StoryEditorOCM
Šibenikvapi za obnovom

Omiljeno šetalište brojnih Šibenčana devastirano i zakrčeno automobilima, iz gradske uprave nema dobrih vijesti

Piše Marija Lončar
11. srpnja 2023. - 07:54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šubićevo šetalište sve je, a najmanje šetalište. Ali ne zato što tom strmom ulicom s dvama velikim zavojima, koja se proteže od Tvrđave Baronea do nadvožnjaka Jadranske magistrale na Šubićevcu, smještenom u srcu borove šume, ne hodaju šetači. Štoviše, ima ih sve više.

Obnovom i uređenjem Baronea, a od lani i susjedne Tvrđave svetog Ivana, broj pješaka, a vikendom izletnika iz drugih gradova te turista tijekom ljeta, u velikom je i stalnom porastu.

Zakrčena automobilima

No, Šubićevo šetalište posljednjih je godina postalo vrlo frekventna gradska prometnica, pa su spora vožnja i rijetki automobili postali stvar prošlosti. Problem je i što ulica nema nogostupe, pa je šetnja po šetalištu moguća samo uz pojačan oprez. K tomu, asfalt na kolniku je uništen, na mjestima udubljen i s oštećenjima zaostalih od teških građevinskih strojeva.

Unatoč takvom stanju, tom malom zelenom oazom dominiraju automobili, prije svega parkirani. Premda Šubićevo šetalište ima samo jedne stanare - dječji vrtić “Šibenski tići”, šuma kojom je okruženo puna je automobila. Dijelom se tu parkiraju stanari okolnih ulica, ali najviše je onih koji rade u centru, a dolaze iz udaljenijih gradskih kvartova, pa bi im svakodnevno parkiranje negdje u gradu, ako bi i našli mjesta, bio vrlo skup sport!

image

Šetalište je zakrčeno parkiranim automobilima

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ali, automobili se ne parkiraju samo uz, nego i na samo šetalište, i to na proširenom dijelu prije svakog zavoja ili ispred ulaza u dječji vrtić. Događa se to uvijek kada se na Tvrđavi Barone održava neki program, koncert ili filmska večer, a takvih je sadržaja na Tvrđavi sve više. Šetalište u takvim trenucima bude gotovo posve zakrčeno. Parkiranih vozila bude toliko da je i prometovanje drugom autima jako otežano. Ulica je, naime, dvosmjerna, ali ima samo jedan prometni trak.

Cijelu ovu zbrku oko šetališta, koje s obzirom kako je uređeno to uopće i nije, dodatno je zakomplicirala obnova tvrđava Barone i Sveti Ivan. Teški kamioni, bageri i druga mehanizacija koja je zbog građevinskih radova na utvrdama mjesecima tuda prometovala, oštetila je asfalt, uništila kolnik i rubnike, a za vrijeme radova na Svetom Ivanu skinuta su i tri rasvjetna stupa. No, ni godinu dana nakon što su radovi završeni, a tvrđava otvorena, rasvjeta nije vraćena, pa je dio šetališta, osobito na zavojima, i dalje u mraku. Devastirano šetalište vapi za obnovom. Ima li je na vidiku?

image

Uličicu koriste rekreativci

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Pročelnik za gospodarstvo u šibenskoj gradskoj upravi Petar Mišura, koji je vodio obnovu Svetog Ivana, u više je navrata najavio uređenje pristupnih putova tvrđavama Barone i Sveti Ivan, planiranih u predstojećim godinama. U taj plan u početku je, kako je kazao, bilo uključeno i Šubićevo šetalište, ali je u međuvremenu za njegovo uređenje zadužen postao Odjel za komunalne poslove. Ovih dana na čelu tog gradskog odjela došlo je do promjene.

Novopečeni pročelnik Joško Jurić taman je friško “izgurao” svog prethodnika Antu Nakića i u novoj ulozi tek je trebao pohvatati konce, pa je odgovor na pitanje o sudbini Šubićeva šetališta stigao iz Ureda gradonačelnika, odnosno press službe Grada Šibenika.

Obnova rasvjete

- Grad Šibenik planira obnoviti trasu ceste duž Šubićeva šetališta, uključivši javnu rasvjetu, ali isto tako duž trase izgraditi šetnicu sa svojom javnom rasvjetom. Ugovoreni projektantski uredi za navedeno su Građevinski projekti d.o.o. i 25,4 mm d.o.o., oba iz Šibenika, te su projekti u izradi - poručili su iz gradske uprave, ne otkrivajući detaljnije što je sve bio obuhvat projektnog zadatka, koliko će koštati, kao ni to kada bi projekt trebao biti završen, a radovi na šetalištu početi, odnosno završiti. No, ono što su jasno kazali jest da će se na uređenje Šubićeva šetališta još čekati.

image

Uličica je još i dobro prošla

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Nakon što dobijemo troškovnike, moći ćemo procijeniti trošak izgradnje, dok će javna nabava dati točnu cijenu. Budući da smo osvojili 2,45 milijuna kuna za dogradnju dječjeg vrtića “Šibenski tići”, koji se nalazi na Šubićevom šetalištu, a koja je procijenjena na 1 milijun eura, i za koju će sljedeće godine biti potrebni teški građevinski strojevi, smatramo razumnim obnovu Šubićeva šetališta započeti nakon toga - rekli su u gradskoj upravi.

Jedino utješno u ovo priči s puno nepoznanica je najava gradske uprave da su izdani nalozi da se vrate sva tri skinuta rasvjetna tijela, pa barem šetalište više neće biti u mraku.

01. svibanj 2024 20:39