StoryEditorOCM
ŠibenikVAPAJ ČEDOMIRA GRBELJE:

Ostavite mi brod! Svaki me kamen pogađa u srce! Šef gradskih komunalaca odgovara: Treba mi tisuću komandosa koliko je divljanja po gradu!

12. siječnja 2018. - 20:29

Šibenski umirovljenik Čedomir Grbelja svoj maleni brod, drvenu pasaru s plastičnom kabinom i natkabinom, već 50 godina drži na vezu na rivi, no posljednjih mjeseci brod je postao učestala meta vandalskih napada.

Kamenje po palubi i krhotine razbijenih boca Grbelju redovito dočekuju, osobito poslije vikenda, i svaki put najprije se mora uhvatiti čišćenja, metle i škovacere. Uoči Božića na brod je i provaljeno, rasparana je tenda te ukradene tunje i neki alati, a slučaj je prijavio i policiji. Obavljen je očevid, ali počinitelj nije pronađen. Obraćao se i gradskoj komunalnoj službi. I dalje bez rezultata, a problemi na koje se žali, intenzivirali su se, tvrdi, prošloga ljeta kada je obnovljeno dječje igralište na rivi, nasuprot kojeg je brod privezan, a koje je dijelom nasuto šljunkom, dovoljno velikim i oštrim da postane idealno oružje.

– Opiturao sam ga ove jeseni. Na brodu uvijek imate što raditi i održavati ga, a od kamenja već imam 30-ak oštećenja na palubi. Nisu to velike rupe, ali na brodu to ne možete tako ostaviti. Rođen sam u Šibeniku, ali sam s otoka Prvića i vezan sam uz brod koji mi je ostavio otac. Sve na njemu on i ja smo radili – kazuje Grbelja.

Budući da stanuje u blizini, Grbelja često na dječjem igralištu viđa skupine mladića, prema njegovoj procjeni u dobi od 16 do 22 godine. Okupljaju se, kaže, pod okriljem mraka, a zahvaljujući kamenju koje im je tu "na izvolite", njegov ali i jedan manji drveni brod na susjednom vezu, najčešće bivaju zasuti kamenjem.

– Ne želim nikoga optuživati. Možda se ti mladi ljudi igraju, gađaju jarbol... Možda nisu ni svjesni, ali je činjenica da mi prave štetu. Ne bih htio da to tako bude. Kada mi netko dira brod, meni je to kao da me u srce dira. Ljut je i vlasnik susjednog broda, jer se problem ne rješava – žali se Grbelja.

Šljunak na dječjem igralištu opasan je i za djecu, ističe. Istina, ispod ljuljački i drugih sprava na igralištu postavljena je odgovarajuća sigurnosna podloga, ali je svuda uokolo, uz klupe i zelenu živicu, nasut sporni šljunak.

– Djeca mogu pasti na taj šljunak i porezati se. Osim toga, živica prema rivi je puna rupa pa kroz nju i djeca prolaze da bi kamenčiće bacala u more. Mislim da bi se trebala postaviti ograda dok živica ne naraste, a također i maknuti šljunak i postaviti kamene kocke – predlaže Grbelja, uvjeren kako bi time i on bio lišen dodatnih troškova i radova na saniranju rupa od "kamene kiše".

Šefu šibenskih komunalaca Miroslavu Luciću poznat je Grbeljin problem, ali ne dijeli njegov optimizam da bi vandalizam prestao kada bi šljunak bio uklonjen s dječjeg igrališta.
– Ne baca se samo kamenje na brod, ima tu i boca! To je huliganizam, a da se to dovede u red, morao bih imati tisuću naoružanih komandosa s obzirom na to koliko je divljanja u gradu – oštar je Lucić.

Ipak, najavljuje neke konkretne korake.
– Idućeg tjedna imam sastanak s policijom i predložit ću češće ophodnje u tom dijelu grada. Igralište je financirano sredstvima iz EU fondova, Grad Šibenik ga nije uređivao, ali sam već slao našeg inženjera da vidi što se može napraviti kako bismo taj problem sa šljunkom riješili – obećao je Lucić.

26. travanj 2024 20:46