StoryEditorOCM
Šibenik‘korekcija cijena‘

Od ponedjeljka osjetno skuplji parking u Šibeniku! Evo koliko će koštati sat, najviše će se plaćati duž rive

Piše Branimir Periša
1. travnja 2022. - 15:29

Novom korekcijom cijena parkiranja šibensko poduzeće “Gradski parking” odlučilo je destimulirati, odnosno poskupiti smještaj vozila u pojedinim zonama središta, na prvome mjestu duž šibenske rive.

Osjetno poskupljenje nastupa već u ponedjeljak, a naročito u razdoblju turističke sezone, odnosno od 1. lipnja do 30. rujna, s novim cijenama od 15 kuna po satu, umjesto dosadašnjih 10 kuna, pri čemu se “zimska” tarifa s pet kuna po satu podiže na šest, objavio je Goran Bulat, direktor tvrtke, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako se ta mjera, unutar parkirališne tarife u Šibeniku nepromijenjene od 2006. godine, donosi isključivo radi zaštite stanara u staroj jezgri, koji posljednjih godina, otkako se Šibenik turistički razvija, sve teže pronalaze slobodno ulično mjesto za svoje vozilo. Prvotno navedene korekcije cijena odnose se na nultu parkirališnu zonu i na gat Krka, a u prvoj i prvoj plus zoni zimska i ljetna tarifa se izjednačavaju, te će iznositi šest kuna, umjesto dosadašnjih pet.

Cijena u drugoj zoni ostaje nepromijenjena – tri kune po satu, kao i u garaži pod Poljanom: pet kuna zimi i dvostruko više ljeti. Promjena koja ide naruku stanarima je i produljenje (noćnog) besplatnog parkinga pod Poljanom od 21 sat do 9 sati, umjesto dojučerašnje odredbe od 22 sata do 7 sati.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Poskupljuju i parkirališta kod “Izgradnje” i na željezničkom kolodvoru; zimska cijena ostaje jednu kunu, no ljetna će biti dvostruko skuplja.

K tome, Grad, a i tvrtka “Gradski parking” ove godine ostaju bez čak 240 parkirališnih mjesta na gatu Vrulje zbog izgradnje lučkog putničkog terminala, što će samo povećati pritisak na prvu zonu duž obale i u Docu. S druge strane, automobila u Šibeniku per capita je čak 496 na 1000 stanovnika, čak ispred Zagreba prema državnoj statistici, a za stotinu vozila po stanovniku više od prosjeka Hrvatske.

Manjak gradskih linija

Razlog tome u dobroj su mjeri ustaljene navike stanovništva, no i nedostatak javnog prijevoza koji bi učestalošću i brojem stajališta zadovoljio potrebe Šibenčana.

Stanarima je pronalaženje slobodnog mjesta postalo prava lutrija, turisti im zauzmu pozicije, stvaraju se dodatne gužve i zastoji i zato je cilj recentne korekcije cijena usmjeriti što je moguće više vozila na parkiralište TEF-a, s dnevnom kartom od 20 kuna, i pod Poljanu. Stanarima s mjesečnim kartama inače ništa ne poskupljuje.

”Tarifa” im je i dalje 90 kuna, a po novome je proširena i usluga za Poljanu.

– Komercijalna karta od 500 kuna vrijedila je do 31. svibnja, a sada je uvedena i za lipanj, srpanj i kolovoz, po cijeni od 1200 kuna – naveo je Bulat.

Uvedena je i godišnja karta za Poljanu, košta 8000 kuna i jeftinija je 10 posto od zbroja drugih navedenih karata za garažu.

– Mislim da je to, s obzirom na cijene privatnih parkinga, pristupačna, konkurentna cijena, kao i validacijske karte namijenjene obrtnicima, koji u tom slučaju jedan sat parkiranja od pet kuna plaćaju tri kune kupe li stotinu karata unaprijed – kazao je direktor javne tvrtke. •'

26. travanj 2024 23:38