StoryEditorOCM
ŠibenikKaos na šibenskom Gradskom vijeću

Oporba napustila sjednicu; Sve se "zakuhalo" oko novog cjenika odvoza smeća kojim Zeleni grad "dere" poduzetnike

11. prosinca 2018. - 13:21

Samo pet-šest minuta dijelilo je vladajuću većinu od završetka "aktualca" i regularnog apsolviranja nikad obimnijeg (45 točaka) dnevnog reda zadnje ovogodišnje sjednice šibenskog Gradskog vijeća, s proračunom kao glavnom temom, ali je strpljenje "puklo", a dotad konstruktivna oporba demonstrativno je napustila sjednicu.

Sve je eskaliralo nakon pitanja Mostovog vijećnika Ive Glavaša gradonačelniku Željku Buriću o novom cjeniku odvoza smeća gradske komunalne tvrtke Zeleni. Lani su građanima čestitali Božić i Novu godinu 50-postotnim povećanjem "smećarine", a ove godine "deru kožu" poduzetnicima i tako direktno gase radna mjesta- kazao je Glavaš te apelirao na gradonačelnika da uskrati suglasnost novom povećanju cijena Zelenog grada, za koje drži da je gradonačelniku podmetnuto, jer, "ne vjerujem da bi razuman gradonačelnik potpisao ovakav cjenik". Naveo je za primjer i račune nekih poduzetnika koji su, recimo, ove godine za smeće platili 15.263 kune, a u 2019. im je utvrđena obaveza od 34.650 kuna...

No, gradonačelnik je uzvratio da je zakon odredio izračun cijena a da su zakon dužni svi poštovati, pa će i Grad Šibenik.-Ti poduzetnici bi morali znati kako se odlaže smeće, a ne pod okriljem noći trpati ga drugima u kante, iako sve to mogu riješiti besplatno, ali si ne žele dati truda niti toliko da svoj otpad odvezu tamo gdje je besplatno ili da pozovu djelatnike Zelenog grada da to pokupe. Divljaštvo- poručio je na kraju gradonačelnik, Grad Šibenik neće tolerirati.

SDP-ovog Joška Šupu zanimalo je zašto jedino Zeleni grad sam donosi odluku o cijenama svojih usluga, a sve druge komunalne tvrtke traže suglasnost Gradskog vijeća.

Glavaš je bio nezadovoljan odgovorom gradonačelnika, u tome mu se pridružio i ostatak opozicije, a kad je za govornicu stao direktor Zelenog grada, iako za to nije imao dozvolu predsjednika GV-a Dragana Zlatovića, nastao je kaos, i Zlatović je naprasno zaključio "aktualni sat".

Bio je to signal oporbi da napusti sjednicu...

Više pročitajte u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije od srijede, 12. prosinca...

19. travanj 2024 12:29