StoryEditorOCM
Šibenikivan knežević

Okončana je sapunica u šibenskoj Gimnaziji: izabran novi ravnatelj, Emil Božikov ovaj se put nije javio na natječaj

Piše Marija Lončar
15. rujna 2023. - 15:01

Okončana je sapunica oko izbora ravnatelja šibenske Gimnazije Antuna Vrančića. Nakon što je prethodni natječaj bio poništen, pa krajem kolovoza raspisan novi, za ravnatelja je izabran nastavnik geografije iz te škole Ivan Knežević.

Knežević je bio izabran i u prvom natječaju koji je bio raspisan još u lipnju, budući da je dotadašnji ravnatelj Gimnazije Zoran Smolić do kraja tekuće nastavne godine, tj. do 30. kolovoza morao otići u mirovinu. Protukandidat mu je bio Emil Božikov, ravnatelj OŠ Tina Ujevića koja je proteklih tjedana privukla pozornost javnosti zbog jedinstvenog slučaja u hrvatskom školstvu. Jedan predmet, informatiku, u školi koju vodi Biožikov istovremeno predaje dvoje nastavnika, čak su bili i razrednici istom razredu. I dok se od Božikova očekivalo da riješi taj problem, on je za sebe izlaz vidio u ravnateljskoj fotelji šibenske Gimnazije.

No, nije mu to pošlo za rukom, jer je Školski odbor izabrao Kneževića. No, nakon što je ta odluka trebala dobiti suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, iz Zagreba je stigao neočekivani odgovor. Utvrđena je greška u natječajnoj proceduri. Potrebna dokumentacija na adresu mjerodavnog ministarstva nije stigla u potrebnom roku te je zaključieno da nije bila poštovana procedura. Zbog toga je natječaj poništen, a šibensko-kninski župan Marko Jelić izjavio je kako sve pirjaviti prosvjetnoj inspekciji. Zanimljivo je da se teret zbog kašnjenja u slanju dokumentacije u Zagreb stavlja na leđa tajnika Gimnazije Marija Božikova, brata Emila Božikova kojemu je, usput rečeno, to bio drugi pokušaj da postane ravnateljem ove šibenske srednjoškolske ustanove. Pokušao je to i 2019. godine, ali ga je tada Smolić pobijedio.

Na najnoviji, ponovljeni natječaj Božikov se nije javio, pa je Knežević bio jedini kandidat. Školski odbor nije se tako morao puno mučiti oko donošenja odluke.

Knežević slovi kao omiljeni gimnazijski profesor te su ga učenici u svibnju na manifestaciji Antun, koju organiziraju na kraju svake školske godine, proglasili najprofesorom.

Knežević je u četvrtak i službeno stupio na dužnost, što je potvrdila i pročelnica županijskog Ureda za prosvjetu Sanja Kumanović Stipaničev.

30. travanj 2024 01:35