StoryEditorOCM
ŠibenikGradske novitade

Od mosta do mosta: na jednom mjestu pročitajte sve najvažnije vijesti iz Šibenika

Piše Promo
11. travnja 2019. - 14:44

'Šibenski tići' i 'Građa' od rujna ljepši i topliji

Grad Šibenik sklopio je s tvrtkom "Jukić-Dam", najpovoljnijim ponuditeljem odabranim postupkom javne nabave, ugovore o radovima na energetskoj obnovi dječjih vrtića "Šibenski tići" i "Građa". Ugovore su potpisali gradonačelnik Željko Burić i predstavnik tvrtke "Jukić-Dam" Tomislav Pupić Bakrač.

- Radovi na energetskoj obnovi ova dva predškolska objekta u Šibeniku nastavak su našega kontinuiranog ulaganja u vrtiće na području grada. Uz pomoć sredstava resornih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i vlastitih sredstava, Grad Šibenik nastavit će modernizaciju objekata namijenjenih djeci i mladima kao što su vrtići, škole i sportske dvorane - kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Vrijednost radova na energetskoj obnovi DV-a „Šibenski tići“ iznosi 1,096.425 kuna bez PDV-a, dok vrijednost radova na obnovi DV-a „Građa“ iznosi 455.340 kuna, također bez PDV-a. Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je kako je Grad Šibenik za energetsku obnovu dvaju vrtića na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ukupno dobio 957.000 kuna. Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić dodao je kako je također spremna i dokumentacija za energetsku obnovu dječjeg vrtića "Veslo" u Zatonu i dječjih jaslica "Tintilinić" na Građi. Radovi na energetskoj obnovi vrtića "Šibenski tići" i "Građa" započet će do kraja mjeseca, a predviđeni završetak je početak rujna, odnosno početak nove predškolske godine.

Dječji vrtić "Građa" ima bruto građevinsku površinu od 363 kvadrata, a sastoji se od prizemlja i jednog kata. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Kako se kao energenti u zgradi koriste plin u boci i električna energija, odnosno električne grijalice, isti će se zamijeniti grijanjem na VRV sustav pogonskog goriva na prirodni plin. Također će se na krov postaviti sunčani kolektori te postojeća rasvjetna tijela zamijeniti učinkovitijima. Postojeći energetski razred dječjeg vrtića "Građa" je C, a nakon zahvata obnove zgrada će prijeći u energetski razred B. Uštede u financijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 55 posto.

Dječji vrtić "Šibenski tići" je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 kvadrata. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom ispunom. Kako su krovovi objekta nedovoljno toplinski izolirani, projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi će se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 centimetara. Planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju, jer su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su predviđeni od PVC profila A klase, s pet ili više komora. Centralno grijanje na loživo ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom, te će se zamijeniti klasični radijatorski ventili sa termostatskim koji imaju mogućnost optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava. Predstavnik izvođača radova, tvrtke "Jukić-Dam",Tomislav Pupić Bakrač kazao je kako vjeruje da će radovi biti izvedeni u zadanim rokovima.

 

 

Mala loža zasjat će starim sjajem

Projekt Recolor (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the AdRiatic) predstavljen je na Maloj loži. Projekt su predstavili gradonačelnik Željko Burić, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Projekt Recolor ukupno je vrijedan 15 milijuna kuna i u njemu sudjeluje Veleučilište u Šibeniku zajedno s partnerima iz talijanske regije Emilio Romagna, gradova Campobassa, Urbania, Cividela, Zadar i Labin, te Sveučilištem u Bologni. Od ukupnog iznosa Veleučilištu u Šibeniku pripalo je 1,5 milijuna kuna, a zadaća je u suradnji s Gradom Šibenikom osmisliti sadržaje na trgu Male lože u staroj gradskoj jezgri.

- Grad Šibenik ulaže izniman trud kako bi različitim projektima i programima revitalizirao staru gradsku jezgru. Jedan od takvih projekata je i Recolor, čiji je nositelj šibensko Veleučilište, a kojim nastojimo na Malu ložu vratiti sadržaj i ponudu po kojoj je nekoć taj trg bio prepoznatljiv - kazao je gradonačelnik Željko Burić. Dekan Malenica istaknuo je kako je Mala loža nekoć bila vrlo važno i živahno mjesto trgovine te će se projektom razviti alati i strategije kako izraditi novi turistički proizvod temeljen na kulturno-povijesnoj baštini.

