StoryEditorOCM
Šibenikodlazak legende

Održana komemoracija za velikog Antu Granika: ‘Pošten, hrabar, profesionalac… Novinar kakvih je sve manje ili ih gotovo više i nema‘

Piše Šibenski.hr
31. kolovoza 2022. - 14:16

U Gradskoj knjižnici danas je održana komemoracija za Antu Graniku, jednog od najpoznatijih i najcijenjenijih televizijskih novinara koji je živio i radio u Šibeniku.

Podsjetimo, Granik je preminuo je 27. kolovoza u 78. godini života, s jučer je pokopan na Gradskom groblju Kvanj.

– Prije točno osam godina na ovom istom mjestu proslavili smo njegov 70-ti rođendan i gledali njegove nezaboravne priloge. Onda je teška bolest došla po svoje i malo po malo Antu odvajala od nas i našeg novinarskog svijeta. Ipak u svemu tome ponavljale su se riječi pošten, hrabar, profesionalac… Novinar kakvih je sve manje ili ih gotovo više i nema.

Poznavati Antu bio je privilegij, čovjek je to koji je radio s dušom, slava u nije bila bitna i volio je ljude te svoju domovinu. Kad bi barem njegove vrline bile češće. Upoznala sam ga početkom 90-ih kad je rat bio na vidiku zavolio je grad, a grad je zavolio njega. Šibenik tada nije imao studio pa su snimke, u često vratolomnim vožnjama, Ante i kolege vozili u studio u Split. Posljednjih godina bolest ga je odvojila od nas, ali Jordankina briga i ljubav stavljale su osmjeh na njegovo lice – kazala je na početku komemoracije kolegica Živana Podrug.

Svog mentora i šefa se u ime kolega prisjetio i Hrvoje Gunjača.

– Petak popodne potkrovlje Krešimirova doma, Granik izleče sa snimkama i papirima iz sobe … toje slika koja se ureže u pamćenje i govori koliko je bio predan poslu. Britkog uma, veliki novinarski talent i snažan autorski pečat za koji je dobio i brojne nagrade. Vezan je bio i uz  kazalište, pisao, režirao dokumentarce no, ipak početkom Domovinskog rata odlazi u informativni program, a njegove ratne reportaže ostat će zapamćene. Beskrajno sam ti zahvalan na svemu što si mi dao. Mirno plovi tim plavetnilom koje si tako puno volio – kazao je Gunjača.

– Kao novinar pleo je priče o malim ljudima kako je samo on to znao. Svi ćete se sjetiti Mate Vukorepe. Kao novinar uvijek je bio onaj koji pita i propituje. Prema nama mlađima imao je zaštitnički mentorski odnos. Učio nas je kako je lako biti na pravoj strani i kada je najteže sve rješavati uz osmjeh – poručila je Maja Sever, predsjednica Hrvatskog sindikata novinara i Antina kolegica s HTV-a.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

 

02. svibanj 2024 16:35