StoryEditorOCM
Šibenik‘ovo je hajka‘

Ogorčena frizerka iz Šibenika: Inspektori su me ‘ošišali‘ za 730 eura zbog povećanja cijene od 36 centi

Piše Ana Petrić
26. siječnja 2023. - 19:29

Državni inspektorat došao je u moj frizerski salon i uvidom u cjenik pronašao da je 31. prosinca prošle godine pranje i feniranje kose koštalo 50 kuna nakon čega sam cijene 3. siječnja zaokružila sa 6,64 eura (50 kuna) na sedam eura (52,74 kune) isključivo iz razloga da cijena bude okrugla, a ne u centima.

Nakon cijele hajke koja je nastala oko "zaokruživanja", cijene sam 10. siječnja ipak vratila na staro i bez obzira na to, dobila sam kaznu u iznosu od 729 eura i 98 centi za tih sedam dana što mi je cijena bila viša za dvije kune i 74 lipe, odnosno za 36 centi – tim riječima svoju priču počinje frizerka iz Šibenika uz podršku nekolicine svojih kolegica koje su odlučile iznijeti svoju stranu priče, ali pritom ipak ostati anonimne iz straha od negativnih reakcija "moćnijih".

‘Nisam znala‘

Konverzija kune u euro Hrvatima je, izgleda, donijela više problema nego rješenja. Inflacija je visoka, a cijene svih usluga, potrepština i namirnica znatno su porasle na što se građani bune iz dana u dan. No, na povećanje cijene usluga za 36 centi koje pruža dotična frizerka, govori nam, nitko se nije žalio, dapače još joj klijenti dobace i kako je "‘među jeftinijima" u Krešimirovu gradu.

- Nisam planirala uložiti žalbu na dobivenu kaznu, ali ipak sam se predomislila i uložit ću je. Ako svi šutimo, neće se ništa dogoditi i promijeniti. Mene samo zanima do kada će ovo biti ovako?

Kada ćemo mi moći korigirati naše cijene, jer činjenica je da nam na to nitko ne zna dati konkretan odgovor iako su nam dobavljači svoje cijene već podigli. Cijene i vode i struje i odvoza otpada su porasle i rast će još, a mi svoje cijene ne smijemo mijenjati. Najveći problem u ovoj situaciji je što iskreno nisam znala da cijene ne smijem zaokruživati nakon prvog siječnja jer nam to nitko nije rekao.

‘Ovo je hajka‘

Smatramo da je ovo doslovno hajka na frizere, cijene su porasle apsolutno svugdje i za to nikome ništa, a za razliku od 36 centi ja sad moram platiti kaznu od 730 eura. Velika je razlika između namjernog podizanja i zaokruživanja cijena – govori kažnjena šibenska frizerka čiji su podaci poznati redakciji.

Kako bi zaštitio građane od neopravdanog podizanja cijena, premijer Andrej Plenković je 2. siječnja sazvao sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata nakon čega oni intenzivno izlaze na teren i kažnjavaju one koji su uvođenje eura "iskoristili za povećanje cijena svojih usluga".

- Znamo da je u razdoblju od 5. rujna do 31. prosinca, kada je na snazi bilo dvojno iskazivanje cijena, mijenjanje odnosno podizanje cijena bilo zabranjeno, a nakon 1. siječnja nismo znali smijemo li cijene zaokruživati, nitko nije konkretno rekao – ne smijete. Dakle, nastala je halabuka oko zaokruživanja i podizanja cijena pa je Vlada na brzinu donijela odluku da će se oni koji cijene ne vrate na staro, kažnjavati.

Ja sam cijene vratila i svejedno sam kažnjena. Jasno nam je da ljudi iz inspekcije samo rade svoj posao, i kako mi živimo od mušterija tako oni žive od nas, ali njihov način postupanja smatramo pomalo agresivnim i represivnim. S obzirom na to da nismo bile potpuno upućene u situaciju, smatramo da nam se na pogreške moglo ukazati i upozoriti nas pa ako se ponovi isto, neka nam onda lijepe kazne.

Grč u želucu

Problem je i što cijene frizerskih usluga u gradu nisu iste, pa po tome bi i kazne onda trebale biti za svakog drukčije, a činjenica je da nas inspektori mogu kazniti za najmanje sitnice pa mi zbog toga na posao idemo s grčem u želucu, a ne s užitkom s kojim smo dosad odlazile – složne su frizerke.

- Želimo da se čuje naš glas i naša strana priče jer smatramo da smo to zaslužile, ne tražimo od države ništa nego da nas puste da pošteno radimo, zarađujemo i nastavimo redovno plaćati svoje račune, a ne da nam dijele kazne od 730 eura zbog nečega u što, realno nismo bili detaljno upućeni jer nas, ponavljamo, nitko nije uputio!

U redu, dobila sam kaznu, platit ću je, ali moje glavno pitanje je dokad ćemo mi držati stare cijene, a nama se troškovi iz dana u dan povećavaju. Na taj način nećemo preživjeti, jedna po jedna ćemo stavljati ključ u bravu svojih salona jer nas država ovakvim stvarima polako "tare do kože" – zaključuju naše sugovornice.

Opravdano ili neopravdano, povećanje cijena koje je nastupilo uvođenjem eura građanima ne da mira, a bogme ni obrtnicima i privatnicima. Kako nam kažu i sugovornice, nikom nije u interesu nanijeti štetu građanima, ali od nečega i one moraju (pre)živjeti i prilagoditi se novonastaloj situaciji. Na kraju krajeva, tko radi, taj i griješi. Ili nije dovoljno upućen od strane nadležnih.

23. travanj 2024 03:26