StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenska ‘školica’ diskriminacije

Okupacija gradskih utvrda i parcela: Tvrđave ‘nedostupne’ Šibenčanima, a parking u Docu strancima?

13. prosinca 2019. - 10:22

Šibenik godinama uspješno obnavlja svoje fortifikacije i stavlja ih u funkciju sve intenzivnijeg razvoja turizma i obogaćivanja turističke ponude. Ali, neki Šibenčani tu novu funkciju tvrđava vide kao svojevrsnu okupaciju gradskih utvrda, kako je to i na sjednici Gradskog vijeća izjavio HSS-ov vijećnik Milorad Mišković.

 

Jer ono što nam je prije bilo dostupno besplatno, danas moramo plaćati. Hoće li građani Šibenika ikad moći na svoje tvrđave doći besplatno? Za koga se one obnavljaju, za turiste koji to plaćaju ili za građane Šibenika. Kažu ljudi, prije smo mogli na tvrđave odvesti bar psa na istrčavanje i pišanje, a sada više ne možemo ni to! - kazao je nezadovoljni Mišković.

 

I odmah izazvao rezolutni odgovor gradonačelnika Željka Burića.

 

Svi imaju koristi od obnove

 

- Da će tvrđave biti za šetanje pasa, e neće! A o oportunosti besplatnog obilaska tvrđava sve će vam, dodao je, objasniti direktorica Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

 

- Javna ustanova Tvrđava kulture već je više puta objašnjavala koje benefite građani imaju od obnovljenih tvrđava. A vi ste upravo predložili - izravno će Miškoviću - kršenje hrvatskih i europskih zakona jer oni ne dozvoljavaju diskriminaciju ni po mjestu boravišta ni po prebivalištu - kratko i jasno će Barišić Bačelić.

 

Na istu logiku pozvat će se i gradonačelnik Burić isprovociran pitanjem SDP-ova vijećnika Joška Šupe zašto Šibenčani moraju plaćati skuplje zbrinjavanje i oporabu smeća iako imaju svoj gradski deponij, za razliku od drugih gradova u županiji koji svoje smeće dovoze na taj isti, šibenski, deponij.

 

- Europski zakoni ne priznaju diskriminaciju građana po mjestu boravišta i prebivalištu - ponovio je izjavu Barišić Bačelić.

 

- Vi hoćete reći da bi građani Vodica, Knina i Drniša trebali plaćati obradu otpada, a Šibenčani ne? To zakon ne trpi! No, nešto kasnije će, izgleda, sasvim zaboraviti na nepoželjnost diskriminacije građana.

 

Parkiraš sat, platiš 30 dana

 

- Kad u Šibeniku izgradimo prsten garaža, više neće biti moguće parkiranje na rivi i u Docu. U planu je premještanje Vatrogasnog doma i izgradnja podzemne garaže na toj lokaciji, a garažu ćemo graditi i na lokaciji sadašnje Prve policijske postaje. Uz garažu na Poljani i u Dragi, neće više biti razloga da se s vozilima ide na rivu i da se parkira na području stare gradske jezgre. Od ljeta - napomenuo je Burić - u sklopu projekta Poljana, i u Docu će se moći parkirati isključivo s plaćenom mjesečnom parkirnom kartom. To se uvodi kako bi stanovnicima u staroj gradskoj jezgri osigurali parkirna mjesta, a stranci neće moći kupiti parkirnu kartu na sat, nego, ako se žele parkirati u Docu, morat će platiti punu parkirnu mjesečnu kartu - najavio je gradonačelnik.

 

Ali, zapitajmo se, zar to nije evidentna diskriminacija građana iz inozemstva u odnosu na domicilne? Zašto bi plaćali mjesečnu parkirnu kartu ako u Šibeniku borave tek koji dan, i još su smješteni na području Doca?

19. travanj 2024 03:53