StoryEditorOCM
Šibenikpuno nedoumica

Od idućeg polugodišta šibenski osnovci imat će pravo na besplatan obrok u školi: ‘Pitanje je tko će to pripremati‘

Piše Toni Veljača
27. listopada 2022. - 15:39

Od idućeg polugodišta, šibenski osnovci, kao i ostali učenici osnovnih škola u Hrvatskoj, kojih je trenutno oko 311 tisuća, imat će pravo na jedan besplatan obrok u školi.

Najavio je to, još proteklog tjedna, premijer, Andrej Plenković, predstavljajući Godišnje izvješće o radu Vlade. Iznos potpore, napomenimo, trebao bi biti 10 kuna po obroku, za što će država iz proračuna morati izdvojiti 550 milijuna kuna godišnje.

Odluka koja bi trebala dugoročno riješiti pitanje prehrane u osnovnim školama, itekako je dobro prihvaćena, no iza te inicijative stoji i nekoliko – upitnika, s kojima će se u narednom periodu, dok ista i konačno ne stupi na snagu, morati pozabaviti i ravnatelji osnovnih škola u Krešimirovom gradu.

Naime, prvo pitanje koje se nameće je tko će te obroke pripremati – i gdje. Na području Šibenika, od devet osnovnih škola tek ih nekolicina ima školsku kuhinju i sustav koji bi koliko-toliko mogao podnijeti obujam posla koji će djelatnike vrlo brzo dočekati.

- Kada dobijemo službeni dopis odnosno upute o provedbi ove odluke, onda ćemo o svim tim problemima razmišljati – kazuje nam Darko Relja, ravnatelj OŠ Vidici. Iako svjestan objektivnih kadrovskih i organizacijskih problema, pozdravlja odluku Vlade.

- Ovo je odluka koju itekako pozdravljam. Što se tiče naše škole, mi imamo kuhinju, ali je neminovno da bi nam trebalo dodatno osoblje. Ne može cijeli taj posao odraditi samo jedna osoba. Pričekajmo detaljne upute Ministarstva pa ćemo biti pametniji – zaključuje Relja.

Uz OŠ Meterize, jedna od rijetkih u Gradu koja učenicima omogućuje topli obrok je Katolička osnovna škola.

- Informaciju o financiranju obroka smo primili, međutim, još nikakve korake nismo poduzeli po pitanju provedbe odluke – kazuje nam časna sestra Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole.

Inače, djeci u Katoličkoj osnovnoj školi, kompletno je organizirana prehrana. Učenici od prvog do četvrtog razreda, koji su na produženom boravku, imaju doručak, ručak i užinu. Za ostale je organizirana marenda te ručak po želji.

- Dosta je nepoznanica, još uvijek, oko te odluke, a što će biti u idućem polugodištu, kada stupi na snagu – ostaje nam za vidjeti – kratko nam je komentirala ravnateljica.

Provjerili smo i što grad Šibenik radi po pitanju prehrane u osnovnim školama. Naime, već sedmu godinu, kako su nam kazali iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Grad se kroz natječaje nadležnih Ministarstava uspješno aplicira na natječaje kroz koje se osigurava školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva.

- U školskoj godini 2022./2023. provodi se projekt pod nazivom "Prehrana 7", a isti će se provoditi do kraja lipnja 2023. godine. Riječ je o sredstvima Europske unije koja se dodjeljuju kroz FEAD (Fond europske pomoći za najpotrebitije). Važno je za naglasiti da su sredstva FEAD-a bespovratna u stopostotnom iznosu, a za tekuću školsku godinu, osigurano je 999.081,83 kuna za 852 djece u devet škola – kazala nam je Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Inače, uz projekt "Prehrana" grad Šibenik također već peti ciklus za redom sudjeluje u provedbi nacionalnog projekta "Školska shema", uspješno aplicirajući na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Sredstvima EGAF-a (Europski fond za garancije u poljoprivredi) i sredstvima državnog proračuna (iznos PDV-a) financira se po jedan voćni i mliječni obrok tjedno za svu djecu u osnovnim školama grada Šibenika. Ne računajući ovu godinu, grad je u protekle četiri godine, kroz navedeni projekt osigurao više od 800 tisuća kuna.

18. travanj 2024 07:38