StoryEditorOCM
ŠibenikIzostao i regres

Opet kasne plaće u Domu zdravlja: ‘Nema dugoročnog rješenja dok se ne napraviti jedan krupni korak‘

Piše Marko Podrug
17. srpnja 2024. - 12:08
Djelatnici Doma zdravlja Šibenik prije mjesec dana su išli na sastanak s ravnateljem zbog kašnjenja plaćaMarko Podrug/

Novi je mjesec, no problemi su, očekivano, ostali isti. Nakon što je Županija privremeno "ugasila požar" u šibenskom, odnosno županijskom Domu zdravlja i (sa zakašnjenjem) isplatila osobne dohotke za svibanj, plaće za lipanj ponovno kasne, a izostala je i isplata regresa.

- Nas ne zanima politika, nas zanima naša plaća koju smo pošteno zaradili - govore nam uglas zaposlenici Doma zdravlja koji su nam se jučer, nakon jednomjesečne pauze, opet počeli javljati. Domu zdravlja ne nedostaje samo novac za plaće, nego i lijekova, a i dugovi su se nagomilali. Službena cifra duga je 1,3 milijuna eura, no prema nekima, taj broj zapravo premašuje dva milijuna.

- Plaće za lipanj će biti isplaćene kroz sljedeća dva ili tri dana uz intervenciju Županije ili doznake države. Ne očekujem neke dramatične probleme - rekao nam je danas Petar Čagalj, ravnatelj Doma zdravlja Šibensko-kninske županije.

Kasne plaće u Domu zdravlja Šibenik, zaposlenici u teškoj situaciji. Župan tvrdi: ‘Kriva je Vlada!‘

Pitali smo ga hoćemo li se opet na istu temu čuti i za mjesec dana...

- Problem je što je sustav neuređen od glave do pete. Određene institucije prema nama nisu obavile plaćanja, a to je razina na koju ne možemo utjecati. HZZO nije ispunio svoje novčane obveze u cijelosti. Imamo potraživanja za DTP postupke u obiteljskoj medicini, stomatologiji, izvanbolničkoj specijalizaciji, zdravstvenoj njezi u kući...A imamo i potraživanja koja traju već mjesecima od Ministarstva zdravstva koje nije doznačilo sredstva po pravomoćnim sudskim presudama za prekovremeni rad - nabrojao nam je ravnatelj Čagalj probleme koji se generiraju iz sustava.

Djelatnicima Doma zdravlja Šibenik prekipjelo: Okupili se pred uredom ravnatelja, traže isplatu plaća

A ima i onih drugih problema, lokalnih...

- Problem koji traje već nekih deset ili petnaest godina je da na radini Doma zdravlja postoji oko trećina ordinacija koja ostvaruju samo 60 posto od prihoda koji je normativ HZZO-a. Nadalje, na području Šibenika imamo i dosta plaćanja najmova za prostore u kojima su ambulante. Dugoročno, po tom modelu je vrlo teško poslovati i planirati, potrebno je napraviti jedan krupni korak, odnosno promijeniti model financiranja - tvrdi ravnatelj, objašnjavajući nam da Drniš ima problem primarnog laboratorija gdje su ulazni i izlazni troškovi u velikom disbalansu. Knin je, tvrdi, u suficitu 10 do 15 posto prihoda, a Šibenik generira 80 posto problema poslovanja županijskog Doma zdravlja.

Plaće za lipanj, dakle, trebale bi biti isplaćeno ovih dana. A plaće za srpanj? O njima ćemo za mjesec dana...

 

04. listopad 2024 08:41