StoryEditorOCM
ŠibenikNove radionice i kampovi

Od ‘Trokutića‘ do ‘Trokuta 2‘: kampovi i akademije kao edukacija za budućnost

Piše PROMO
17. veljače 2022. - 09:57

“Trokut” Šibenik u ovu godinu zakoračio je poprilično čvrstim i snažnim koracima, provodeći niz mogućnosti za edukaciju, stjecanje novih znanja i vještina, kao i sudjelovanja na raznim događanjima i druženjima, dajući tako vjetar u leđa poduzetnicima i mladima na području Grada i županije.

Pa krenimo redom.

Od sredine prosinca prošle godine u Trokutu je s radom započela druga po redu NEET akademija pokrenuta u suradnji s hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ovog puta za stjecanje zanimanja FULL STACK DEVELOPERA. Riječ je o programu koji je namjenjen mladim nezaposlenim osobama koje nisu u sustavu obrazovanja, ali i onima koji su zaposleni na neadekvatnim poslovima i žele promjenu u karijeri. Kako navode u šibenskom inkubatoru za nove tehnologije, akademija broji 20 polaznika koji će u narednih šest mjeseci uz teoretsku nastavu i vježbe usvojiti osnovna znanja za poslove takvog tipa programera kroz koja će se upoznati s procesom razvoja, testiranja i u konačnici puštanja u produkciju neke aplikacije. Konačni cilj je zaposlenje mladih koji završe akademiju, jer će i svaki polaznik nakon završetka moći aplicirati za poslove Full-stack developera budući da se radi o aplikacijama za razvoj sustava koje je imao prilike vidjeti tijekom prakse ili je upoznat od ranije, te postoji mogućnost i poduzetničke karijere/samozapošljavanja ukoliko polaznik prepozna neku globalnu aplikaciju koja nedostaje hrvatskom tržištu i spreman je postati njezin implementator na hrvatskom tržištu. “Već smo pokazali da mislimo na sve društvene skupine, a posebno na nezaposlene mlade. Ovdje je riječ o jednom dinamičnom poslu, poput većine zanimanja u IT industriji koji je uz to i natprosječno plaćen. Naša želja je da stavimo u fokus zbivanja Šibenik, Trokut i mlade ljude na IT sceni, ali i da potaknemo sve iz te branše da budu na ovaj ili onaj način dio našeg Inkubatora”, pojašnjava nam direktorica Trokuta, Diana Mudrinić.

Pored NEET akademije, na samom početku ove kalendarske godine Trokut je bio organizator, a ujedno i domaćin WINTER STEM kampa Trokutići – zimske radionice za djecu od petih do osmih razreda kroz koje su oni najmlađi imali priliku učiti uz kreativnost i tehnologiju. “STEM edukacija se pokazala kao odličan pristup učenja jer djeci omogućava da sami dođu do zaključka, čineći ih aktivnim sudionicima. Takav tip radionica je način da djeca nauče kako kritički razmišljati i doći do vlastitih ideja i rješenja. Osiguravaju djeci da se usredotoče na logično razmišljanje i rješavanje problema koji će im pomoći da razviju mentalne navike koje će im biti potrebne za uspjeh u bilo kojem području u životu”, napominju iz Trokuta. Posebno zanimanje šibenskih osnovoškolaca za vrijeme STEM kampa pobudila je radionica LEGO MINDSTORMS. U spomenutoj radionici djeca su usvajala osnovne vještine u području STEM-a dok su kodirala i igrala se robotima na daljinsko upravljanje i inteligentnim kreacijama koje ispaljuju rakete, dodaju se loptom, voze se i još mnogo toga. U skoroj budućnosti možemo očekivati podosta toga za djecu različitih uzrasta, jer u Trokutu intezivno rade na planu organizacije novih kampova i radionica za mlade i one najmlađe u mjesecima koji dolaze.

Da u Trokutu nikad nije dosadno ukazuje i vijest da je upravo ovih dana započelo otvoreno testiranje za javnost VR videoigre 'MasterBuilder' na uređaju Oculus. Pobliže, riječ je o razvoju prve video igre za virtualnu stvarnost u Šibeniku, a njezino testiranje je otvoreno za sve ljubitelje igara starije od 13 godina, te je organizirano radnim danom od 15 do 18h i subotom po dogovoru u periodu od 14. do 28. veljače. Ukoliko ste ljubitelj igrica slijedite upute za prijavu na društvenim mrežama Trokuta,  jer ovakvu stvar nikako ne želite propustiti.

Na prvom u nizu ovogodišnjih meetupova u Inkubatoru je gostovao Ante Burazer, 36-godišnji full-stack developer sa iskustvom rada u američkom Microsoftu. S vrlo inspirativnom pričom o programerskom poslu Ante je zorno predočio svoj poslovni put I svojim izlaganjem nastojao osnažiti sve mlade ljude o tome kroz što sve moraju proći i što mogu očekivati, jer upravo je i glavni fokus meetupa bio kako pomoći mladim ljudima da što lakše zaplove programerskim vodama. Šibenski programer u ponešto izmjenjenom konceptu uobičajenih meetupova ispričao je priču jednog malog čovjeka koji je dosanjao svoj veliki san, prezentiravši poprilično brojnoj publici Trokutovog auditorija put svog osobnog i profesionalnog razvoja. Od potplaćenog studentskog posla, preko rada za veliki Microsoft u inozemstvu sve do povratka u rodni Šibenik odakle iz udobnosti vlastitog grada radi za jedan britanski startup koji se bavi proizvodnjom sintetičkih videa.

Usprkos izazovnim vremenima u kojim živimo i pandemiji koja nas i dalje okružuje, direktorica Diana Mudrinić najavljuje velike planove za ovu godinu. “Ukoliko nam covid-19 nešto značajno ne pomrsi planove, s ponosom ću otkriti da nam je u planu u drugoj polovici održati veliku IT konferenciju sa svjetski poznatim predavačima, a neke naznake su tu da je i Inkubator 2.0 već u povojima, pa u ime toga pozivam poduzetnike da počnu smišljati i oblikovati svoje nove ideje”, poručila je za kraj Mudrinić.

25. travanj 2024 11:15