- Aktivnostima projekta Recolor revitalizirat će se nekada živopisni i značajni trg za stanovnike Šibenika s ciljem diverzifikacije (raznolikosti) i promocije turističkih proizvoda i usluga, te poboljšanjem kvalitetne turističke ponude - kazao je Malenica. Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, izrazio je zadovoljstvo što se VUŠ uključio u ovaj projekt te tako postao aktivni sudionik složenog procesa revitalizacije stare gradske jezgre.

Opći cilj projekta Recolor je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalna turistička djelovanja. Recolor je inovativan u svojoj sposobnosti da se istovremeno bavi i prirodnom i kulturnom baštinom. Projekt će promovirati relevantne i manje poznate umjetničke radove, kreirati specifične itinerere za obilazak postojećih krajolika koji su prikazani, razvijati nove turističke ponude i promicati sezonsko prilagođavanje turističkog toka. Na taj način projekt Recolor namjerava pridonijeti diverzifikaciji turističkih proizvoda i usluga, te poboljšati kvalitetu turističke ponude pod općom vizijom održivog i odgovornog turizma.

 

 

Igralište za djecu s posebnim potrebama

Gradonačelnik Željko Burić i ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac Branka Bego potpisali su krajem ožujka s predsjednikom Uprave Jadranske banke d.d. Šibenik Matom Filipovićem ugovor o donaciji za uređenje i opremanje igrališta za djecu s posebnim potrebama. Dječje igralište uredit će se na području park-šume Šubićevac, a Jadranska banka za tu je svrhu donirala iznos od 750 tisuća kuna.

– Zahvaljujemo Jadranskoj banci na vrijednoj donaciji kojom će se omogućiti realizacija igrališta, a u kojem će uživati djeca s posebnim potrebama i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Bit će to ujedno i prvo takvo igralište u Šibeniku prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju – kazao je gradonačelnik Željko Burić. Zahvalama se pridružila i ravnateljica Centra Branka Bego, koja je istaknula kako je u sklopu humanitarne akcije "I mi se želimo igrati" prikupljen iznos od 80 tisuća kuna koji su donirali gospodarski subjekti i fizičke osobe te će navedena sredstva biti utrošena u opremanje igrališta.

– Ulaganje u zajednicu u kojoj poslujemo i čiji smo dio uvijek je bio interes Jadranske banke. Nastojimo sudjelovati u što više društveno korisnih projekata, a danas sam posebno ponosan što na ovaj način možemo pridonijeti poboljšanju kvalitete života djece koja se hrabro nose sa svim izazovima u svom razvoju. Sa zadovoljstvom naglašavam da je i Hrvatska poštanska banka, pod čijim imenom sada posluje Jadranska banka, predana društveno odgovornom poslovanju i iznimno aktivna u stvaranju bolje i sretnije zajednice. Uvijek ćemo podržati aktivnosti i projekte s kojima ćemo ostaviti najvrjedniji trag – rekao je tom prigodom Mato Filipović, predsjednik Uprave bivše JABA-e. Procijenjena vrijednost troškova izgradnje igrališta iznosi 750 tisuća kuna, a postupak javne nabave provest će Grad Šibenik.

 

 

Za kulturu 540.000 kuna

Grad Šibenik donio je odluke o raspodjeli novca iz proračuna grada Šibenika za 2019. godinu za tehničku kulturu, kulturne udruge, organizaciju Šibenskoga kulturnog ljeta 2019. te tekuće donacije udrugama civilnog društva.

