StoryEditorOCM
Šibenikradovi u drugom dijelu 2023.

Osvojen novac za proširenje kapaciteta ‘Šibenskih tića‘; Evo što se planira raditi u jednom od najljepših vrtića u Hrvatskoj

Piše Šibenski.hr
27. prosinca 2022. - 13:47

Dječji vrtić ‘Šibenski tići‘ pod upravljanjem gradske javne ustanove za predškolski odgoj ‘Smilje‘, bio je prije dvije godine u utrci za najljepši vrtić u Hrvatskoj. Šibenska gradska uprava mu namjerava proširiti kapacitete i uz njega napraviti manju dvoranu za rekreaciju. Sad su pronašli način bespovratnog sufinanciranja dogradnje vrtića, što im je postao zaštitni znak većine projekata.

‘Za ovaj vrtić smo ishodovali pravomoćnu građevinsku dozvolu i u tijeku je izrada izvedbenog projekta. Na osnovu toga smo na prvi poziv Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prijavili proširenje kapaciteta, tj. izgradnju dva nova samostalna dnevna boravka, te smo osvojili maksimalni iznos koji se mogao osvojiti - 2.448.000 kuna. Očekujem da radove započnemo u drugoj polovici sljedeće godine, nakon provedenog postupka javne nabave izvođača radova- kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

U području zahvata se nalazi postojeći obnovljeni objekt dječjeg vrtića ‘Šibenski tići‘ s pripadajućim uređenim okolišem i nekoliko derutnih objekata predviđenih za uklanjanje. Grad Šibenik u ovoj fazi planira izgradnju novog, dodatnog objekta za dvije nove dječje skupine s vlastitim garderobama i sanitarnim čvorovima, te nužnim pratećim sadržajem poput garderobe za odgajatelje, čajnom kuhinjom, spremištem i strojarnicom, a u sljedećoj fazi izgradnju samostalne dvorane dimenzija površine za rekreaciju 12x12 metara kao višenamjenskog prostora sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima, uključujući onaj za djecu smanjene pokretljivosti, spremište rekvizita te kabinet s garderobom. Stari i novi dio vrtića bit će spojeni toplom vezom, tj. mostom. U okoliš će se smjestiti dječja igrališta i posadit će se tradicionalne mediteranske kulture i autohtono bilje.

- Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju. Odmah na početku našeg prvog mandata smo izgradili dječji vrtić ‘Mali Mihovil‘ na Jamnjaku. Zatim smo obnovili dječji vrtić ‘Kućica‘ na Baldekinu, okoliš dječjeg vrtića ‘Veslo‘ u Zatonu, centralni dječji vrtić ‘Vidici‘, te dječje vrtiće ‘Građa‘ i ‘Šibenski tići‘, a prije neki dan su završeni radovi na novom centralnom dječjem vrtiću ‘Ljubica‘ u Crnici za koji su ishodovane sve dozvole i koji će po suvremenim standardima nakon zimskih praznika primiti do 80 djece. U ovu svrhu često osvajamo bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava poput Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ili Ministarstva graditeljstva, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, za što trebamo imati dobro pripremljenu građevinsku dokumentaciju, ali i dobro napisanu projektnu prijavu- zaključio je Mileta.

27. ožujak 2023 10:48