StoryEditorOCM
Šibenikprojekt javne ustanove smilje

Odlična vijest za mnoge šibenske roditelje: pet vrtića uvodi produljeno radno vrijeme do 21 sat

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2022. - 13:16

Danas je u dječjem vrtiću ‘Šibenski tići’ predstavljen projekt ‘Dječji pogled na svijet‘ javne ustanove Dječji vrtić Smilje u kojem im je partner Grad Šibenik. Projekt su predstavili zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, Gorana Rakić, ravnateljica DV-a Smilje te Miroslav Petrović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

- Ovo je još jedan primjer uspješne suradnje gradske uprave i javnih ustanova na povlačenju europskog novca. Cijeli iznos dobili smo bespovratno kako bismo u sljedećih 20 mjeseci unaprijedili i podigli razinu usluge javnih gradskih vrtića. Riječ je o nadogradnji usluge i razvoju vrtića, jer mi gradske vrtiće razvijamo i u onoj ‘hard’ komponenti – dogradnji, izgradnji i obnovi, ali i u ovoj ‘soft’ komponenti gdje se educiraju odgojiteljice i odgojitelji u vrtićima, odnosno gdje djeca dobivaju kvalitetniju uslugu. Ovaj vrtić ‘Šibenski tići’ nedavno smo prijavili za nadogradnju male sportske dvorane. Dvorana bi ujutro služila potrebama vrtića, a u večernjim satima potrebama Zajednice sportova Grada Šibenika. Također bi u prvoj fazi, gradili i jedan objekt za dvije skupine djece. Upravo za taj objekt očekujemo krajem godine 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava čime bi dodatno proširili kapacitet za 40 mjesta- rekao je Mileta.

Projektom „Dječji pogled na svijet“ bit će uvedeno produljeno radno vrijeme vrtića od 16.30 do 21 sat, a produljeni boravak djece bit će organiziran u pet objekata Javne ustanove Smilje, objasnila je Gorana Rakić iz DV-a Smilje.

- Na samom početku bilo je zainteresirano oko 50 djece u svih pet objekata i ta brojka varira. Naše redovno radno vrijeme je do 16.30 sati, a produljeno će biti do 21 sat. Djeca, ovisno o potrebi roditelja i njihovim radnim smjenama ostaju tako pola sata, sat dulje, a neka do 20 ili 21 sat. I nama je ovo nešto novo. Djeci iz ‘Šibenskih tića’ smo kroz ovaj projekt priuštili kineziologa s kojim dva puta tjedno imaju sat tjelesne kulture. Također će se 40-ak odgojiteljica educirati kroz 11 različitih programa, a dobili smo i mogućnost zapošljavanja 15 odgojiteljica od kojih je pet u produljenom boravku, a 10 u radu s djecom s poteškoćama. I tehnički kadar smo popunili s još četiri zaposlena i jednom kuharicom. Kroz projekt smo dobili i mogućnost zapošljavanja logopeda i edukacijskog rehabilitatora, ali na žalost, na dva raspisana natječaja nitko se nije javio“, kazala je ravnateljica DV-a Smilje.

Kroz 20-mjesečni projekt te po njegovom isteku, DV Smilje ostvarenim rezultatima usluge produljenog boravka osigurat će veću dostupnost i obuhvaćenost djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s primjerima programske izvrsnosti i postati generator demografske obnove kraja, neophodna pomoć roditeljima i jamstvo njihova ostanka i uključenosti u zajednici.

Inače, ukupna vrijednost EU projekta iznosi 4.882.500,28 kuna. Usluga u navedenim vrtićima unaprijedit će se integriranjem posebnih programa (sportski, likovni, glazbeni te program za nadarenu djecu). Nabavit će se oprema, didaktika, audiovizualna i tehnička oprema za potrebe provođenja integriranih programa i produljenog radnog vremena vrtića, dok će 40 stručnjaka iz DV Smilje će proći osposobljavanje i jačanje kapaciteta kroz 11 edukacija, a u svrhu razvitka novih programa.

Sukladno novonastalim potrebama, a prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, vrtić će u produljenom radnom vremenu osigurati asistente odgojitelje za rad s djecom s posebnim potrebama te osigurati sva didaktičko-metodička sredstva za rad i ostvarivanje predviđenih rezultata. Kroz Projekt „Dječji pogled na svijet“ biti će ukupno zaposleno 15 odgojiteljica za rad u produljenom radnom vremenu vrtića.

25. travanj 2024 07:40