StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK

Opća bolnica među "Top 10" u Hrvatskoj; Pacijente liječimo kao što se liječi u Europi

14. studenog 2018. - 19:06

Opća bolnica Šibensko-kninske županije ušla je u "top 10" najuspješnijih hrvatskih bolnica. Rezultati analize rada bolničkih ustanova po kriterijima Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu koji su usklađeni sa standardima Europske unije pokazali su, konkretno, da se u Šibeniku moždani udar liječi uspješnije nego u većini zdravstvenih ustanova u zemlji.

Šibenik je, štoviše, izbio na prvo mjesto. I kada se radi o području takozvane antimikrobne profilakse u kolorektalnoj kirurgiji, odnosno pridržavanju naputaka o davanju antibiotika pacijentima kod operacija na debelom crijevu, šibenska se bolnica pozicionirala na visoko sedmo mjesto.

Unatoč tomu što se u slučaju akutnog infarkta miokarda, trećeg tipa dijagnoze na koju se istraživanje usredotočilo, bolnica u Šibeniku nije uvrstila među najbolje, svejedno je zadržala odlično deveto mjesto na rang-listi hrvatskih bolnica. Uspjeh je to značajniji, kaže dr. Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije, što su analizom Agencije za akreditaciju u zdravstvu obuhvaćene sve bolnice u državi, računajući i Kliničke bolničke centre. Dio zdravstvenih ustanova je, međutim, "otpao" zbog nedovoljnog broja slučajeva što potpadaju pod tri dijagnoze na koje se istraživanje odnosilo, pa je preostalo 28 bolnica.

- U rujnu prošle godine Agencija za kvalitetu je, analizirajući prikupljene podatke, prvi put odlučila napraviti i službenu vanjsku kontrolu određenih kliničkih parametara. Uzeti su podaci za tri kliničke dijagnoze, a promatrani su još neki parametri.
Od svih bolnica, na kraju ih je ostalo 28, a prema rezultatima provedene analize, Opća bolnica Šibenik zadovoljila je dva od tri kriterija i tako se svrstala među prvih 10 najboljih bolnica u Hrvatskoj. Mnoge su županijske bolnice pri samom vrhu, što potvrđuje naš dugogodišnji stav da nisu ništa lošije od kliničkih bolnica. Dapače, u takozvanim malim bolnicama se jednako kvalitetno prati i liječi prema svim kliničkim smjernicama, kao što se liječi i u Zagrebu, a usudila bih se kazati - i u Europi. Uostalom, svi naši kolege završili su studij na istim fakultetima, specijalizacije na istim klinikama, učimo iz iste literature, a u praksi je na nama samima kako ćemo to svoje znanje upotrijebiti. Što se opreme tiče, relativno smo dobri - pratimo postignuća medicinske tehnologije jednako kao što rade i klinički centri, na način kako se to radi i u Europi - kazala je ravnateljica.

Zajednički uspjeh

Bolnica svoj uspjeh, dodala je, duguje svim zaposlenicima, napose voditeljima odjela, ali i brojnim drugim službama i strukama, od djelatnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), Zavoda za hitnu medicinu, onima koji su zaduženi za transport i obradu pacjenata u OHBP, brzu radiološko-laboratorijsku dijagnostiku...

- Riječ je o timskom radu u kojemu svaka služba i pojedinac imaju svoju ulogu i važno je da je obave najbolje moguće, da se sve aktivnosti uredno dokumentiraju i obrade, jer ako podaci nisu uneseni u sustav, izostavljen je jedan od značajnih parametara za vrednovanje kvalitete. Dakle, valjalo je zadovoljiti brojne preduvjete da bi se dobilo ovakav rezultat - rezimirala je dr. Jakelić.

Voditeljica Odjela neurokirurgije OB Šibenik, prim. dr. sc. Anka Aleksić Shihabi pozicioniranjem svog odjela na prvo mjesto među odjelima bolničkih ustanova u Hrvatskoj doživjela je, priznaje, kao moralnu zadovoljštinu za ustrajan rad, nadograđivanje znanja, red i disciplinu.

- Svaki odjel ima svoja pravila i kriterije, no oduvijek sam se zalagala za provedbu i poštovanje parametara kvalitete unutar zadanog zdravstvenog standarda koji je istovjetan svim zemljama Europske unije. Kada sam prije 13 godina preuzela Odjel neurokirurgije, uz potporu dr. Željka Burića, tadašnjeg ravnatelja, cilj mi je bio renovirati odjel, opremiti ga i kadrovirati. To se i dogodilo. Pri tome sam surađivala sa svim bolničkim upravama koje su se u međuvremenu mijenjale. Sada je na odjelu 8 liječnika i dobro smo ekipirani, a sve što radimo - radimo planski. Inzistiramo na kvaliteti rada i pomno ga dokumentiramo.
Možete imati prostor, opremu i ljude, ali ako izostaje kvaliteta, zapravo - nemate ništa. Iza kvalitete, pak, uvijek stoje kontinuirani rad, trud i zalaganje te stalna edukacija i praćenje svjetskih zdravstvenih trendova - ističe dr. Aleksić Shihabi.

I mr. sc. Ivo Blaće, voditelj Odjela kirurgije OB Šibenik, zadovoljan je rezultatima istraživanja Agencije za kvalitetu.
- Analizom je utvrđeno da antibiotike primjenjujemo prije, za vrijeme i nakon operacije kolorektalnog karcinoma na način kako je to propisano svjetskim smjernicama i standardima. U hrvatskim zdravstvenim krugovima poznata je kvaliteta šibenske kirurgije, a ovo je jedan način pohvale ili priznanja svim generacijama kirurga koje su radile prije nas, našim šefovima, liječnicima koji su nas učili i na taj način pridonijeli ovakvom rezultatu. Cilj nam je da razina usluge koju pacijent dobije u našoj bolnici bude sukladna usluzi koju će dobiti bilo gdje u svijetu. Pri tome se nećemo odreći dobre suradnje s drugim ustanovama, ponajprije specijaliziranim bolnicama i klinikama u Hrvatskoj. Najkraće, ono što radimo u Šibeniku, mora biti na svjetskoj razini, a ako to iz bilo kojeg razloga nismo u mogućnosti - pacijenta ćemo uputiti u onu zdravstvenu ustanovu koja će mu pružiti najviši standard - veli dr. Blaće. Ističe i usku povezanost kirurgije s pratećim dijagnostičkim službama te kolegama s drugih bolničkih odjela. Svi su oni, mišljenja je, poput uigrane nogometne ekipe pridonijeli konačnom rezultatu.

Jedinica za kvalitetu

Svakako je pridonijela i bolnička Jedinica za kvalitetu osnovana prije sedam godina s ciljem praćenja standarda kvalitete. Trebalo je vremena, kaže dr. Ivana Skorić, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu, da se među liječnicima i medicinskim kadrom osvijesti kako administrativni dio posla valja obaviti jednako revno kao i zdravstveni, da se o svemu treba voditi precizna evidencija.

- Da su takvi pokazatelji izostali, danas se ne bismo mogli na to pozvati. Naši rezultati zapisani su i provjerljivi. Učinili smo ih vidljivima Agenciji za kvalitetu kojoj kontinuirano šaljemo izvješća. Svake godine sve su bolji i bolji nalazi u kontrolama na odjelima. Unose se promjene kod stanja bolesnika, upisuju terapije i drugi postupci koji potvrđuju što se poduzelo kod pojedinog zahvata, educira se kadar i u tom segmentu stalno napredujemo - zaključila je dr. Skorić.

14. travanj 2024 12:54