StoryEditorOCM
ŠibenikISPIT ZRELOSTI

Oni su bili maturanti šibenske Gimnazije prije 65 godina, Špiro Guberina im čestitao iz Zagreba

Piše PIŠE Joško ČELAR
27. rujna 2017. - 12:04

Za svoju spomen-fotografiju poredali su se uz istočni portal šibenske katedrale sv. Jakova, ispunivši prostor između dviju skulptura lavova portala koji čuvaju šibensku stolnicu. Sa željom da sačuvaju i njih, slavljenike 65. godišnjice mature u šibenskoj Gimnaziji.

Od 80 maturanata iz dva osma razreda, živih je još 39, a na proslavu se odazvalo njih 18. Deset muškaraca i osam žena. Na fotografiji još nedostaje kolega koji ih je snimao, autor ove priče.

Sve su to organizirali kolege Tomislav Zorić, nekoć direktor šibenskog "Mesoprometa", i prof. Ivo Iljadica, koji vode posebnu statistiku o toj generaciji koja je prošla strahote Drugog svjetskog rata, ali i onog Domovinskog, u kojemu su neki i aktivno sudjelovali. Njihov zadnji susret zbio se 2012. u hotelu "Jadran", kad ih je bilo više. Godine čine svoje...

Kako obično biva, druženje se nastavilo za zajedničkim stolom. Ne mogavši doći na skup, čestitao im je iz Zagreba prijatelj i kolega, glumac Špiro Guberina, kao i neki drugi.

Prisjetili su se đačkih dana i svojih profesora, od kojih više ni jedan nije na životu. Skračić (fizika), Kojunđić (matematika), Kovačić (latinski), Branka Novačić-Budanko (hrvatski), koja je posljednja preminula. Čule su se i vesele priče i doskočice koje se pamte, kao o profesoru kemije, njihovu zadnjem razredniku Stipi Boškoviću, legendi šibenske Gimnazije, koji nije volio film "Kemija i ljubav", a svojim je osmašima bio i pravi prijatelj.

Strogome, ali dobrom profesoru Ivi Kojunđiću pravili su male psine. Prije nego što bi ušao u razred, napisali bi na vratima "Šjor Ivo ante portas". Kao da je sam Hanibal pred vratima Rima! Nikad se nije ljutio.
A nakon veselja i pjesme, brojnih malih govora i pozdrava, razišli su se svatko na svoju stranu. Dokle, to nisu mogli reći.

24. travanj 2024 04:41