StoryEditorOCM
ŠibenikMože se i mora bolje

Od šibenskog turističkog ponosa do razloga za brigu - čija je briga Banj?

Piše Katarina Rudan
9. kolovoza 2019. - 15:21

Šibenskom turističkom procvatu zadnjih godina, uz uređenje i stavljanje u funkciju tvrđava koje okružuju Krešimirov grad, zasigurno je pridonijelo i uređenje i otvaranje gradske plaže Banj. Da plaža, oko koje su se sporile različite opcije i pripisivale svaka sebi političke poene, nije uređena i otvorena u lipnju 2012., pitanje je da li bi Šibenik iz godine u godinu bio sve krcatiji turista s raznih krajeva svijeta. Bogatiji kulturni sadržaji i plaža s koje puca predivan pogled na staru gradsku jezgru i katedralu sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a, te tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante, bili su poticaj brojnim Šibenčanima da se okrenu turističkoj djelatnosti. Uređivali su se apartmani ne samo u staroj gradskoj jezgri, već i u Crnici, Njivicama, na Građi, u Varošu...


U užem gradskom središtu izgrađeno je i uređeno nekoliko hotela. I da ne navodimo dalje i više. Rječju dogodio se turistički bum. Međutim, kako stvari stoje, sve u šibenskom turizmu ide naprijed, nabolje, raste i razvija se, osim plaže Banj.
Postala je pretijesna za stotine i stotine turista, ali i domaćeg svijeta, posebno u špici turističke sezone, pa nije čudo to Šibenčani nestrpljivo čekaju njezino, davno najavljeno proširenje. S druge strane, boli ih – rekli su nam mnogi s kojima smo na plaži i o plaži razgovarali – što gradska uprava ne vodi brigu o plaži.

Turistima je sve bajno

- Otkako je otvoren Banj, ja više ne idem nigdi drugo na kupanje. Blizu mi je, pošto živim u Crnici, okupam se, i nema boljeg. Ali, primijetila sam, a to kažu i drugi, da se slabo vodi briga o plaži, a posebno je to vidljivo ove godine. Neka mi nitko ne zamjeri ili krivo shvati, lipo je što je uređena plaža na Brodarici i takvu bi tribalo imati svako naše misto uz more, ali gradske vlasti kao da su od tada zaboravile da postoji i Banj, ispričala nam je Šibenčanka koje nije željela da navodimo njezino ime. U priči su nam se pridružili još neki vjerni Banju i njihova su mišljenja gotovo ista.


- Turisti koji prvi put dođu u Šibenik i kupaju se na Banju par dana ne znaju kako je on izgledao lani ili prije tri godine. Njima je dobro i ne primjećuju možda neke stvari koje mi domaći vidimo, reče jedan stariji gospodin.
- Da, ali i oni moraju čekati red za presvlačenje pošto je samo jedna kabina. Sramota, pa ne košta kabina milijune! Vide i oni polomljene daske, pa nisu slijepi! A onaj korov oko skala tek su nedavno počistili. I njima hodaju turisti, reagirala je gospođa iz Crnice. Vjerni korisnici Banja govore mi da su i plutače ove godine postavljene dosta kasno, krajem lipnja, a par dana kasnije postavljena je ta jedna jedina kabina za presvlačenje.


- To je morao biti zadnji vikend lipnja. Znam da je bilo oko osam ujutro kad sam došla na plažu, a tamo s desene strane, kod igrališta, bio je jedan bijeli kombi i radnici su postavili kabinu. Super, kažem je priji. Sad će sigurno postaviti i drugu, pa se više nećemo morati motati u ručnike dok se presvlačimo. Kad oni pokupili stvari, upalili kombi i otišli! A tog istog dana su dvojica momaka popravljali ovaj drveni dio puta što se spušta na plažu, stavljali su nove daske, opet će gospođa iz Crnice.
I tako, dani su prolazili, kupača iz dana u dana bivalo sve više, došao i kolovoz, a betonsko postolje na lijevoj strani plaže, podno vidikovca, koje je i napravljeno za montiranje kabine i danas stoji prazno. Doduše, prekrio ga je sitni šljunak i dobro dođe djeci koja se na njemu igraju. Nažalost, istinita je i priča o spomenutim skalama. Stotinu ih je i vode od crkve i groblja sv. Nediljice do rive kod Veslačkog kluba. Naime, krajem srpnja oko 8.30 sati, mislim da je to bilo 25.-og, prolazila sam tim skalama i susrela dva mladića s kosilicama. Po radnoj odori pretpostavljam da su zaposleni preko javnih radova.

Tragovi motorista

Konačno, pomislila sam. Pa srce je sezone, masovnije kupanje krenulo je s paklenim vrućinama iza svetog Ante, a netko se tek tada sjetio da bi bilo uputno koliko-toliko urediti prilaz rivi i plaži Banj.
U međuvremenu, a dogodilo se to prije desetak dana, ponovo su na nekoliko mjesta oštećene drvene podnice. Vjerojatno zbog divljanja motorista, jer su tog jutra bili vidljivi crni tragovi guma. Do danas rupe nisu sanirane pa turisti i domaći svijet s oprezom koračaju drvenom stazom ili šetnicom, kako vam draže, do plaže. A na Banju je danas "mravinjak", posebno od deset ujutro pa do predvečerja i traži se mjesto više. Koliko kupača na površinu od 12.000 četvornih metara može stati nije uputno nagađati. No, poznato je da na užem području grada trenutno boravi oko 3000 turista, a dobar broj ih se kupa na Banju: čuju se, osim hrvatskog, talijanski, češki, poljski, njemački, engleski i drugi jezici. Obavezno "padaju" fotke s vidikovca ili u moru, s pogledom na grad u pozadini. I stoga se nameće logičko pitanje ili tvrdnja: ne zaslužuje li plaža, koja je u 2016. godini po izboru Hrvatske turističke zajednice proglašena plažom godine, više i bolje.

ODGOVOR IZ GRADA Tuđa trava uvijek zelenija

Na adresu press službe Grada Šibenika uputili smo pitanja i zatražili pojašnjenja vezano uz primjedbe građana i činjenično stanje na plaži Banj.
- Ugovorni partner Grada nije postavio drugu kabinu za presvlačenje jer je prilikom njezinog postavljanja ustanovljeno oštećenje podloge za što je trebalo napraviti dodatno učvršćenje temelja kabine, a kako smo imali povika da se i previše betonira u srcu sezone, odustali smo od sanacije temelja druge kabine. Također, komunalne službe u nekoliko navrata obavile su najnužnije popravke tzv. dekinga na plaži, a u planu je da se postojeća podloga, koja se pokazala iznimno neučinkovitom, zamijeni novom i primjerenijom. Gradska uprava kontinuirano ulaže u sve gradske plaže i prilikom ulaganja u iste sagledavamo širu sliku, no bez obzira na podatke koji to potkrepljuju i kojim vas možemo obasuti, svjesni smo da će za dio naših sugrađana uvijek "tuđa trava biti zelenija". Svjesni smo i kako je potrebno održavanje čistoće, zelenila i WC-a na plažama podignuti na višu razinu, te će "Zeleni grad" d.o.o. dobiti takve naputke, stoji u odgovoru.

26. travanj 2024 08:52