StoryEditorOCM
ŠibenikSvoj na svoga

Odgođena deložacija najpoznatijeg šibenskog policajca! Jure Teskera odbio dobrovoljno napustiti stan na Šubićevcu - idući put dobitnika nagrade Grada Šibenika na ulicu će izbaciti kolege u plavom (FOTO)

Piše Ante Talijaš
17. listopada 2017. - 15:11

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih šibenskih policajaca 60-godišnji Jure Teskera, još uvijek aktivni djelatnik PU Šibensko-kninske, trebao je u utorak ujutro zajedno sa svojom suprugom i troje sinova, biti deložiran iz stana u ulici Bana Jelačića u šibenskom gradskom predjelu Šubićevac. Naime, ovaj stan od 64 kvadrata u podrumu stambene zgrade, Teskeri prije više od 20 godina dodijelila je na privremeno korištenje PU šibensko-kninska, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, a dok mu se ne obnovi u ratu teško oštećenja obiteljska kuća u Kijevu kod Knina.

Međutim, Teskera nije želio preseliti u obnovljenu kuću, jer tvrdi da obnova nije napravljena kvalitetno i da kuća nije za stanovanje. Nakon što je donesena pravomoćna sudska odluka da Teskera napusti stan na Šubićevcu, u utorak je zakazano uredovanje sudske ovršiteljice sa Općinskom suda u Šibeniku Grozdane Juričev Šprljan. Međutim, Teskera je odbio napustiti stan, te je sudska ovršiteljica prolongirala deložaciju.

- Danas je gospodin Jure Teskera trebao napustiti i isprazniti ovaj stan od osobnih stvari, te je nekretnina trebala biti vraćena u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. Međutim, gospodin Teskera zauzeo je stav i kazao da on iz stana ne želi izaći dobrovoljno. Žalosna sam to njegovom odlukom, jer će u narednom uredovanju Sud primijeniti prisilu. To znači da će posredovati policajci, pa je moguća neugodna situacija da kolege policajci deložiraju svoga kolegu. Nadam se da do toga neće doći i da će se gospodin Teskera uspjeti nagoditi s Ministarstvom unutarnjih poslova. Postoji pravomoćna sudska presuda da je Teskerina obnovljena kuća u Kijevu useljiva. Moj posao nije da prosuđujem presudu, već da je provodim. Ponavljam, slijedeći korak je uredovanje uz asistenciju policije. Da li će to biti za 30 ili 60 dana, o tome odlučuje sudac – kazala je sudska ovršiteljica Grozdana Juričev Šprljan.

Jure Teskera, dragovoljac je Domovinskog rata i prošao je sva najteža ratišta. Omiljen je među Šibenčanima, a zbog savjesnog rada kao 'kvartovski policajac' ili policajac u zajednici, dobitnik je i Nagrade grada Šibenika.
Pravomoćnu sudsku presudu kojom je njegova kuća u Kijevu useljiva za stanovanje, on je nazvao nepravednom i donesenom od strane korumpiranog sudstva.

- Ta obnova čista je prevara. Država je platila punu cijenu rekonstrukcije kuće koja uopće nije obavljena. I umjesto da se traži odgovornost izvođača radova i nadzornika, proganja se mene i moju obitelj. Nisam jedini, oko obnove kuća u Kijevu ima posla za DORH, USKOK i kriminalističku policiju. Na stotine žalbi i predstavki uputio sam Uredu za obnovu za zahtjevom da se iziđe na teren i uvjere u kriminal na djelu. No, nitko nije pozvao na odgovornost sve te majstore i nadzornike koji su podijelili novac, ne obnovivši kuću kako spada – ogorčen je Teskera, dodajući kako se u to kući ne može živjeti.

U kupaonici nije moguće ni kadu instalirati, priča nam Jure, ni zahodsku školjku jer smeta pogrešno izvedena vertikala kanalizacije. Nije ispravna ni vodovodna instalacija, jer je postavljena preko stare žbuke kuće koja je bila u petoj kategoriji, predviđena za rušenje.

- Kuća mi je pogođena s tri topovske granate i na kraju zapaljena, zajedno sa ušteđevinom u marka za što sam mogao kupiti pristojan stan. Nisam to spasio, ostao sam zadnji na položajima oko Kijeva i razmišljao – a što će mi novci ako nemam državu – kaže nam Teskera.

On sad svoju životnu situaciju uspoređuje s padom njegova Kijeva u kolovozu 1991, napominjući kako 26 godina poslije opet sa svojom obitelji postaje beskućnikom.
- Moja država za koju sam se borio, sada mi pokazuje maćehinsko lice. Ne samo što sam prevaren u obnovi kuće, već su me u policijskom upravi doveli u zabludu da stan iz kojeg moram izaći nemam pravo otkupiti jer da je stan kadrovski. A odbijen mi je i zahtjev za kreditom po povoljnijim uvjetima od komercijalnih – rezignirano je zaključio Jure Teskera
 


18. travanj 2024 06:46