Za programe kulturnih udruga i organizaciju Šibenskog kulturnog ljeta 2019. novac je povećan za 140 tisuća kuna u odnosu na prošlu godinu i iznosi 540 tisuća kuna. Pristigle prijave programa u kulturi vrednovalo je Kulturno vijeće grada Šibenika. Novac za tehničku kulturu u iznosu od 38.000 kuna raspoređen je udrugama i društvima koji su se javili na javni poziv te zadovoljili sve formalne uvjete natječaja. Iznos od 854 tisuće kuna raspoređen je udrugama civilnog društva za programe i projekte 35 udruga. Iznos je povećan u odnosu na prošlu godinu za 254 tisuće kuna, a najveće povećanje odnosi se na rad i program Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

Pristigle programe ocjenjivala su povjerenstva za provedbu postupka stručnog vrednovanja prijava zaprimljenih po javnom pozivu. Zadaća povjerenstava je stručno vrednovati prijave isključivo na temelju programskih i financijskih podataka iznesenih u obrascu prijave te na temelju podataka iz popratne dokumentacije.

 

 

'Idemo do grada' i izvan sezone

Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika osigurali su ukupno 155.000 kuna za realizaciju 14 najkreativnijih manifestacija koje će se tijekom 2019. održati u sklopu programa "Idemo do grada".

- Kako bi se fokus sadržaja usmjerio u stari dio grada, ove je godine prvi put novac dodijeljen manifestacijama u predsezoni, odnosno u mjesecu ožujku, travnju i svibnju te posezoni, odnosno u mjesecu listopadu i studenom - kazao je direktor Turističke zajednice Dino Karađole. Grad Šibenik već je definirao neke od mjera za olakšanje poslovanja poduzetnicima koji posluju na području stare gradske jezgre, a sada je u sklopu cijelog projekta želja kroz manifestacije oživiti staru gradsku jezgru.

- Cilj nam je učiniti staru gradsku jezgru Šibenika poželjnim mjestom za poslovanje, kupnju i provođenje slobodnog vremena stanovnika, ali i svih ostalih posjetitelja kroz različite kreativne aktivnosti i manifestacije. Iznimno mi je drago što smo novac ove godine dodijelili manifestacijama koje se odvijaju izvan sezone, čime ćemo dodatno obogatiti turističku ponudu grada i produžiti boravak naših gostiju - poručio je gradonačelnik Željko Burić.

 

 

Dan darovitih učenika

U povodu obilježavanja Dana darovitih učenika, 21. ožujka, gradonačelnik Željko Burić pozdravio je u Urbanom centru učenike osnovnih škola s područja grada Šibenika koji su se uključili u Croatian Makers ligu koja uvodi STEM aktivnosti u škole. Riječ je o školama "Brodarica", "Juraj Šižgorić", "Tin Ujević", "Vidici", "Petar Krešimir IV." i Katoličkoj osnovnoj školi.

- Sudjelovanjem u radionicama robotike unutar vaših škola svi ste vi postali dijelom pokreta Croatian Makers koji uvodi STEM aktivnosti u školama diljem Hrvatske te potiče razvoj digitalne i znanstvene pismenosti i ostalih kompetencija među djecom. Vi ste budućnost razvoja našega grada i nadam se da ćete i dalje biti marljivi te sa svojim mentorima učiti i baviti se novim tehnologijama. Upravo razvoj tehničkih znanosti može osigurati opstojnost i napredak kako Šibenika, tako i cijele Hrvatske - kazao je gradonačelnik te šibenskim osnovnoškolcima darovao edukativni strip o životu i djelu košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića.

Radionice robotike, osim u navedenim osnovnim školama, na području grada Šibenika odvijaju se i u sklopu Urbanog centra, a program rada predstavio je voditelj radionica Ivan Bumbak.

- Edukacije provodimo pomoću robotića i djecu uvodimo u osnove programiranja. Prošle godine smo imali 17 polaznika po radionici na ukupno 14 radionica. Na robotiku je ove godine upisano 30 djece - kazao je informatičar Ivan Bumbak.

Dan darovitih učenika ima za cilj popularizaciju znanosti i obrazovanja te pružanja podrške darovitim učenicima te njihovim učiteljima i mentorima. Želja Grada Šibenika je i ubuduće, u suradnji s obrazovnim ustanovama, obilježiti i druga područja dodatnog interesa šibenske djece.

 

 

 

 

 

 

05. svibanj 2024 01:32