StoryEditorOCM
ŠibenikČetrdeset godina inozemnih turneja narodne glazbe

Ohrid marširao u taktu koračnica šibenskih glazbara

10. listopada 2017. - 15:20


Šibenska narodna glazba vratila se s turneje po Makedoniji i Grčkoj, sa svoga sedamnaestog inozemnoga gostovanja. Povod je bio poziv na IFFOM - Međunarodni folklorni festival u Ohridu na kojemu su sudjelovala i kulturno-umjetnička društva iz Zadra, Sukošana, Jablanovca, zatim iz niza drugih zemalja regije... Svojom pojavom, sviranjem i "marčandom" središtem ohridske stare jezgre, koja je pod UNESCO-ovom zaštitom, šibenski su glazbari plijenili pažnju gdje god su se pojavili!

"Moja domovina", "Gardijska", "Ta tvoja barka mala", "Sviraj mi, sviraj", "Fešta"... zvonili su Ohridom u kojemu je oko šibenskih glazbara zujalo bezbroj mobilnih telefona i fotoaparata, odnosno kamera. A gdje god su se u slobodnim trenucima pojavili, u nekom restoranu ili kafiću, na glazbenom repertoaru domaćina obvezno se našao - Mišo Kovač!

Na put u Makedoniju krenulo je četrdesetak glazbara, a brojnošću su prednjačili - mlađi. Put do Ohrida bio je prilika i za posjet Tirani koju su mnogi vidjeli prvi put.

Osim u Ohridu, šibenski glazbari imali su nastup i u grčkom gradu Kastoriji, povijesnom gradu na sjeveru zemlje.
Sve to dogodilo se četrdeset godina nakon prve glazbarske međunarodne turneje u Francusku, kad je Glazba svirala u prijateljskim francuskim gradovima Annecyiju i Voironu.

- Najjužnije što smo bili je Španjolska, a najsjevernije Norveška - govori danas počasni predsjednik Darko Gulin.
Na čelu ovoga glazbarskog pohoda bio je novi predsjednik Jere Pancirov.

Na povratku doma Šibenska narodna glazba imala je već tradicionalni susret s glazbarima iz Kotora. Šibenčani su njihovu maestru Dariju Krivokapiću, za Gradsku muziku Kotor koja ove godine slavi 175. obljetnicu, pripremili dar - ulje na platnu šibenske katedrale sv. Jakova.
 

01. svibanj 2024 15:46