji je prvi u Hrvatskoj javno, i to baš na našim stranicama, upozorio nadležne da zatvaranje tržnica uopće nije neophodna mjera.

Koja baš i nema puno smisla dok se u isto vrijeme dozvoljava rad 'tržnica u zatvorenom prostoru' – trgovina i trgovačkih centara. - 'To se isto tako odnosi i na ribarnice. Apsurdno je što po ribu moramo ići u, primjerice, LIDL, a u Dalmaciji smo. Evo, šibenska ribarnica je u zatvorenom prostoru, ima sasvim dovoljno mjesta da se u njoj komodno može odjednom primiti dvadesetak ljudi, koji mogu održavati neophodan higijensko – zdravstveni razmak, uz sve ostale mjere na ulazu i izlazu – pranje ruku, kontrolu. Ista stvar je i sa šibenskom tržnicom, na kojoj se također može organizirati prodaja. A sve to zbog naših Obiteljsko – poljoprivrednih gospodarstava, kojima u ovom trenutku moramo omogućiti da opstanu i zarade koju kunu. Proizvodnja hrane ne smije stati. Od toga ovisimo, ne samo sada, nego još i više u vremenu koje dolazi.' - kazao je Buntić čiji je javni istup imao velikog odjeka, osobito među poljoprivrednicima, proizvođačima hrane i ribarima.

Da je za brojne OPG-ovce prodaja potpuno stala potvrdila nam je i Marijana Podrug iz Piramatovaca, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo proizvodi maslinovo ulje. Ne samo da su stale narudžbe od ugostitelja, hotela i restorana, nego i od prodavača koji su uzimali određene količine i koji su ulje prodavali baš na štandovima i na pijacama. Nada se, ipak, da će se situacija glede korone popraviti i stabilizirati narednih nekoliko mjeseci i da će nešto turizma biti barem u sedmom i osmom mjesecu. Ona i nije – barem zasad - u tako lošoj situaciji, kao što su to primjerice OPG-ovci koji se isključivo bave proizvodnjom svježeg povrća.

Poput Petra Pipunića, također iz Piramatovaca koji je još par dana prije zatvaranja tržnica prestao ići na njih i prodavati svoju robu, zbog svog i tuđeg zdravlja. Pogotovo kad su Kinezi objavili da se virus i preko novaca širi - 'Pravo da vam kažem, i ne znam što mi je s povrćem. Na njivi nisam ni bio, od muke. Lakše mi je kad ne gledam! Mislim da je sve to otišlo u klas, proreslo što bi mi rekli, čujem da ljudi beru, i bez pitanja, jer ne mogu doći do svježeg povrća. Neka beru, bolje i to nego da propada, samo da im ne prijeđe u naviku!' - veli nam Petar koji računa da mu je šteta u ovom trenutku nekih desetak tisuća kuna, koliko je u minusu. Imao je, veli, kupusa, kaula, kelja pupčara, ćimulica, blitve, repe...

Ja posadim svake jeseni desetak tisuća sadnica za prodaju, a na proljeće nekih sedam osam tisuća sadnica lubenice, dinje, paprike, pomidore i patlidžana, to je moja roba. Prodajem inače na tržnici u Skradinu, nekad i u Šibeniku, kad zagusti, dolaze mi i na kuću kupci. Što ću sad? Sad nisam sam pametan! Posaditi ili ne posaditi?! Pratim ja TV, stožer, ali vidim da nitko ne zna ni koliko će ovo trajati, ni što će biti. Nije meni ništa problem posaditi ni proizvesti, ali što ću ja s otin poslije? Kome ću prodati, kako?' - veli nam Petar.

Očito, netko će se od nadležnih uskoro i sa svim ovim morati pozabaviti.

20. travanj 2024 10:41