StoryEditorOCM
ŠibenikNatječaj u tijeku

One bi trebale braniti Poljanu od poplava: doznajte kada će početi uređenje dviju važnih šibenskih ulica

Piše Katarina Rudan
8. prosinca 2021. - 13:25

Grad Šibenik je objavio natječaj za izvođača radova na uređenju dvije gradske ulice, Ulice Petra Grubišića i Zadarske, koje „izlaze“ na glavnu gradsku prometnicu, Ulicu kralja Zvonimira. Grad se u toj priči pojavljuje kao investitor, a u zajedničkoj nabavi ostali naručitelji su „Vodovodi i odvodnja“ d.o.o. Šibenik i „Hrvatski telekom“. Kako se navodi u natječaju objavljenom u Narodnim novinama, vrijednost investicije je 2,3 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 2,87 milijuna kuna. Natječaj je otvoren do 22. prosinca, a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci.

Da podsjetimo, na spoju te dvije ulice s glavnom gradskom prometnicom, radovi su se odvijali u vrijeme provedbe projekta Aglomeracija Šibenik vrijedan više od 400 milijuna kuna koji je financiran sredstvima iz EU fondova, ali u same ulice strojevi nisu ulazili. Time je ostao neriješen i problem „obrane“ od bujičnih voda koje se za vrijeme obilnih kiša iz te dvije ulice obruše na Zvonimirovu, pa krenu prema Poljani i podzemnoj garaži.

image
Zadarska ulica
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- S obzirom na to da projektom Aglomeracije ove dvije ulice nisu bile obuhvaćene, u njihovo kompletno komunalno uređenje idemo s ciljem da se smanji količinu vode koja površinskim putem ulazi u Ulicu kralja Zvonimira. Kad su veliki šijuni i padne ogromna količina kiše u kratkom vremenu, postojeći sustav to naprosto ne može prihvatiti. Rekonstrukcijom ovih ulica, polaganjem odvdnih cijevi većeg profila, postavljanjem drugačijih slivnika i rešetki nego što su sada, osjetno će se smanjiti količinu vode koja se sliva u Ulicu kralja Zvonimira – rekao nam je zamjenik šibenskog gradonačelnika, Danijel Mileta.

Grad će svoj dio obveze u ovom poslu, u iznosi oko 1,2 milijuna kuna (bez PDV), financirati iz proračuna, točnije iz komunalne naknade koju građani uplaćuju i to iz djela namijenjenog za gradnju komunalne infrastrukture.

- Vodovod će raditi novi sustav kanalizacije i odvodnje oborinskih voda, rekonstrukciju dijela vodoopskrbe, a i Hrvatski telekom i HEP odradit će posao na svojoj infrastrukturi. I inače, već nekoliko zadnjih godina kad Grad kreće u rekonstrukciju i uređenje pojedinih ulica, u priču ulaze i institucije nadležne za komunalnu infrastrukturu poput HEP-a, Vodovoda i odvodnje, teleoperatori i drugi, pošto je to praktično i svima jeftinije, nema ponovnog kopanje ulica što otežava prometovanje i život građanima, a u konačnici znatno povećava troškove – navodi Mileta.

image
 Ulica Petra Grubišića
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Plan je, dodao je, da se prvo obave radovi u Ulici Petra Grubišića i budu završeni do početka turističke sezone, a u infrastrukturne radove na uređenju Zadarske ulice krenulo bi se nakon ljeta, naravno, slijedeće godine. Inače, u Ulicu Petra Grubišića, koja se s glavnom gradskom prometnicom spaja točno nasuprot Poljane i ulaza u podzemnu garažu, ogromne količine oborina slijevaju se iz Težačke ulice, što je dodatni problem, kojeg Grad planira riješiti u bliskoj budućnosti.

- I ne samo Težačku ulicu, već ćemo i u ulicama u starom dijelu grada morati jednog dana raditi kompletnu rekonstrukciju komunalne infrastrukture, što će za Grad biti daleko skuplje jer su ulice popločane kamenom, a to je najskuplji građevinski materijal na tržištu – zaključio je Mileta.

16. travanj 2024 11:04