StoryEditorOCM
ŠibenikBUDITE NA OPREZU

Opasna zarazna bolest zahvatila je pola Dalmacije, ali ne i Šibenik: ‘Nema straha, procijepljenost nam je velika‘

Piše Toni Veljača
1. studenog 2023. - 12:51
U svega desetak dana, zabilježeno je više od stotinu slučajeva na području Imotskog, Dubrovnika i SplitaIlustracija/

Hripavac – virusna infekcija dišnog sustava koja, naročito kod djece, može izazvati komplikacije opasne i po život, nezaustavljivo se širi Dalmacijom. U svega desetak dana, zabilježeno je više od stotinu slučajeva na području Imotskog, Dubrovnika i Splita, u kojem je situacija trenutno i najteža.

Razlog? Cijepni obuhvat djece koji, ako uzmemo u obzir cijelu Hrvatsku, je najmanji baš u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Može li se epidemija ove zarazne bolesti proširiti i na Šibensko-kninsku županiju?

- Teško - kazuje nam ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Diana Dulibić. Imamo visok postotak procijepljenosti, negdje oko 95 posto. To je utjecalo da se s vremenom stvori kolektivni imunitet, a onda je i manja vjerojatnost za zarazu. Naravno, izolirani slučajevi su uvijek mogući, to ne možemo isključiti – dodaje Dulibić.

Vrijedi istaknuti kako se hripavac prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi pojavljuju se tek nakon sedam dana. Hripavac nije sezonska, već cjelogodišnja bolest, stoga je procijepljenost ključna u sprječavanju daljnjeg širenja ove bolesti. Za usporedbu, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji, cijepni obuhvat djece iznosi ispod 80 posto. Preporuka stručnjaka je da on bude iznad 90 posto – a u tu kategoriju, srećom, pronašla se i Šibensko-kninska županija.

- Zadovoljni smo brojem cijepljenih osoba i taj postotak u posljednjih desetak godina je, ponavljam, visok. Do sada nismo zabilježili niti jednu prijavu zaraze i gledajući generalno, situacija je dobra – zaključuje Dulibić.

02. svibanj 2024 11:29