StoryEditorOCM
ŠibenikŠtrajk šibenskog saniteta

Oni su diskriminirani bez razloga i zalažu se za svoja prava: Vozači i sestre rade kao hitna, za 1500 kuna manje plaće!

Piše Iva Bačić
12. veljače 2020. - 15:30
Sibenik, 120220. Strajk solidarnosti vozaca i medicinskih sestara Doma zdravlja Sibenik u znak podrske zagrebackim kolegama iz Sindikata sanitetskog prijevoza.Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon štrajka vozača sanitetskog prijevoza na zagrebačkom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu, u borbi za veće plaće pridružili su im se vozači šibenskog Doma zdravlja štrajkom kod Dječjeg dispanzera OB Šibenik. Stanje se godinama ne mijenja, a Vlada još uvijek nije razriješila status djelatnika sanitetskog prijevoza, nezadovoljnih znatno manjim primanjima u odnosu na kolege koji rade sličan posao, poput vozača Hitne pomoći.

Problem u Šibeniku veći je nego u Zagrebu, tvrdi Božidar Jakelić, županijski povjerenik Sindikata i vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Šibenik.

- Nama je koeficijent 0,77, a kolegama s hitne 0,95. Opseg posla međutim, ostao je isti kao i prije 2011. godine kada smo se razdvojili i ta je razlika oko 1000 do 1500 kuna - ističe Jakelić i dodaje kako se s kolegama žele solidarizirati i izboriti se za sebe, te javnosti ukazati da je u manjim sredinama službi saniteta položaj još teži.

Razlika je značajna, a količina posla jednaka onoj od prije 9 godina, bez naznaka pomaka na bolje.
- Mi i dalje vozimo hitne slučajeve do obližnjih Kliničkih centara, radimo poslove iz domene hitne medicine, kršimo propise, prolazimo kroz crveno, a u vozilo nam ulaze i doktori. Ovo je naša prilika za koju se želimo izboriti- kazao je Jakelić.

Sada im samo preostaje čekati pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u Zagrebu, a nije isključeno da i dalje neće štrajkati.

Na pitanje hoće li štrajk ugroziti pacijente, sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza tvrdi da u Domu zdravlja ni jedan pacijent neće biti zakinut.

- Potrudit ćemo se da svi na vrijeme dođu do odredišta i sve će funkcionirati kako treba - poručio je Jakelić.

Podršku šibenskom sanitetskom timu iskazao je ravnatelj Doma zdravlja Joško Jurić koji smatra da vozači i medicinske sestre sanitetskog prijevoza opravdano zahtijevaju veće plaće.

- Obim posla je značajan, a mi ravnatelji svih Domova zdravlja ukazujemo na ovaj problem već dugi niz godina. Nažalost, došlo je do kuliminacije. Dnevno najmanje dva automobila idu u Zagreb a u Split čak u 7-8 navrata, što godišnje ispadne gotovo milijun prijeđenih kilometara -istaknuo je Jurić.

- Štrajk podržavaju i kolege iz Hitne pomoći, ali ne komentiraju, jer nemaju problema s plaćama - zaključio je ravnatelj.

19. travanj 2024 11:01