StoryEditorOCM
ŠibenikVideći pratitelj Karlo Orbanić

Odličan dečko! Skroman, vrijedan i pravi prijatelj - kažu u županijskoj Udruzi slijepih i slabovidnih osoba

Piše Katarina Rudan
5. travnja 2017. - 10:12


Županijska Udruga slijepih i slabovidnih osoba dobila je u veljači prošle godine videćeg pratitelja, osobu koja je na usluzi slijepim članovima udruge. Ta osoba je mladi Karlo Orbanić koji se u ovom neuobičajenom poslu, kažu u Udruzi, izuzetno dobro i brzo snašao. Sigurni su da nisu pogriješili u izboru, svi ga hvale i kažu da im on nije samo pratitelj, već i pravi prijatelj.
- Karlo je odličan dečko! Skroman, vrijedan i uvijek na vrijeme dođe. Žana mi radi, pa se s njim dan ranije dogovorim što trebamo napraviti. Odemo u apoteku, do liječnika ako treba, u banku ili platiti račune. Odemo nas dvojica i u spizu – do mesnice ili na pijacu. Kupimo meso, kapulu, mrkvu, zelje, ovisno što trebam. On gleda i bira, a ja se cjenkam i plaćam. Takuin je u mene, rekao je u šali Tihomir Jurković, na što Karlo dodaje - naravno opet u šali:
-Tiho plaća, a ja sam kriv ako je loše meso ili kupus nije dobar!



Lijepo ih bilo čuti kako se šale i način na koji razgovaraju. Tihomir je slijepa osoba. Bez jednog oka ostao je kad je imao 16 godina. Mušica zračne puške mu je na predvojničkoj nastavi ozlijedila jedno oko, a nakon 40 godina u pomorskoj nesreći ostao je i bez drugog oka. Deset godina živi i mraku, ali se ne predaje. Nije se zatvorio u sebe i kuću, živi normalnim životom i videći pratitelj mu, kao i ostalim korisnicima, puno znači. Vjeruje da će projekt "Pokaži mi put" potrajati što duže.
Naime, Uduga se, kazuje nam tajnik Darko Juras, lani prijavila na natječaj za program „Videći pratitelj“ Ministarstva socijalne politike i mladih s projektom „Pokaži mi put“, prošla na njemu i sada slijepe osobe u Šibeniku i drugim mjestima u županiji imaju svojeg videćeg pratitelja. U samoj izradi projekta i natječajne dokumentacije pomogla im je šibenska Udruga „Mladi u EU“ s kojom izuzetno dobro surađuju. Program traje tri godine i na godišnjoj razini za realizaciju projekta im je odobreno 102.000 kuna.
- Obzirom na rasprostranjenost naše županije, zatražili smo da videći pratitelj ima na raspolaganju osobni automobil, kako bi mogao pomagati i slijepim osobama izvan grada Šibenika. Malo su nas tu uskratili za kilometražu, no, prezadovoljni smo i ovim što smo dobili, Juras će.



Videći pratitelj obavlja različite poslove sa slijepim osobama. Uglavnom su to nabavka namirnica i ostalih kućanskih potrepština, pomaže pri kupnji odjevnih predmeta, čita im knjige, novine, poštu, prati pri kretanju gradom kod rješavanja administrativnih, zdravstvenih, rekreativnih, kulturnih, vjerskih, socijalizacijskih , komunikacijskih i sličnih potreba. Od ukupno 160 članova Udruge, Karlo u stalnom programu ima tridesetak korisnika kojima je pomoć najpotrebnija. U najvećem broju to su osobe koje žive same i za bilo koju pomoć do sada su se morali obraćati prijateljima ili rodbini.
Službeno radno vrijeme Karlu je od sedam do 15 sati, a u pravilu je fleksibilno. Po zanimanju je kuhar, a njegovo dosadašnje iskustvo u radu sa slijepim osobama su pozitivno. Voli raditi s ljudima, a tu ljubav je stekao zahvaljujući glazbi s kojom živi od malih nogu, te mandolini koju i deanas svira u bendu Don Karlos.



- Ovo je human posao i kad sam se javio na natječaj shvatio sam da to želim i mogu raditi. Mogu reći da uživam u njemu, baš kao i u glazbi. Dok sam u društvu sa slijepom osobom uopće ne razmišljam o njezinom hendikepu. Tek kad iziđemo vani, pa naiđemo na neku prepreku koju osoba koja vidi prelazi bez ikakvih problema, poput blata na ulici ili krivo postavljenog stupića, shvatim da ju moram upozoriti. Nekomu treba otići na poštu, odvesti liječniku ili nešto treće. Napravim tjedni raspored, ali ako iskrsne neki hitan slučaj onda se tomu prilagodim. Odlazim do korisnika u Knin, Kistanje, Drniš, Pokrovnik i druga mjesta u županiji. Prezadovoljan sam ovim što radim, a vjerujem da su i korisnici zadovoljni mojom uslugom, skromno će Karlo.














 

02. svibanj 2024 14:02