StoryEditorOCM
ŠibenikNa Poljani borba za prava žena

‘Opstrukcije muškaraca koji krunicom žele vratiti žene u tradicionalne rodne uloge – nećemo dozvoliti‘

Piše Toni Veljača
4. veljače 2023. - 11:03

"Dečki, ajte doma i skuvajte sami paštašutu", "Bez Boga bez gospodara", "Bijesne žene mijenjaju svijet" "Ženska prava su ljudska prava" tek su neke od parola koje su osvanule na glavnom šibenskom trgu Poljani, gdje je s početkom u 10 sati započelo mirno okupljanje koje je imalo za cilj istaknuti ženska ljudska prava u Republici Hrvatskoj.

Okupljanje na Poljani, naglasimo, organizirano je od strane Šibenske udruge mladih (Š.U.M) te Kulturne udruge Fotopoetika.

- Zadovoljna sam brojem ljudi koji su pokazali da su Šibeniku ženska ljudska prava važna te da ih treba štititi i promicati. S druge strane, nisam zadovoljna opstrukcijama Gradske uprave i Policijske uprave koji su se svim silama potrudile da onemoguće ovo mirno okupljanje – kazala nam je Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih.

Podsjetimo, okupljanje je prvotno trebalo započeti u 8.30, u isto vrijeme kada su se ispred zgrade Gradske uprave okupili molitelji krunice, muškarci okupljeni pod imenom "Muževi katolici" koji između ostaloga zagovaraju život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju, prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova života. No, organizatori su odobrenje za korištenje javne gradske površine dobili u periodu od 10 do 12 sati, kako nam tvrdi Šintić, bez obrazloženja takve Odluke.

- Želimo ukazati na to da se unatoč svim konvencijama i zakonima u RH oni ne provode, ženska prava su i dalje ugrožena. O njima još uvijek neki žele raspravljati. Konkretno tu mislim na neke inicijative koje su se nedavno pojavile u kojima muškarci izlaze na ulice i pod krinkom molitve traže da se žene vrati u esencijalističke i tradicionalne rodne uloge. To nećemo dozvoliti. Što se tiče muškaraca koji mole krunicu, njima je bez ograničenja odobreno okupljanje, dok je naše, Gradska uprava proizvoljno odlučila da će to biti u periodu od 10 do 12 sati. Naglašavam da njihov skup nije prijavljen ni Gradskoj ni Policijskoj upravi – ističe Šintić te dodaje, kako je novo okupljanje predviđeno za četiri tjedna.

- Šibenska udruga mladih, i Fotopoetika zatražile dozvole za tri različite lokacije na kojima ćemo ponovno organizirati mirno okupljanje – zaključuje jedna od organizatorica okupljanja na Poljani.

20. travanj 2024 01:33