StoryEditorOCM
Šibenik230 kamera na 74 lokacije

Otkrivamo kada će zaživjeti šibenski ‘Big Brother‘; Kazne više neće ispisivati samo policajci i prometni redari

Piše Toni Veljača
3. studenog 2022. - 13:20

U proljeće sljedeće godine, Šibenik bi, kako smo doznali od dogradonačelnika, Danijela Milete, trebao dovršiti projekt implementacije sustava videonadzora nad javnim gradskim površinama.

Podsjetimo, riječ je o projektu u sklopu kojega će na 74 lokacije u Gradu, biti postavljeno 230 kamera te otprilike 20 kilometara podzemne optičke mreže. Također, uspostavit će se i dva nadzorna centra, jedan u Gradskoj upravi, drugi u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj kroz koji će se, između ostaloga, kontrolirati stara gradska jezgra, ulice, trgovi, vrtići, dječja igrališta, sportski objekti, te gradske prometnice.

- Postavljanje kamera je u tijeku, kao i podzemnih instalacija. Očekujemo da će na proljeće sljedeće godine cijeli sustav biti u funkciji. Naime, sustav ne možemo podizati parcijalno, sve lokacije i kamere treba aktivirati odjednom – kazuje nam Mileta.

Ugovor o postavljanju vjerojatno najmodernijeg sustava tehničke zaštite u Hrvatskoj, s izvođačem radova, zagrebačkom tvrtkom King ICT, potpisan je još u siječnju prošle godine. Grad će, napomenimo i to, za ovaj projekt iz proračuna izdvojiti nešto više od 14 milijuna kuna. S pravom kažemo najmoderniji, jer će se većina posla odvijati automatizmom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Prometni prekršaji bit će automatizirani, što znači da nam neće biti potrebna fizička prisutnost prometnog policajca ili prometnog redara. Dakle, sustav kroz kamere sam evidentira prekršitelje, snima tablice, lokaciju i ostale važne parametre te ih šalje djelatniku u kontrolnoj sobi. Djelatnici iz kontrolne sobe potom procjenjuju situaciju te automatizmom, prosljeđuju prekršajne naloge samim počiniteljima – pojašnjava Mileta.

Dakle, na proljeće sljedeće godine, Grad bi trebao stati na kraj i nepropisno parkiranim automobilima, ali i vozačima koji autobusna stajališta i ugibališta koriste za privremeno zaustavljanje.

Jedna od kritičnijih točaka u samom centru Grada, barem što se navedenog problema tiče, svakako je šibenska pijaca kao i Ulica kralja Zvonimira, odnosno potez od Poljane do Vatrogasnog doma gdje svakodnevno traje borba pješaka i svih sudionika u prometu s dostavnim vozilima.

image

Sigurnosne kamere u sklopu projekta usmjerenog na sigurnost djece i sudionika u prometu, prometne analitike te prevencije kriminaliteta kroz podizanja razine opce sigurnosti u gradu, vrijednog 14,4 milijuna kuna plus PDV.
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Hoće li najmoderniji sustav video nadzora u Hrvatskoj napokon natjerati i dostavljače da poštuju vrijeme u kojem im je dopušteno zadržavanje na doista prometnoj dionici? Dogradonačelnik Mileta nam i ne djeluje previše optimistično.

- Dostavna vozila imaju svoje vrijeme kada moraju dovršiti dostavu, i ono je definirano odlukom o komunalnom redu grada Šibenika. Prema informacijama koje sam dobio od prometnih redara, svako zaustavljanje koje nije u skladu s propisanom odlukom se i kažnjava. Međutim, kako stvari stoje, izgleda da se tvrtkama koje vrše dostavu više isplati plaćati kaznu nego poštovati komunalni red – zaključuje Mileta.

07. svibanj 2024 13:10