StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENČANI mole

Otkako su počeli radovi na Poljani sve je veća gužva: Pokraj kazališta treba staviti još koju 'zebru' do Starog pazara

4. listopada 2018. - 10:50

Mogu li se preusmjeriti prometni tokovi – pa makar oni bili i pješački – a da shodno tome niste promijenili, ili barem prilagodili, i prometnu regulaciju, odnosno znakove? Konkretno, može li se podići žičana ograda na gradilištu podzemne garaže na Poljani, a onda kao da se ništa nije dogodilo, ostaviti pješački prijelaz, odnosno zebru?

– Ljudi više ne mogu proći preko Poljane, pokraj kazališta, kao prije. Sad to kazalište moraju zaobići zbog žice, ići okolo uskim pločnikom koji nije predviđen za toliki promet pješaka, pa će neki sigurno ići i cestom, a onda se lako dogodi što ne triba... Da i ne govorim da s kazališta stalno otpada žbuka, prije neki dan je policija regulirala promet na tom dijelu, kad je puvala bura, bilo je opasno i za aute, a ne samo za prolaznike. A sad se baš na taj potencijalno opasni koridor usmjeravaju pješaci i cijeli prometni tok – kazao nam je sugrađanin Zoran Girin, s vrlo lucidnim primjedbama koje zavrjeđuju da ih čuju odgovorni u gradskoj upravi.

Čiji inženjeri nisu laici kao Zoran, ali oni za razliku od njega nisu na terenu, na gradskim ulicama i štekatima, skoro 24 sata dnevno. Zoran još predlaže da se "zebra" – koja se ionako skoro ne vidi na cesti – pomakne kojih dvadesetak metara naprijed, prema Domu zdravlja, kako bi se direktno "hvatao" kantun od kazališta i potencijalno opasni uski komad pločnika.

No, kako bi to bilo teško – ili nikako – izvedivo zbog autobusnog ugibališta s druge strane ceste, pokraj pekare "Dan i noć" svrsishodnije je da se iznad "Tommyja" ucrta još jedan novi pješački prijelaz, još jedna dodatna zebra, koja bi takavala Stari pazar točno na prolazu između dviju kamenih žardinjera, vis-a-vis fontane koja napokon, nakon pustih godina, radi.

Na taj način, barem se nama tako čini, pješački koridori preko Poljane preusmjerili bi se preko Starog pazara u stari dio grada. U suprotnom, pješaci – kao i voda koja uvijek nađe put – će ga pronaći sami, ne obazirući se na znakove i na propise. Što će izaz(i)vati nove probleme i prometni kaos, koji ćemo ionako u sljedećih 500 dana imati dovoljno...

25. travanj 2024 18:02