StoryEditorOCM
Šibenikprevencija je važna

Od ovog raka Šibenčani najčešće obolijevaju zadnjih godina; nemojte propusiti ovu prigodu- može vam spasiti život

Piše K. G.
13. ožujka 2024. - 12:31

U četvrtak, 14. ožujka u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Patronažne službe Doma zdravlja Šibenik obilježiti će se Ožujak- Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva zajedničkom javno-zdravstvenom akcijom dijeljenja edukativnih promotivnih materijala, te mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi u trajanju od 9,30 do 11 sati, na lokaciji Kralja Zvonimira 1, ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

U ožujku se obilježava Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog najčešći novodijagnosticirani rak s 3.706 novih slučajeva u 2021. godini, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka s 2042 umrlih u 2022. godini.

Češći je u osoba starije životne dobi, međutim petina novooboljelih je mlađa od 60 godina. Ove brojke pokazuju da je od izuzetne važnosti nastaviti dosadašnje napore u prevenciji i ranom otkrivanju raka.

U Šibensko-kninskoj županiji rak debelog crijeva je registriran kao najčešće dijagnosticiran ili drugi najčešće dijagnosticiran rak u posljednje tri godine za ukupno stanovništvo (stotinjak novooboljelih osoba). U 2021. novooboljelo je od raka debelog i završnog crijeva 106 osoba, 59 muškaraca i 47 žena.

Posljednjih godina među svim bolestima iz skupine zloćudnih novotvorina koje su zabilježene kao osnovni uzrok smrti najčešći je, ili među najčešćima i kod muškaraca i žena (kod muškaraca debelo crijevo, pluća, prostata; kod žena debelo crijevo, dojka i pluća). U deset je svih zabilježenih dijagnoza osnovnog uzroka smrti u oba spola.

Rak dojke, debelog i završnog crijeva i pluća za žene uzrokuju značajan gubitak godina života, kao i rak debelog i završnog crijeva i pluća za muškarce.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

 

05. svibanj 2024 23:34