StoryEditorOCM
Šibenik(Avan)turisti

Oni su odlučili prkositi pandemiji i Novu dočekati u Šibeniku: evo koji hoteli će im otvoriti vrata

Piše Branimir Periša
21. prosinca 2020. - 15:08

Vjerojatno vam je svega dosta i želite nastupajuće blagdane pregrmjeti u svoja četiri zida, naročito otkako prijeti novi bauk korona epidemije, 'britanska' mutacija više desetaka puta zaraznija od ove koja nam je postala domaća?

Ima ljudi koji će unatoč tome biti turisti, makar ih nazvali avanturistima i sudeći prema najavama iz uprava triju šibenskih hotela – King Krešimir i Life Palace na Meduliću, te Jadrana na obali, u božićne i novogodišnje dane očekujemo simboličnih 50-tak gostiju ukupno, najviše s kontinenta zemlje te iz Slovenije, no moglo bi ih biti i iz drugih zemalja. Ostali hoteli, Bellevue, također na obali i Panorama, na šibenskom mostu, nisu dio toga turizma 'svemu usprkos': prvi je zatvorio još prije, a Panorama je pred uobičajenim kolektivnim godišnjim odmorom u ovom razdoblju godine i otvorit će u drugoj polovici siječnja.

– U King Krešimiru imamo nekoliko soba rezerviranih do Božića. U pitanju su domaći gosti i sudeći prema novim epidemiološkim odredbama imaju osiguranu propusnicu ukoliko predoče unaprijed plaćeni račun za smještaj ili putuju radi poslovnih razloga. Nakon Badnjaka imamo najave dolaska stranaca s kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji, no tek ćemo vidjeti hoće li uspjeti doći – govori Fabiano Baranović, upravitelj.

Za dolazak treba potvrda o plaćenom računu boravka, zatim i korona test, no ovisit će na kraju o epidemiološkim prilikama i mogućnostima prelaska granica. Riječ je o Nijemcima i Litvancima.

Jedino doručak u hotelu

Odnedavno King Krešimir u svome restoranu poslužuje jedino doručak, a ostale obroke gostima preporučuje na vratima partnerskih restorana u Šibeniku. Uživanje u toj hrani je dakako, 'to go', barem što se tiče gostinskih aranžmana u tome heritage hotelu. Life Palace, prvi na Meduliću otvoren u srednjovjekovnoj palači Marenzzi u neporednom je susjedstvu. Dva hotela u povijesno vrijednim zdanjima namiguju jedan drugome.

– Vidjet ćemo što će biti do kraja od svega toga, međutim, buking ide, govori Petar Aračić iz managementa Life Palacea. Zapravo, objašnjava, rezervacije idu, no važit će jedino ono što bude plaćeno do 23. prosinca, kako nalažu nova, postrožena pravila. Nakon toga, do 8. siječnja rezervacije i ne trebamo gledati, govori Aračić. Već sada imaju neprilika, budući da nove mjere nisu dovoljno jasne i dorečene. Ili su jasne malo kome – govori Aračić.

– Zahtjevi za propusnice više se ne upućuju iz knjigovodstva tvrtke, nego ih traže zainteresirane osobe. Zasad imamo konkretan problem, budući da neki naši radnici iz drugih županija, a takvih je desetak, nisu uspjeli isposlovati propusnice. Kod kuće su, a 24. bi trebali biti na poslu i sve mi izgleda da će to s propusnicama biti teže nego što smo pomišljali, požalio se Aračić. U vezi s gostima, jedina uputa jest da račun treba biti plaćen. Za nas to nije loše, baram je jamstvo da će gost doći, a na njemu je da od Stožera mjerodavnog za područje gdje odsjeda da zatraži propusnicu – zaključio je Aračić i svima poželio puno sreće.

"Ne zamo dok se ne pojave"

Naročito kolegama iz branše koji su odlučili baviti se blagadanskim (avan)turizmom, pa kud puklo da puklo. U sličnim nedoumicama je i Aračićeva kolegica iz hotela Jadran, Tea Kanjer. Šest gostiju imaju u najavi u dane Božića, isto toliko i za Novu godinu, međutim u županijskom Stožeru, prepričava nam razgovor, još nisu dobili nikakav naputak tko je zadužen šibenskom gostu izdati propusnicu, premda bi to, na prvo čitanje, trebao biti Stožer na području gdje gost odsjeda.

– Zapravo, dok god se gost ne pojavi, barem zasad ne možemo biti sigurni hoće li uopće doći – zaključila je Kanjer.

Gosti (avan)turisti, a ni hotelijerima nije manje uzbudljivo...

24. travanj 2024 14:46